… ύστερα από ριζική προστατεκτομή

Υπάρχουν αποδείξεις πως η θεραπεία έπειτα από ριζική προστατεκτομή, με μικρές δόσεις φαρμάκων της κατηγορίας των PDE5, μπορεί να βοηθήσει στην επαναφορά κάποιου βαθμού στυτικής λειτουργίας. Μια καινούργια έρευνα, που δημοσιεύεται στο έγκυρο περιοδικό «Journal of Urology», έρχεται να ταράξει τα νερά, υποστηρίζοντας πως ουσιαστικά, αν και υπάρχει επίδραση των φαρμακευτικών ουσιών, το αποτέλεσμα στη σκληρότητα δεν είναι το αναμενόμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έρευνα αυτή συγκρίθηκε η δράση της σιλδεναφίλης (της μόνης ουσίας με μελέτες πάνω στη θετική επίδραση σε ιστικό επίπεδο ύστερα από ριζική προστατεκτομή) με αυτή της αλπροσταδίλης (ενδοπεϊκή ή ενδουρηθρική χορήγηση), ουσίες που δίνονται για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ), με διαφορετική μορφή όμως.

Οι άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα χωρίστηκαν σε 2 ομάδες, (ανεξαρτήτως ηλικίας, συνοδών νόσων, τεχνικής ριζικής προστατεκτομής) και λάμβαναν τυχαία είτε σιλδεναφίλη καθημερινά είτε ενδουρηθρικά προσταγλαδίνη για μια περίοδο 9 μηνών. Μετά την πάροδο των 9 μηνών, οι άνδρες σταμάτησαν την καθημερινή λήψη των φαρμάκων για έναν μήνα και εν συνεχεία κλήθηκαν να δοκιμάσουν να έχουν σεξουαλική επαφή (λαμβάνοντας μια μεγάλη δόση σιλδεναφίλης 100 mg).

Και στις δύο ομάδες, οι άνδρες παρατήρησαν μια σταδιακή αύξηση στη δυνατότητα να έχουν στύση, όπως και στην επιτυχή διείσδυση χωρίς σημαντικές στατιστικά διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες. Τα στατιστικά επιτυχούς διείσδυσης αυξήθηκαν από 25% προ θεραπείας στο 50%, ενώ το σκορ στα ερωτηματολόγια αξιολόγησης IIEF και QEQ αυξήθηκε από 10 (βαριά ΣΔ) στο 16 (μέτρια ΣΔ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι προφανές πως κάποιο είδος «φυσικοθεραπείας πέους» έπειτα από τη ριζική προστατεκτομή πρέπει να δοθεί, ώστε να μπορέσει ο άνδρας να έχει επιτυχή διείσδυση με τη βοήθεια φυσικά κάποιου PDE5 κατ’ επίκληση. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν πως είμαστε σαν ιατρική κοινότητα στον σωστό δρόμο, αλλά απέχουμε πολύ από το να μπορούμε να εγγυηθούμε μια σωστή στυτική λειτουργία (χωρίς τη χρήση οποιουδήποτε φαρμάκου ή και συσκευής) έπειτα από ριζική προστατεκτομή για καρκίνο του προστάτη αδένα.


Το άρθρο υπογράφει ο Θ. Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος – Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης