Μετά τα εγκαταλελειμμένα παιδιά σειρά έχει η παρένθετη μητέρα. Ένας όρος νομικά κατοχυρωμένος από το 2002.

Ο νόμος 3089/23-12-2002 επιτρέπει σε κάθε άτεκνο ζευγάρι να ζητήσει τη βοήθεια της παρένθετης μητέρας. Θα πρέπει βέβαια πρώτα να έχει αποδειχθεί ιατρικά ότι το ζευγάρι δεν μπορεί να κάνει παιδί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε περίπτωση για παράδειγμα που η γυναίκα που θέλει να γίνει μητέρα έχει κάνει αφαίρεση μήτρας , ή ακόμα περιπτώσεις πολλαπλών αποβολών που θα καθιστούσαν μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη επικίνδυνη, δεχόμαστε τη παρένθετη μητέρα.

Ο όρος αυτός σημαίνει ουσιαστικά και τη παρένθεση που «μπαίνει» ανάμεσα στο ζευγάρι και τους βοηθάει για να πραγματοποιήσουν το πολυπόθητο σκοπό τους. Είναι μια γυναίκα η οποία μπορεί να κυοφορήσει ένα παιδί με ασφάλεια και να το παραχωρήσει σε άτεκνη οικογένεια. Η οικογένεια αυτή υποχρεούται απέναντι στη παρένθετη μητέρα να καλύψει τα έξοδα κύησης και ιατρικής παρακολούθησης και φυσικά τοκετού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι όροι για να γίνει κανείς παρένθετος γονιός είναι απαράβατοι. Το ζευγάρι και η μητέρα θα πρέπει να είναι κάτοικοι Ελλάδας και θα υπογράψουν μεταξύ τους ένα ιδιωτικό συμφωνητικό. Αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού νόμιμη μητέρα είναι αυτή που έχει και τη σχετική δικαστική άδεια. Αν η κυοφορούσα  μητέρα αλλάξει γνώμη, έχει δικαίωμα να καταθέσει ένσταση εντός έξι μηνών. Σε περίπτωση που αποδειχθεί και γενετική μητέρα, τότε με αμετάκλητη απόφαση ορίζεται εκείνη και ως νόμιμη  μητέρα.

Η παρένθετη μητρότητα δεν είναι από όλους αποδεκτή. Η εκκλησία αλλά και πολλές οργανώσεις έχουν τεθεί είτε υπέρ είτε κατά αλλά από τη στιγμή που υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο όλα τα υπόλοιπα περιττεύουν.

Υπάρχουν όμως πολλά ερωτήματα με το συγκεκριμένο θέμα. Αν η παρένθετη μητέρα δεν είναι συγγενής και το κάνει για πρώτη φορά, ο ψυχολογικός παράγοντας είναι καθοριστικός. Από τη μια μέρα στην άλλη νιώθει να μεγαλώνει μέσα της ένα μωρό. Το οποίο βέβαια βρίσκεται στη μήτρα της ως όμως «φιλοξενούμενο» αφού στη πραγματικότητα ανήκει σε κάποια άλλη μητέρα.

Είμαστε τελικά υπέρ ή  κατά της παρένθετης μητρότητας; Μα φυσικά δεν καλούμαστε να απαντήσουμε σε τέτοιου είδους ερωτήματα. Αρκεί να γεννηθεί ένα γερό και ευτυχισμένο με την οικογένεια του παιδί. Ένα παιδί που θα βρει την απόλυτη αγάπη, προστασία και φροντίδα. Αν ρωτάτε εμένα; Δε γνωρίζω, δεν απαντώ. Υπάρχουν γυναίκες που είναι βιολογικές μητέρες και συμπεριφέρονται στα παιδιά τους σα να είναι ξένες. Και φυσικά υπάρχουν μητέρες που δεν έχουν βιολογικά παιδιά και είναι εκατομμύρια φορές καλύτερες από εμένα. Συγχαρητήρια στις γυναίκες αυτές…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης