Παρά τις όποιες πρόσφατες επιτυχίες στη μάχη κατά του παιδικού υποσιτισμού, το παγκόσμιο σύστημα επισιτιστικής βοήθειας εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να παρέχει «κατώτερα» τρόφιμα σε εκατομμύρια υποσιτισμένα παιδιά κάθε χρόνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».

Η ανακοίνωση έγινε ενόψει της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υποσιτισμός -μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί- προσβάλλει σύμφωνα με εκτιμήσεις 195 εκατ. παιδιά σε όλο τον κόσμο και ευθύνεται για το ένα τρίτο από τους 8 εκατ. θανάτους το χρόνο, για παιδιά κάτω των 5 ετών.

Τα ανήλικα παιδιά, κάτω των 2 ετών είναι τα πιο ευάλωτα και αυτά που στερούνται πρόσβασης σε πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξή τους.

«Έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η λήψη κατάλληλης τροφής μπορεί να σώσει τη ζωή μικρών, ευάλωτων παιδιών. Ωστόσο, το παγκόσμιο επισιτιστικό σύστημα δεν έχει καταφέρει να συμβαδίσει με τις επαναστατικές κατακτήσεις που έχουν σημειωθεί στον τομέα της διατροφικής επιστήμης», δήλωσε ο Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Δρ. Ούνι Καρουνακάρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 12 Οκτωβρίου, εκπροσωπώντας πάνω από 125.000 άτομα από περισσότερες από 180 χώρες που υπέγραψαν σχετική έκκληση, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» έστειλαν επιστολές στους εκπροσώπους των κορυφαίων δωρητριών χωρών, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Καναδάς και η Βραζιλία, ζητώντας τους να σταματήσουν να προμηθεύουν χαμηλής ποιότητας τροφή στα υποσιτισμένα παιδιά.

Πηγή: iatronet.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης