Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός – Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νέα στοιχεία για τον… διαυγή και αξιοκρατικό τρόπο με τον οποίο γίνονται οι αναθέσεις έργων στην Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. φέρνει στη δημοσιότητα η zougla.gr.

Φωτογραφικοί διαγωνισμοί, κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα των ημετέρων, υπό την κάλυψη του καταστατικού της εταιρείας, αλλά ηθικά απαράδεκτοι, εμφανίζουν εξωτερικούς συνεργάτες της ΚτΠ να παίρνουν έργα μέσω παρένθετων εταιρειών. Να προσλαμβάνονται, δηλαδή, εκ νέου σε βάρος του υγιούς ανταγωνισμού και των υπολοίπων ενδιαφερομένων οι οποίοι δεν έχουν «μπάρμπα στην Κορώνη».

Πρωταγωνιστής και σε αυτή την υπόθεση είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιώργος Καλαμαράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Καλαμαράς, υπενθυμίζουμε, είναι και μέτοχος στην εταιρεία «ΝΤΑΤΑΒΕΡΣ Ε.Π.Ε.», η οποία παίρνει έργα από το ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα το Υπουργείο Πολιτισμού.
 
Όλως τυχαίως, ο νυν διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ (ο οποίος συνδέεται με στενή φιλία και με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο) μέχρι και το 2006 υπήρξε διευθυντής Ψηφιακών Εφαρμογών στον ΟΠΕΠ. Δηλαδή, υπήρξε και στέλεχος στο Υπουργείο Πολιτισμού. Αυτά, όμως, δεν είναι της παρούσης.

Ας ξετυλίξουμε το ρεπορτάζ.

Με φωτογραφική διάταξη βόλεψε τους εξωτερικούς συνεργάτες

Στους κόλπους της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε., εκτός από τα μόνιμα στελέχη (80 στον αριθμό), υπάρχουν και εξωτερικοί συνεργάτες. Παλαιότερα άγγιζαν τους 50. Σήμερα, όμως, δεν ξεπερνούν τους 20. Τα πρόσωπα αυτά συνεργάζονται με την ΚτΠ σε διάφορα έργα. Οι συμβάσεις όλων των εξωτερικών συνεργατών είναι στη διάθεση της zougla.gr.

Ας ξεκινήσουμε παραθέτοντας ορισμένα ονόματα. Τα ονόματα αυτά πρέπει να τα συγκρατήσετε, καθώς θα τα συναντήσετε στη συνέχεια του ρεπορτάζ.

Ένας εξωτερικός συνεργάτης είναι ο κ. Δημήτρης Γιαννάκης. Συμβλήθηκε με την ΚτΠ στις 4.3.2011 για παροχή υπηρεσιών υποστήριξης έργων έναντι τιμήματος 14.022 ευρώ.

Άλλος εξωτερικός συνεργάτης είναι ο κ. Δημήτρης Κατσαρός. Υπέγραψε την ίδια ημέρα σύμβαση έναντι 18.450 ευρώ. Σύμβαση, την ίδια μάλιστα ημέρα, υπέγραψαν με την ΚτΠ και οι κ.κ.: Βασίλης Μηλίγκος, Σμαραγδή Μανασίδου, Νικόλαος Πολίτης (υπέγραψε σύμβαση έναντι 23.616 ευρώ), Αλέξανδρος Τζιάλλας (έναντι 15.498 ευρώ), Γιώργος Τσιριγώτης (έναντι 18.450 ευρώ) και Χρήστος Παληογιώργος. Συγκρατήστε το τελευταίο όνομα, καθώς θα σας φανεί χρήσιμο: Χρήστος Παληογιώργος.   

Δείτε μερικές από τις συμβάσεις

   

Ο διαγωνισμός-παρωδία

Ας δούμε τώρα τι συνέβη με ένα μεγαλεπήβολο έργο που θέλησε να κάνει η ΚτΠ Α.Ε.: Την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης στον Τομέα Παραγωγικής Λειτουργίας Έργων, για τα οποία δαπανήθηκαν ουκ ολίγα χρήματα. Συγκεκριμένα 158.178 ευρώ.

Ο διαγωνισμός αυτός, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε με πρόσκληση που εστάλη σε τρεις εταιρείες. Οι εταιρείες αυτές δεν ήταν τυχαίες, καθώς απαρτίζονταν από τους ήδη εξωτερικούς συνεργάτες της ΚτΠ!

Τελικά, από τη διαδικασία-παρωδία, επελέγη η εταιρεία AILERON Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε.. Στις 16 Σεπτεμβρίου του 2011 υπεγράφη η 1009 σύμβαση μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας κ. Γιώργου Καλαμαρά και του εκπροσώπου της εταιρείας.

Ποιος λέτε να είναι εκπρόσωπος της συγκεκριμένης εταιρείας; Ο κ. Χρήστος Παληογιώργος, δηλαδή ένας εκ των εξωτερικών συνεργατών της ΚτΠ!

Δείτε το έγγραφο με τις υπογραφές

 

Ο κ. Παληογιώργος εμφανίζεται ως project manager στην ομάδα του έργου, το οποίο οφείλει να παραδοθεί σε χρονικό διάστημα έξι μηνών. Είναι φυσικό να αδυνατεί να το υλοποιήσει μόνος του. Η εταιρεία του, η AILERON, χρειάζεται και ορισμένα στελέχη.

Ποιοι πιστεύετε ότι είναι αυτά; Μα, ποιοι άλλοι εκτός από τους εξωτερικούς συνεργάτες της ΚτΠ! Δεν το ισχυριζόμαστε εμείς, τα επίσημα συμβόλαια το λένε.

Διαβάστε τα ονόματα: Στην AILERON απασχολούνται οι κ.κ.: Βασίλης Μηλίγκος, Αλέξιος Τζιάλλας, Σμαραγδή Μανασίδου, Δημήτριος Κατσαρός, Νικόλαος Πολίτης, Δημήτριος Γιαννάκης και Γιώργος Τσιριγώτης!

Άπαντες χαρακτηρίζονται ως έμπειροι σύμβουλοι στην ομάδα έργου. Τα συγκεκριμένα ονόματα, όμως, τα συναντήσατε και ορισμένες παραγράφους παραπάνω, με την ιδιότητα των εξωτερικών συνεργατών της ΚτΠ.

Δείτε τα έγγραφα

 

Το συγκεκριμένο έργο «τρέχει», το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι ο κ. Καλαμαράς βρήκε έναν «έξυπνο» τρόπο να επαναπροσλάβει όλους τους εξωτερικούς συνεργάτες της ΚτΠ μέσω της AILERON, στερώντας έτσι το δικαίωμα συμμετοχής στο έργο άλλων επαγγελματιών.

Το καταστατικό του δημόσιου φορέα που διευθύνει δεν το απαγορεύει. Η ηθική του, όμως;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης