Ρεπορτάζ: Τόνια Κανελλίδου

Άλυτο πρόβλημα για την περιοχή της Γαστούνης του Δήμου Πηνειού Ηλείας αποτελεί η παράνομη χωματερή της περιοχής. Με το θέμα, μετά και τις συνεχείς καταγγελίες των κατοίκων, ασχολήθηκαν οι  επιθεωρητές Περιβάλλοντος  Νοτίου Ελλάδος όπου σε πόρισμα τους που κατέθεσαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας  απαριθμούν τους λόγους  που ο χώρος θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύνηθες φαινόμενο για την χωματερή της περιοχής είναι οι φωτιές που εκδηλώνονται σχεδόν κάθε βράδυ, τις περισσότερες φορές λόγω αυτανάφλεξης. Το μεθάνιο που διαχέεται από τη φωτιά όχι μόνο δυσκολεύει την πυροσβεστική στην κατάσβεση της αλλά είναι και επιβλαβής για την δημόσια υγεία  όπως καταγγέλουν οι κάτοικοι της περιοχής Το νέφος που καλύπτει την περιοχή είναι καρκινογόνο γεγονός που επισημαίνουν και οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος.

Πόρισμα στη… φωτιά

Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι την ημέρα της αυτοψίας των  Επιθεωρητών, που  υπάγονται απευθείας στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, στην χωματερή εκδηλώθηκε φωτιά από ανάφλεξη σκουπιδιών. Οι επιθεωρητές επεσήμαναν στο πόρισμά τους  ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η τοποθέτηση στερεών αποβλήτων στον συγκεκριμένο χώρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα,  στην χωματερή τα απορρίμματα δεν έχουν καλυφθεί με χώμα ώστε να μην αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, επιπλέον ο σκουπιδότοπος συνορεύει με αγροτικές καλλιέργειες  και κτηνοτροφικές μονάδες ενώ παράλληλα δεν υπάρχει περιφρούρηση του χώρου καθώς και η περίφραξη του είναι συνεχώς παραβιασμένη.

Δείτε το πόρισμα των επιθεωρητών

 

Όπως μας ανέφερε αποκλειστικά ο κ. Κράγκαρης από την Ένωση Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον (ΕΠΟΠ) της περιοχής «η χωματερή λειτουργεί πολλά χρόνια με αποτέλεσμα να υπάρχουν βουνά σκουπιδιών εκεί. Θα έπρεπε να έχει κλείσει από τον Ιούλιο του 2010 σύμφωνα με απόφαση που είχε βγάλει ο πρώην νομάρχης Ηλείας. Η χωματερή όμως παραμένει ανοιχτή.

Αυτό που κάνει η δημοτική αρχή είναι να  παραπέμπει στο μέλλον για τη λύση του προβλήματος  και να υπόσχεται ότι θα δημιουργηθεί εξειδικευμένο εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών στην περιοχή Τριανταφυλλιά.

Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει μπει ούτε στην διαδικασία πλειοδοτικού διαγωνισμού» και συνεχίζει «ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλον τη μια φορά φταίει η περιφέρεια την άλλη το υπουργείο την άλλη ο Δήμος το θέμα είναι πως δεν βρίσκεται λύση και η χωματερή εξακολουθεί να είναι σε λειτουργία».

Ακούστε τι δήλωσε ο κ. Κράγκαρης


Η επίσημη απάντηση του Δήμου Πηνειού

Σε ολόκληρο το Νομό Ηλείας, λειτουργούν 14 ΧΑΔΑ, δηλαδή Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων, στους οποίους απαγόρευσε τη λειτουργία τους η Νομαρχία Ηλείας το περασμένο καλοκαίρι. Η τοπική αυτοδιοίκηση όμως άνοιξε τους χώρους αυτούς , μην έχοντας άλλη επιλογή, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε μηχανήματα, προσωπικό και καύσιμα γεγονός που οδηγεί σε αδιέξοδο.

Όπως μάλιστα υποστηρίζει ο Δήμος Πηνειού σε επιστολή του που έχει κοινοποιήσει σε αρμόδιους φορείς, αναφέρει ότι  έχει λάβει τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας για τον χώρο. Για τις συχνές πυρκαγιές στον ΧΑΔΑ αναφέρει πως πιθανότατα προκύπτουν από ανθρώπινο παράγοντα αφού σαν παράδειγμα παραθέτει τους αθίγγανους της περιοχής που παραβιάζουν τον χώρο και να εκμεταλλευτούν τα υλικά που βρίσκονται εκεί. Για την έλλειψη φύλαξης η επιστολή αναφέρει πως δεν υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό για την φύλαξη των ΧΑΔΑ.

Ενώ συνεχίζει ρίχνοντας ευθύνες και στο υπουργείο εσωτερικών το οποίο αν και έχει αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχέδιο δράσης για την παύση λειτουργίας των ΧΑΔΑ δεν το έχει κοινοποιήσει στις υπηρεσίες του Δήμου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η απειλή προστίμων από την Ευρώπη λόγω των ΧΑΔΑ είναι προ των πυλών.

Δείτε την απάντηση του δήμου

  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης