Ανάμεσα στην Αλόννησο και τη Σκύρο βρίσκεται το νησί Σκάντζουρα με έκταση 7,7 τ.χλμ. και ύψος που φτάνει μέχρι τα 107 μέτρα. Το νησί ανήκει στη μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους και αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες σκαφάτους κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Στα Σκάντζουρα υπάρχουν πλούσια αποθέματα μαρμάρου, με την ίδρυση όμως του Εθνικού Πάρκου, απαγορεύτηκε η περαιτέρω εκμετάλλευση του ορυχείου.
 
Μέχρι το 1837 τα Σκάντζουρα ήταν εθνική γη αλλά από το 1838 θεωρείται εκκλησιαστική. Την περίοδο της χούντας εγκαταστάθηκαν στο νησί οκτώ πολιτικοί εξόριστοι οι οποίοι επισκεύασαν το κτήριο και την εκκλησία, φέρανε κότες και κουνέλια και καλλιέργησαν πατάτες ενώ ταυτόχρονα άρχισαν εργασίες για την εξόρυξη του σπάνιου μαρμάρου που υπάρχει εκεί. Το 1974 έφυγαν και οι τελευταίοι καλόγεροι και από τότε το νησί ερήμωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα Σκάντζουρα βρίσκονται κοντά στην Αλόννησο και εντός του Εθνικού πάρκου

Για όσους πάνε με δικό τους σκάφος, να σημειώσουμε ότι δεν θα συναντήσουν πολλές παραλίες. Υπάρχει μια στην πλευρά προς Σκύρο με άσπρο βότσαλο και άμμο ενώ οι υπόλοιπες είναι μέσα στον όρμο Λιμάνι όπου σίγουρα θα συναντήσετε και αγκυροβολημένα αλιευτικά ενώ είναι και το σημείο όπου θα σταματήσετε όσοι θέλετε να ανεβείτε και στο μοναστήρι.

Πάρτε μία γεύση από τα Σκάντζουρα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης