Φεύγοντας για την Ισπανία, ο προπονητής του Παναθηναϊκού ΧΤ Κάτε είχε δηλώσει αισιόδοξος: «Θέλουμε ένα γκολ». Το έβαλε! Προχθές, ο ίδιος πρωταγωνιστής έκανε νέα πρόβλεψη: «Θέλω γεμάτο το στάδιο, ώστε οι οπαδοί μας να μας ωθήσουν στην πρόκριση». Κι’ αυτό συνέβη. Εκείνο που δεν μπόρεσε να αντιληφθεί ποτέ ο Ολλανδός τεχνικός του «τριφυλλιού», ήταν η ανώτερη κλάση της Βιγιαρεάλ και η εξυπνάδα ορισμένων παικτών της, που τελικά έδωσαν στους Ισπανούς μια δίκαιη  και – ως ένα σημείο – άνετη πρόκριση. Κρίμα, όχι επειδή αποκλείστηκε ο Παναθηναϊκός (που άλλωστε μια χαρά τα πήγε αν κάνουμε τώρα «ταμείο» της πορείας του), αλλά για τις ελπίδες που είχαν καλλιεργήσει κάποιοι «προβοκάτορες» στα Μέσα, λες και οι φίλαθλοι είναι «παιγνίδι» που μπορείς συνεχώς να το βάζεις «στην πρίζα».

Το τελικό 1 – 2 δεν δίνει την πραγματική εικόνα της αναμέτρησης, αφού πέρα από τα γκολ που μπήκαν, προέκυψε ένα ακόμη από τον Ρόσι στο 36’, που περιέργως δεν μέτρησε ο Ελβετός διαιτητής Μπουζάκα, ενώ στις καθυστερήσεις, χάρη στην υπερένταση του Βύντρα αποσοβήθηκε ένα μάλλον εύκολο γκολ από κοντινό πλασέ. Το ότι ο Βαγγέλης Μάντζιος (κορυφαίος του Παναθηναϊκού) κατάφερε να σκοράρει στο 55’ (ισοφαρίζοντας το γκολ του Ιμπαγάσα που είχε σημειωθεί στο 49’) οφείλεται στην καλή του τοποθέτηση, το γερό άλμα και την άπιαστη κεφαλιά από το σημείο του πέναλτι, αλλά – αν προσέξατε – στην μοναδική φάση που οι κεντρικοί αμυντικοί της Βιγιαρεάλ θύμισαν τους τσολιάδες που στέκονται τιμητικά μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αγώνας στο πρώτο μέρος ήταν μέτριος έως ανιαρός. Πολύ σωστά ο σχολιαστής της NOVA Νίκος Νιόμπλιας το επισήμανε, προσθέτοντας ταυτόχρονα κάποια τολμηρά ( για ελληνική τηλεόραση ) στοιχεία που πρέπει να ξάφνιασαν τους τηλεθεατές. Για την ακρίβεια, επισήμανε λάθη παικτών του Παναθηναϊκού, προέβλεψε τους κινδύνους και δεν χαρίστηκε σε παίκτες που υστερούσαν φανερά (Νίλσον κλπ.). Αστέρι! Αν μάθει να λέει τη λέξη απόκρουση σωστά (και όχι… απέκρουση) δύσκολα θα χάσει τη θέση από τους γνωστούς «κομπογιανίτες» που ζυγίζουν πολύ τα λόγια τους προσπαθώντας να κρύψουν την φανερή πραγματικότητα.

Στην επανάληψη, ο Παναθηναϊκός πίεσε (ή προσπάθησε να πιέσει)  αλλά έπεσε στην περίπτωση, καθώς ο Ιμπαγάσα ολοκλήρωσε με αριστερή βολίδα έναν σβέλτο συνδυασμό (0-1). Μετά το ωραίο γκολ του Μάντζιου (από κόρνερ του Καραγκούνη), το ματς έγινε «ρώσικη ρουλέτα» και εκεί φάνηκε η κλάση (και οι περισσότερες δυνάμεις…) των Ισπανών. Οι οποίοι προσπάθησαν να παίξουν την αντεπίθεση και τα κατάφεραν στο 70ό λεπτό πάλι με εξαιρετικό (σε ταχύτητα και απλότητα) σχεδιασμό. Ο Ιμπαγάσα («παίκτης ζημιά» για τους πράσινους όπως αποδείχτηκε ) βρήκε αμαρκάριστο τον Γιορέντε και αυτός με συρτό βολέ σημάδεψε τη δεξιά γωνία του Γκαλίνοβιτς. Εκεί ουσιαστικά τέλειωσαν όλα για τους γηπεδούχους. Πάντως, ο Κάτε επιχείρησε μάλλον για τους τύπους να ρίξει στη μάχη (74’) τον Χριστοδουλόπουλο και πέντε λεπτά πριν από τη λήξη του εφιάλτη τον Ρουκάβινα! Ελπίζουμε όχι για να εισπράξει (ο Κροάτης) το πριμ…

Μοναδικό λάθος του Ελβετού διαιτητή η φάση του 36ου λεπτού, που στέρησε το γκολ από τον Ρόσι. Στο 68’ ο θηριώδης κεντρικός μπακ Φουέντες έβγαλε από την πορεία του τον Σαλπιγγίδη και ο τελευταίος του ζήτησε πέναλτι. Ήταν από αυτά που δεν δίνεται από κανένα καμάρι της ελληνικής διαιτησίας… Το ότι (ο ρέφερι) δεν έβγαλε από το τσεπάκι του τις κάρτες ήταν εντελώς λογικό, μια και ο αγώνας ήταν καθαρός και χωρίς σκοπιμότητες.  Αλλά όταν διαθέτεις παίκτες σαν τους Μάρκο Σένα, Ιμπαγάσα, Γιορέντε και Ρόσι, δεν είναι απαραίτητο να κάνεις καθυστέρηση, και να εκτίθεσαι σε 65.000 θεατές, μεταξύ των οποίων και ο «γαλαζοαίματος» Μισέλ Πλατινί…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παναθηναϊκός (Χενκ Τεν Κάτε): Γκαλίνοβιτς, Νίλσον, Σαριέγκι, Βύντρα, Βαβζίνιακ (86’ Ρουκάβινα), Ζιλμπέρτο Σίλβα, ΣΙΜΑΟ, Καραγκούνης, Γκάμπριελ (74’ Χριστοδουλόπουλος), ΜΑΝΤΖΙΟΣ, Σαλπιγγίδης.

Βιγιαρεάλ (Μανουέλ Πελεγκρίνι): Λόπεζ, Άνχελ (29’ λόγω τραυματισμού Χάβι Βέντα), Γκοντίν, Φουέντες, Καπντεβίλα, Μ. ΣΕΝΑ, Καθόρλα, Εγκουρέν, ΙΜΠΑΓΑΣΑ (75’ Μπρούνο), ΡΟΣΙ, Νιχάτ (46’ ΓΙΟΡΕΝΤΕ).

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών:

Τεν Κάτε:«Ο Παναθηναϊκός φεύγει με ψηλά το κεφάλι και μπορεί να πει κανείς ότι εκπροσώπησε όχι μόνο το όνομα της ομάδας αλλά ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Πρέπει να ευχαριστήσουμε τους οπαδούς για την καταπληκτική υποστήριξη που μας παρείχαν. Δεν μπορώ να πω ότι δεν παίξαμε καλά Υστερήσαμε στην ωριμότητα σε δύσκολα σημεία και αυτό μας στοίχισε. Αν δει κανείς τον τρόπο που εξελίχθηκαν τα δύο ματς θα μπορούσαμε να είχαμε προκριθεί. Με ξεχνάτε το αμφισβητούμενο πέναλτι στο πρώτο παιχνίδι της Βιγιαρεάλ, το γκολ που δεν μέτρησε. Σημασία έχει ότι όπως ήρθαν τα πράγματα δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν, η ομάδα έκανε ότι μπορούσε. Ο Μάντζιος, Σιμάο, οι δύο μπακ τα πήγαν πολύ καλά. Ο Παναθηναϊκός φεύγει με ψηλά το κεφάλι και μπορεί να πει κανείς ότι εκπροσώπησε όχι μόνο το όνομα της ομάδας αλλά ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Σίγουρα υπάρχει απογοήτευση. Πρέπει να συνέλθουμε γρήγορά και υποχρεούμαστε να βγούμε δεύτεροι είναι ο στόχος μας και πρέπει να συνέλθουμε γρήγορα και να κοιτάξουμε μπροστά».

Μανουέλ Πελεγκρίνι: «Και στα δυο παιχνίδια ήμασταν ανώτεροι, καθώς και στο Μαδριγάλ είχαμε ευκαιρίες, εδώ καταφέραμε και σκοράραμε τρία γκολ, ο διαιτητής ακύρωσε ένα, και πήραμε την πρόκριση. Είχαμε πίστη στο παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός έπαιξε όπως το περίμενα, όμως στο δεύτερο ημίχρονο είχαμε τις ευκαιρίες και πήραμε την πρόκριση. Στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και να πάμε όσο πιο ψηλά μπορούμε. Είμαι πανευτυχής. Εχουμε περάσει στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Το αποτέλεσμα είναι δίκαιο, ειδικά βάσει της εικόνας του δευτέρου μέρους, μετά από ένα υποτονικό πρώτο μέρος. Στο Μαδριγάλ δεν παίξαμε τόσο καλά, στο πρώτο μέρος σήμερα είδαμε δύο ισοδύναμες ομάδες, ενώ στην επανάληψη ανεβήκαμε και σκοράραμε δύο γκολ».

Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος: «Ενθουσιαστήκαμε λίγο παραπάνω από όσο έπρεπε με αποτέλεσμα να παρασυρθούμε», δίνοντας παράλληλα το σύνθημα ανασύνταξης εν όψει του ελληνικού πρωταθλήματος. Αν κρίνω από τη συνολική εικόνα και των δύο παιχνιδιών, ειδικά μέσα στην Ισπανία που ήμασταν πιο καλοί, δικαιούμασταν κάτι παραπάνω. Η Βιγιαρεάλ είναι μια τρομερή ομάδα, άλλαζε εντυπωσιακά τη μπάλα και δίκαια έφτασε στους 8. Βρεθήκαμε πίσω στο σκορ, ισοφαρίσαμε και ίσως ενθουσιαστήκαμε λίγο παραπάνω από όσο έπρεπε με αποτέλεσμα να παρασυρθούμε. Έτσι σε μια αντεπίθεση δεχτήκαμε το δεύτερο γκολ», τόνισε αρχικά ο νεαρός επιθετικός και πρόσθεσε: «Κάναμε μεγάλη πορεία φέτος, με μεγάλες νίκες όπως με Ίντερ και Βέρντερ. Σίγουρα θέλουμε να κρατήσουμε αυτές τις εμπειρίες και να μας βοηθήσουν του χρόνου. Αυτή τη στιγμή είμαστε εκτός στόχων σε όλες τις διοργανώσεις, πρέπει να κοιτάξουμε να πάρουμε τη δεύτερη θέση για να ξαναβγούμε στην Ευρώπη και να δώσουμε χαρά στον κόσμο μας».

Σιμάο: «Όταν υπάρχει μια μικρή έλλειψη συγκέντρωσης το πληρώνεις. Προσπαθήσαμε πολύ στο πρώτο μέρος, στο β’ αν και δεχτήκαμε γκολ και προσπαθήσαμε και καταφέραμε να ισοφαρίσουμε. Μόλις δεχτήκαμε το δεύτερο γκολ δεν καταφέραμε να το γυρίσουμε. Ήταν μια όμορφη διαδρομή. Ο Παναθηναϊκός έμεινε εκτός στόχων, ωστόσο πρέπει να συνεχίσουμε για τον κόσμο και οφείλουμε να δώσουμε χαρά. Έζησα πολλές και όμορφες στιγμές, αλλά τελειώνει άδοξα».

Δημήτρης Σαλπιγγίδης:«Ήταν μια δύσκολη ομάδα, πολύ υψηλού επιπέδου. Στην Ισπανία καταφέραμε να πάρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, αλλά εδώ γνωρίσαμε την ήττα. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Εμείς κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε και είμαστε χαρούμενοι που καταφέραμε να κάνουμε μια τόσο καλή πορεία». Όσο για τους λόγους που οδήγησαν στην ήττα σημείωσε: «Δεν επικεντρωνόμαστε σε κάτι συγκεκριμένο. Απαιτούνται 90’ προσοχής. Εμείς αυτό το πληρώσαμε. Απέναντί μας είχαμε μια ομάδα που έχει ποδοσφαιριστές που ανά πάσα στιγμή μπορεί να σου κάνουν τη ζημιά. Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε αλλά αποκλειστήκαμε από μια εξαιρετική ομάδα όπως είπα και πριν. Ήταν καλή πορεία, το χαρήκαμε όλοι και εμείς και ο κόσμος. Δυστυχώς δε συνεχίζουμε. Τώρα κοιτάμε την επόμενη μέρα».

Νίκος Πατέρας: «Παίξαμε εμείς καλά, εκείνοι καλά και δεν τα καταφέραμε. Συγχαρητήρια στους παίκτες, στον προπονητή και τους φιλάθλους ομάδας. Εύχομαι του χρόνου να πάμε καλύτερα. Θα δούμε για την επόμενη μέρα».

Θανάσης Γιαννακόπουλος: «Η ομάδα έκανε μια αξιόλογη προσπάθεια. Στάθηκε καλά αλλά δυστυχώς δεν ήρθε η πρόκριση. Απογοήτευση υπάρχει, αλλά δεν σημαίνει ότι ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να βρει το δρόμο του. Ο κόσμος στάθηκε πολύ καλά, τον ευχαριστούμε. Ο κόσμος είναι λογικό να έχει απαιτήσεις και είναι λογικό να είναι στεναχωρημένος όταν μένεις έξω από μια τέτοια διοργάνωση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης