Αρχαιολόγος, αραβολόγος, εξερευνήτρια, διπλωμάτης μέχρι και… κατάσκοπος! Αυτή ήταν η Γερτρούδη Μπελ, συνάδελφος του διάσημου Τ. Ε. Λώρενς (γνωστού και ως Λώρενς της Αραβίας), η γυναίκα που σχεδίασε τα σύνορα του σύγχρονου Ιράκ αλλά και δημιούργησε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βαγδάτης.

Και σ΄αυτήν είναι αφιερωμένη η έκθεση, που εγκαινιάζεται την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Ανθρωπιστικών Επιστημών Γουΐντεϊ του αμερικανικού Πανεπιστημίου Γέιλ. «Η Γερτρούδη Μπελ στη Μεσοποταμία» είναι ο τίτλος της έκθεσης στην οποία συγκεντρώνονται επιστολές, χάρτες, βιβλία, μυστικές εκθέσεις πληροφοριών και φωτογραφίες προκειμένου να τεκμηριωθεί η ζωή της. Παρ΄ ότι άλλωστε η διπλωματική δραστηριότητά της υπήρξε σαφώς πιο εντυπωσιακή _ και μυστική σε μεγάλο βαθμό_ η έκθεση επικεντρώνεται στην προσωπικότητα αυτής της ικανότατης Βρετανίδας παρά στην πολυσχιδή δραστηριότητά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την έκθεση στο Γέιλ επιμελείται ο Ρόμπερτ Μάιερς, επισκέπτης ερευνητής στο Κέντρο Ανθρωπιστικών Επιστημών Γουϊτνεϊ, διακεκριμένος θεατρικός συγγραφέας επίσης και καθηγητής λογοτεχνίας και δημιουργικής γραφής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Ο ίδιος μάλιστα έχει σχεδιάσει την έκθεση σε συνδυασμό με σκηνική ανάγνωση του έργου «Μεσοποταμία», που θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Οκτωβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης