Στους 11 έφθασαν οι νεκροί από τη χθεσινή βίαιη καταστολή διαδηλώσεων σε διάφορες πόλεις της Συρίας από τις δυνάμεις Ασφαλείας της ασιατικής χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του «Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο.

Αστυνομικοί και στρατιώτες έκαναν χρήση αληθινών πυρών προκειμένου να διαλύσουν πλήθος διαδηλωτών που ζητούσε την απομάκρυνση από την εξουσία του προέδρου της χώρας, Bashar al-Assad.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βοηθήστε τη Συρία. Αιμορραγεί», έγραφε ένα από τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές στο προάστιο Χατζάρ αλ-Ασουάντ της πρωτεύουσας Δαμασκού. Η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται μόνιμο καταφύγιο δεκάδων χιλιάδων προσφύγων οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στα Υψώματα του Γκολάν όταν το Ισραήλ προχώρησε στην κατάληψή τους.

Επιθέσεις εναντίον αμάχων σημειώθηκαν και στις πόλεις Χομς και Χάμα καθώς και στην συνοριακή περιοχή Ντέιρ αλ-Ζορ κοντά στο Ιράκ.

Δεν επιθυμούν ξένη επέμβαση «τύπου Λιβύης»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περισσότεροι ηγέτες της Αντιπολίτευσης έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι δεν επιθυμούν ξένη στρατιωτική επέμβαση, αντίστοιχη με αυτή που έγινε στη Λιβύη. Ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι θα καλωσόριζαν μια «διεθνή προστασία» η οποία θα απέτρεπε τους θανάτους αμάχων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ο.Η.Ε., περισσότεροι από 2.700 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και 100 παιδιών έχουν χάσει τη ζωή τους από το ξέσπασμα των διαδηλώσεων. Από την πλευρά της η κυβέρνηση αναφέρει ότι 700 αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί από ενέργειες «τρομοκρατών και στασιαστών».

Η Συρία υφίσταται κυρώσεις από τις Η.Π.Α. και την Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικά στον μικρό αλλά σημαντικό τομέα της παραγωγής πετρελαίου. Ωστόσο, η Κίνα και η Ρωσία έχουν ως σήμερα αποτρέψει την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων μέσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε..

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης