Αυτές είναι οι πιο αξιόλογες ταινίες που θα προβληθούν σήμερα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

Silver tonques (Απόλλων, 18.00)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα ζευγάρι μεσήλικων ξεκινά ένα road trip για να… διασκεδάσει, αλλά με μέσα μάλλον αθέμιτα. Εκμεταλλεύονται το ταλέντο τους στην υποκριτική και σε κάθε στάση τους υποδύονται διαφορετικές περσόνες, εξαπατώντας και χειραγωγώντας τα ανυποψίαστα θύματά τους. Ενα νεόνυμφο ζευγάρι, οι πιστοί χριστιανοί μιας εκκλησίας και οι τρόφιμοι ενός γηροκομείου πέφτουν όλοι στα δίχτυα αυτής της ακόρεστης και σαδιστικής πλεκτάνης. Σύντομα όμως, το σκοτεινό παιχνίδι των δύο αμοραλιστών βγαίνει εκτός ελέγχου και οι επιπτώσεις μοιάζουν απρόβλεπτες. Το διεστραμμένο ντεμπούτο του Σάιμον Αρθουρ κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο πρόσφατο Φεστιβάλ του Slamdance, ενώ αποτελεί την ανεπτυγμένη εκδοχή της ομότιτλης, βραβευμένης μικρού μήκους ταινίας που σκηνοθέτησε ο ίδιος το 2007. Μία ανεξάρτητη low budget παραγωγή, που ακροβατεί στα όρια του ψυχολογικού θρίλερ και της μαύρης κωμωδίας, με κοφτερές ερμηνείες, παραπλανητική πλοκή κι ένα αρρωστημένο γκρίζο πέπλο, που το καλύπτει μέχρι και το τελευταίο του καρέ.


Silver Tongues – Ασημένιες Γλώσσες by NyxtesPremieras

Directing hell (Aπόλλων, 22.00)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νίκος Νικολαΐδης συνήθιζε να υποστηρίζει, με την στιβαρότητα ενός καλού σαρκαστή που γνώριζε την βαρύτητα των λόγων του, πως το κέρδος για τη διαφορετικότητά σου ισούται με το τίμημα που πληρώνεις γι’ αυτήν. Το «Directing Hell» είναι ένα ταξίδι που σηματοδοτεί μία προσπάθεια εξερεύνησης του σκοτεινού, ιδιαίτερου κινηματογραφικού κόσμου του σπουδαίου αυτού σκηνοθέτη. Ταυτόχρονα, αποτελεί μία κατάδυση στις ταινίες και την προσωπικότητά του, όπως διαφαίνεται μέσα από την δουλειά του. Συνεργάτες, φίλοι, αρχειακό υλικό από γυρίσματα και από παλιότερες συνεντεύξεις του ίδιου συνθέτουν το πορτρέτο ενός σκηνοθέτη που ποτέ δεν θέλησε να κουνήσει το δάχτυλο με στόμφο ιεροκήρυκα, παρά μόνο έχτισε ένα φρούριο με υλικό τις ίδιες του τις εμμονές και επέλεξε να κατοικήσει εντός του μέχρι το τέλος. Ο θάνατός του, το 2007, μπορεί να σήμανε το τέλος μιας αξιοθαύμαστα ιδιοσυγκρασιακής κινηματογραφικής καριέρας, όχι όμως και το τέλος της γοητείας που αυτή ασκεί στον θεατή.


Directing Hell by NyxtesPremieras

Οι μέρες της πολυγαμίας σου είναι μετρημένες (Αττικόν, 23.00)

Λίγες μέρες πριν το γάμο τους, η Αννα εξαφανίζεται και ο Αρνό μένει μόνος με την νευρωτική του μητέρα και την πηγμένη αδερφή του, για να υποδεχθεί το ισραηλινό σόι της μέλλουσας γυναίκας του και να οργανώσει μια τελετή που μπορεί και να θέλει να αποφύγει. Επηρεασμένος από το άγχος που του προκαλεί η επικείμενη δέσμευσή του, ο Αρνό βυθίζεται στην δίνη μιας υπαρξιακής κρίσης την οποία διαχειρίζεται πίνοντας με τα φιλαράκια του και κάνοντας σεξ με την τραγουδίστρια ενός καμπαρέ. Όταν όμως η Αννα γυρίζει, ο Αρνό θα βρεθεί μπροστά στο σημαντικότερο δίλημμα της ζωής του. Ο μεγαλύτερος ποπ σταρ της Γαλλίας, Μπενζαμάν Μπιολέ, πρωταγωνιστεί σε μία ευφάνταστη και φρέσκια κωμωδία, σκηνοθετημένη από την πρώην ηθοποιό, Κάτια Λεφκοβίτς. Με το μεθυστικό παριζιάνικο άρωμα να αναδύεται σε κάθε σεκάνς και φλεγματικούς διαλόγους, εμπνευσμένους από την απόγνωση του αρσενικού μπροστά στη δέσμευση, το «Pourquoi Tu Pleures» είναι ένα γλυκό φιλμ ποικίλων αποχρώσεων, που σκορπίζει αληθινά χαμόγελα σε όλη την διάρκειά του.


Pourquoi tu pleures? – Οι Μέρες της Πολυγαμίας… by NyxtesPremieras

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης