Με το θέμα των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου ασχολούνται όλες οι τουρκικές εφημερίδες καταχωρώντας στις εσωτερικές τους σελίδες την είδηση ότι η πλατφόρμα που θα χρησιμοποιήσει η Noble Energy έφθασε στο οικόπεδο 12 (Αφροδίτη) και η πρώτη γεώτρηση θα αρχίσει στις 19 Σεπτεμβρίου.

Χαρακτηριστικοί τίτλοι «Επιχείρηση «υφαλοκρηπίδα» ενάντια στους Ελληνοκύπριους» (Μιλιέτ),«Υφαλοκρηπίδα έναντι αναζήτησης πετρελαίου»(Ταράφ), «Αντίποινα τουρκικού ΥΠΕΞ στη Μεσόγειο με υφαλοκρηπίδα» (Ραντικάλ) για την«υπογραφή συμφώνου οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και ‘ΤΔΒΚ’, αμέσως μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες γεώτρησης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σχετικά δημοσιεύματα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «με την τελευταία αυτή ανακοινωθείσα από το τουρκικό ΥΠΕΞ απόφαση, δίνεται ένα ρητό «πολιτικό μήνυμα »στην ελληνοκυπριακή πλευρά… Το σύμφωνο οριοθέτησης αποτελεί τη νομική βάση για την δυνατότητα γεωτρήσεων από την τουρκοκυπριακή πλευρά… Αν ξένες εταιρίες που θα προσκληθούν στο σχετικό διαγωνισμό δεν δείξουν ενδιαφέρον, τότε, τις διερευνητικές γεωτρήσεις θα τις κάνει η Τουρκική Εταιρία Πετρελαίων’ (ΤΡΑΟ)».

Εξάλλου αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Τ. Ερντογάν μιλώντας χθες στην Τυνησία επανέλαβε, σε σχέση όμως με το Ισραήλ, ότι «οι τουρκικές τορπιλάκατοι και οι φρεγάτες θα είναι εκεί το Ισραήλ δεν θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στην ανατολική Μεσόγειο».

ΠΗΓΗ: kathimerini.com.cy

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης