Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε τη λύπη του διότι έχει κληρονομήσει ένα «παθητικό δυσπιστίας» μεταξύ των ΗΠΑ και του αραβικού κόσμου, μια κληρονομιά που δυσκολεύει την προσπάθεια του Μπαράκ Ομπάμα να βελτιώσει την εικόνα της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να μετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την προσεχή εβδομάδα και κινδυνεύει να αυξήσει ακόμη εκεί το χάσμα μεταξύ των Αμερικανών και του αραβικού κόσμου ασκώντας το δικαίωμα αρνησικυρίας των ΗΠΑ στο πιθανό αίτημα ένταξης ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στην Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, υπάρχει μια πολύ σαφής βελτίωση της εικόνας των ΗΠΑ στη δημόσια κοινή γνώμη μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα», δήλωσε ο Μπεν Ρόουντς, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας στο Λευκό Οίκο.

«Ωστόσο στον αραβικό κόσμο υπάρχει ακόμη μια σημαντική πρόκληση», πρόσθεσε. «Αυτό το εξηγώ με δύο παράγοντες: ένα πολύ παλιό παθητικό δυσπιστίας που οικοδομήθηκε επί μια πολύ μακρά περίοδο, και το γεγονός ότι αυτού του είδους των προβλημάτων δεν μπορεί να διευθετηθεί πολύ γρήγορα», πρόσθεσε ο Ρόουντς.

«Είναι εμφανές ότι υπάρχει μια μεγάλη απογοήτευση στον αραβικό κόσμο που έχει σχέση με την απουσία προόδου στο ισραηλινοαραβικό πρόβλημα», πρόσθεσε ο Ρόουντς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ΗΠΑ επανέλαβαν χθες Παρασκευή την αντίθεσή τους στο σχέδιο των Παλαιστινίων να ζητήσουν την ένταξη στον ΟΗΕ ενός παλαιστινιακού κράτους, μετά την ομιλία του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κατά την οποία δήλωσε ότι θα καταθέσει το αίτημά του ύστερα από μια εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

«Οποιαδήποτε κίνηση στη Νέα Υόρκη προς την κατεύθυνση αυτή θα ήταν αντιπαραγωγική απέναντι στην πραγματική προτεραιότητα, που είναι μια άμεση διαπραγμάτευση μεταξύ των δυο πλευρών», δήλωσε ο Μαρκ Τόνερ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης