«Βουτιά» έκαναν σήμερα οι αξίες στο αυστραλιανό χρηματιστήριο και χάθηκαν συνολικά 45 δισ. δολάρια Αυστραλίας, λόγω της ανησυχίας των αγορών για την οικονομία της Ευρωζώνης, ενώ συνεχίζεται η φημολογία πως η Ελλάδα μπορεί να μην αποφύγει την πτώχευση.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση του αυστραλιανού χρηματιστηρίου από τις αρχές του Αυγούστου, καθώς οι επενδυτές ξεπουλούν όσο-όσο μετοχές που θεωρούνται επίφοβες, με αποτέλεσμα η πτώση να φθάσει το 4,5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απώλειες κατά 1,6% σημείωσε και η αξία του δολαρίου Αυστραλίας, που έπεσε στο 1,02 σεντ έναντι του αμερικανικού (από 1,03 σεντ).

Στο μεταξύ, στο σύνολο των αυστραλιανών μέσων ενημέρωσης εκφράζεται η κλιμακούμενη ανησυχία των διεθνών και των αυστραλιανών αγορών ότι «η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποφύγει τη χρεοκοπία, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη μιας παγκόσμιας ύφεσης».

Οι φόβοι εντάθηκαν μετά τις δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων ότι «δεν θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου, εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρήσει στις υπεσχημένες μειώσεις δαπανών και στην επιβολή επιπρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γίνεται, επίσης, αναφορά στη δέσμευση των G7 ότι θα «καταβληθεί κάθε προσπάθεια, προκειμένου να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα και οι αγορές», την ίδια στιγμή που «το ευρώ βρισκόταν στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου εξαμήνου έναντι του αμερικανικού δολαρίου, εξαιτίας της αβεβαιότητας για το εάν θα κατορθώσουν οι επικεφαλής της Ε.Ε. να διασώσουν την ελληνική οικονομία».

Επιμέλεια: Χρήστος Παναγόπουλος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης