Αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των Η.Π.Α. διέψευσε χθες ότι κατασκοπευτικό αεροσκάφος αναγκάστηκε να κάνει κατεπείγουσα προσγείωση τον Μάρτιο λόγω παρεμβολών από τη Βόρεια Κορέα στο σύστημα δορυφορικού παγκόσμιου γεωγραφικού εντοπισμού θέσης (GPS), όπως ανέφερε δημοσίευμα σε εφημερίδα της Νότιας Κορέας.

«Δεν έχουμε καμιά ένδειξη ότι οποιοδήποτε αεροσκάφος την περίοδο εκείνη, ή στην περιοχή εκείνη, όπου φέρεται να έγινε το επεισόδιο αναγκάστηκε να προσγειωθεί κατεπειγόντως», είπε ο αξιωματούχος, υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα Chosun Ilbo, επικαλούμενη έγγραφο του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας, έγραψε την Παρασκευή ότι το αμερικανικό αεροσκάφος συμμετείχε σε στρατιωτικά γυμνάσια.

Πρόσθεσε ότι οι βορειοκορεάτικες παρεμβολές προκάλεσαν προβλήματα στις συσκευές GPS σκαφών του λιμενικού και ταχύπλοων του πολεμικού ναυτικού, καθώς και πολλών πολιτικών αεροσκαφών.

Στη Νότια Κορέα παραμένουν σήμερα 28.000 άνδρες του στρατού των ΗΠΑ και οι δύο χώρες διεξάγουν συχνά κοινά στρατιωτικά γυμνάσια. Η Βόρεια και η Νότια Κορέα από τεχνικής άποψης παραμένουν ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση, αφού ο πόλεμος της Κορέας (1950-53) τερματίστηκε με μια εκεχειρία και όχι με μια ειρηνευτική συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Χρήστος Παναγόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης