Ο επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή, δήλωσε ότι θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας την ερχόμενη εβδομάδα να εγκρίνει την σταδιακή μείωση του αριθμού των κυανόκρανων στη χώρα της Καραϊβικής.

Υπέρ της πρότασης, τάχθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Νότιας Αμερικής σε συνάντησή τους στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, Μοντεβιδέο. Οι χώρες της περιοχής εισφέρουν το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αποστολή, που διαρκεί επτά χρόνια, ενισχύθηκε με 2.000 άνδρες, φθάνοντας σχεδόν τους 12.300, μετά το σεισμό που ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας της Αϊτής, Πορτ-ο-Πρενς, το 2010, αλλά αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως έκτοτε η κατάσταση βελτιώθηκε.

«Συμφωνούμε ότι η αύξηση… λόγω του σεισμού μπορεί τώρα να αναστραφεί. Οι στρατιώτες πρακτικά έχουν ολοκληρώσει τις αποστολές τους», δήλωσε ο Xιλιανός Μαριάνο Φερνάντες, ο οποίος ηγείται της αποστολής του ΟΗΕ για τη σταθεροποίηση της Αϊτής (MINUSTAH).

«Ο στόχος είναι να επιτύχουμε πολιτική σταθερότητα και να ενισχύσουμε τους θεσμούς της χώρας(…) εάν αυτό πάει καλά το πρόγραμμα μπορεί να μειώσει (τον αριθμό των στρατιωτών)», πρόσθεσε ο Φερνάντες, αναφέροντας ότι η πρόταση θα υποβληθεί στο ΣΑ την 16η Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Άμυνας της Βραζιλίας είπε αυτή την εβδομάδα πως η χώρα του ελπίζει να αποσύρει ορισμένους από τους στρατιώτες της από την Αϊτή. Η Βραζιλία εισφέρει την μεγαλύτερη δύναμη στην αποστολή, 2.166 στρατιώτες.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουρουγουάης είπε πως συμφωνεί να μειωθεί το μέγεθος της αποστολής. «Αυτό πρέπει να γίνει σταδιακά και βάσει της ασφάλειας (της Αϊτής) και της ανάπτυξής της», είπε ο Λουίς Αλμάγκρο.

Με κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί καταδίκασαν το βιασμό ενός 18χρονου αϊτινού από ουρουγουανούς στρατιώτες, ενώ εξήραν τη συγγνώμη που ζήτησε η κυβέρνηση της Ουρουγουάης από το λαό της Αϊτής. Η αποκάλυψη της υπόθεσης προκάλεσε εκδηλώσεις οργής στη χώρα της Καραϊβικής.

Ο Αλμάγκρο χαρακτήρισε τις πράξεις των στρατιωτών που κατηγορούνται για το βιασμό «παρεκτροπές, αντίθετες στην ηθική και στο νόμο».

Στην αποστολή του ΟΗΕ συμμετέχουν 18 χώρες (Αργεντινή, Βολιβία, Βραζιλία, Γαλλία, Γουατεμάλα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιορδανία, Ισημερινός, Καναδάς, Νεπάλ, Νότια Κορέα, Ουρουγουάη, Παραγουάη, Περού, Σρι Λάνκα, Φιλιππίνες και Χιλή)

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης