Η Βρετανία ετοιμάζεται να υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ένα σχέδιο απόφασης που προβλέπει την έναρξη της άρσης των κυρώσεων σε βάρος της Λιβύης και να σταλεί μια μικρή αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα, σύμφωνα με όσα είπαν διπλωμάτες χθες.

Το σχέδιο, είπαν οι διπλωμάτες, προβλέπει το ΣΑ να αρχίσει σταδιακά να αίρει τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί πριν από έξι μήνες, όταν ο Μουάμαρ Καντάφι διηύθυνε την καταστολή των διαδηλώσεων με κεντρικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ιδέα είναι ότι (η Βρετανία) θα διανείμει το σχέδιο την Δευτέρα», είπε διπλωμάτης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του. Άλλος διπλωμάτης είπε πως ελπίζει ότι θα υπάρξει ψηφοφορία επί του σχεδίου εντός της εβδομάδας.

Το κείμενο εκτιμάται ότι θα ενσωματώνει τις προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος ζήτησε το Συμβούλιο να δώσει εντολή να σχηματιστεί μια αποστολή του Οργανισμού, για να βοηθήσει την μεταβατική ηγεσία της Λιβύης με διάφορους τρόπους, περιλαμβανομένης της συμβολής της στις προσπάθειες αποκατάστασης της τάξης και της ασφάλειας και της διοργάνωσης εκλογών.

Η εντολή θα έχει αρχικά ισχύ τριών μηνών, σύμφωνα με επιστολή του κ. Μπαν προς το 15μελές Συμβούλιο. Η αποστολή δεν θα περιλαμβάνει κυανόκρανους ή αστυνομικούς. Ακόμα, ο κ. Μπαν ανέφερε ότι η αποστολή θα πρέπει να συμβάλει στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με έναν διπλωμάτη το σχέδιο απόφασης δεν θα καλεί να τερματιστεί η ισχύς της απόφασης με την οποία έχει επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη Λιβύη. Πάντως θα προβλέπει την μερική άρση του εμπάργκο όπλων, προκειμένου οι λιβυκές αρχές να προμηθευτούν οπλισμό ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια. Θα προβλέπει επίσης την άρση των κυρώσεων σε βάρος της εθνικής εταιρίας πετρελαίου και της κεντρικής τράπεζας, ώστε να προωθηθεί η ανοικοδόμηση της οικονομίας της χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ.

σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διπλωματών, το σχέδιο δεν αναμένεται να συναντήσει αντίσταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη του συμφωνούν πως πλέον ο Καντάφι δεν έχει την εξουσία στη Λιβύη. Η Ρωσία και η Κίνα αναμένεται να ταχθούν υπέρ της απόφασης, παρότι επέκριναν την εμπλοκή του NATO στη χώρα, εκτιμούν οι διπλωματικές πηγές.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης