Η Κινέζα ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ουάνγκ Λιχόνγκ, βετεράνος των διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμέν, καταδικάσθηκε σήμερα από δικαστήριο του Πεκίνου σε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών για «υποκίνηση ταραχών»,  ανακοίνωσε ο δικηγόρος της. Η Ουάνγκ θα υποβάλει έφεση μέσα σε δέκα ημέρες, διευκρίνισε ο δικηγόρος Χαν Γικούν, αλλά δεν πρόκειται να μείνει στη φυλακή, παρά τρεις μήνες, αφού είναι ήδη φυλακισμένη εδώ και έξι μήνες.

Η Ουάνγκ Λιχόνγκ, μια 55χρονη γιατρός, η δίκη της οποίας διεξήχθη τον Αύγουστο, φάνηκε ήρεμη όταν ανακοινώθηκε η ποινή της από δικαστήριο του Πεκίνου, παρουσία του γιου της, του αδελφού της και της αδελφής της, πρόσθεσε ο δικηγόρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γυναίκα αυτή, η οποία είχε συμμετάσχει ενεργά στις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας τον Μάιο και τον Ιούνιο του 1989 στο Πεκίνο, είχε συλληφθεί στις 21 Απριλίου, στο πλαίσιο της εκστρατείας καταστολής των διαφωνούντων, που πραγματοποίησε το κομμουνιστικό καθεστώς, ανήσυχο για το ενδεχόμενο να επεκταθούν μέχρι την Κίνα οι εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο.

Η ποινή της Ουάνγκ είναι σχετικά ελαφριά, αφού με την κατηγορία αυτή, που χρησιμοποιείται συχνά στην Κίνα για να φιμωθούν διαφωνούντες, μπορούσε να της επιβληθεί ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε ετών. Δεκάδες αστυνομικοί είχαν πάρει θέσεις γύρω από το δικαστήριο, για να κρατήσουν σε απόσταση περίπου τριάντα ακτιβιστές και φίλους της Ουάνγκ Λιχόνγκ.

«Η Ουάνγκ Λιχόνγκ είναι αθώα!» φώναζαν έξω από το δικαστήριο, έκανε γνωστό αυτόπτης μάρτυρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια αντιπροσωπεία δυτικών διπλωματών δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει τη δίκη όπως επιθυμούσε, ενώ το ίδιο συνέβη με τους ξένους δημοσιογράφους. Οι Η.Π.Α. ,η Ε.Ε., η Γερμανία, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Ελβετία είχαν στείλει αντιπροσώπους στη δίκη.

Η Ουάνγκ είχε λάβει την υποστήριξη του καλλιτέχνη Άι Ουεϊουέι, ο οποίος, μετά την πρόσφατη απελευθέρωσή του, αφού κρατήθηκε μυστικά περίπου τρεις μήνες, της είχε απευθύνει τον Αύγουστο μέσω του μπλογκ του μήνυμα υποστήριξης. «Αν δεν μιλήσετε υπέρ της Ουάνγκ Λιχόνγκ, όχι μόνο δεν είστε κάποιος που θα πολεμήσει για τη δικαιοσύνη, αλλά δεν έχετε καν αυτοσεβασμό» είχε γράψει ο διαφωνών καλλιτέχνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης