Σε απεργιακό κλοιό εισέρχεται από την Πέμπτη η χώρα με τους ιδιοκτήτες ταξί να ανοίγουν το χορό των κινητοποιήσεων και να ακολουθούν γιατροί, εφοριακοί, τελωνειακοί, εκτός απροόπτου οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, ως απάντηση στις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για το ενιαίο μισθολόγιο, περικοπές, ιδιωτικοποιήσεις, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κορύφωση των απεργιακών κινητοποιήσεων από ευρύτερους κοινωνικούς και οικονομικούς τομείς αναμένεται κατά την έναρξη της 76ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης και από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα οι φοιτητές συνεχίζουν τις καταλήψεις σε διάφορα τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Στις τάξεις των εργαζομένων επικρατεί οργή μετά και τις ανακοινώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, όσον αφορά τις αποφάσεις για ριζικές μεταρρυθμίσεις που ελήφθησαν κατά το χθεσινοβραδινό υπουργικό συμβούλιο. Οι πρώτες αντιδράσεις δεν άργησαν να εμφανιστούν.

Ταξιτζήδες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τις ανακοινώσεις για άνοιγμα του -μέχρι πρότινος- κλειστού επαγγέλματος των ταξιτζήδων , οι ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία, αύριο από τις 5:00 το πρωί. Παράλληλα θα συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία το Σάββατο, με σκοπό να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη και να λάβουν μέρος σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Γιατροί

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν από αύριο και οι γιατροί της χώρας διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές που σχεδιάζονται στο χώρο της Υγείας. «Παρά τις προσπάθειες για διάλογο, ποτέ δεν μας δόθηκε το προσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ (Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας), το μόνο που λάβαμε ήταν μία σύμβαση 1.200 ευρώ από την κ. Δρέτα», είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Καλοκαιρινός, απαντώντας στα περί αποχής από το διάλογο, κυρίως των νοσοκομειακών γιατρών, άποψη που υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας.

Οι γιατροί τόνισαν, ότι κατά την 48ωρη απεργία τους, τα νοσοκομεία, το ΙΚΑ και όλες οι μονάδες υγείας, θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, αλλά θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά και δε θα πραγματοποιούνται τα προγραμματισμένα ραντεβού.

Προς «λευκή απεργία» οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Αποφασισμένοι να απέχουν από την υπερεργασία και να προχωρήσουν στην πιστή εφαρμογή των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, φέρονται οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό, τόσο στο νέο μισθολόγιο, όσο και στη διαχείριση των χρημάτων που προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος.

Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι, παρά τις δραστικές μειώσεις που ήδη έχουν υποστεί, με αίσθημα ευθύνης, ολόκληρο το καλοκαίρι υπηρέτησαν στο έπακρο τον ελληνικό τουρισμό και το επιβατικό κοινό, προσφέροντας ουσιαστικά «υπερεργασία» για την εξυπηρέτηση του συνόλου των πτήσεων, υπερβαίνοντας καθημερινά τον εαυτό τους και προσφέροντας την θερινή τους άδεια και μέρες ανάπαυσης (ρεπό). Αυτό όμως δεν αναγνωρίστηκε από την επίσημη πολιτεία.

Συνεχίζονται οι καταλήψεις στα ΑΕΙ-ΤΕΙ

Το κύμα των καταλήψεων στην ανώτατη εκπαίδευση δεν φαίνεται να μειώνεται, αλλά αντιθέτως να αυξάνεται, ως αντίδραση στο νέο Νόμο-Πλαίσιο του Υπουργείου Παιδείας.

Μέχρι στιγμής, τις 270 έχουν φτάσει οι καταλήψεις πανεπιστημιακών τμημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ ανησυχία επικρατεί έξω από τα περισσότερα Ιδρύματα όπου οι γραμματείες τους είναι κλειστές και οι πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες δεν μπορούν να εγγραφούν. Μάλιστα, αναμένονται να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα όσον αφορά τις εγγραφές των πρωτοετών, καθώς σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας θα ξεκινήσουν μεταξύ 12 και 30 Σεπτεμβρίου.

Με απεργία απαντούν εφοριακοί και τελωνειακοί

«Λουκέτο» στις εφορίες και στα τελωνεία θα μπει την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, λόγω της 48ωρης απεργίας που προκήρυξαν οι εργαζόμενοι.

Επίσης, αποφασίστηκε να συνεδριάσουν εκ νέου μετά τη λήξη της απεργίας, προκειμένου να αποφασισθεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Εφοριακοί και τελωνειακοί αντιδρούν στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το ενιαίο μισθολόγιο που δεν θα περιλαμβάνει τελικά την «προσωπική διαφορά» στο επίπεδο των αποδοχών τους, όπως τους είχαν διαβεβαιώσει αρχικά.

Στο χορό των κινητοποιήσεων και οι δάσκαλοι

Εικοσιτετράωρη απεργία αποφάσισε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) για τις 22 Σεπτεμβρίου εξ αιτίας των προβλημάτων στα σχολεία, αλλά και της γενικότερης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης