Την απόφαση της οικογένειας Βαρδινογιάννη να αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό ανακοίνωσε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε και κράτησε περίπου 90 λεπτά. Όπως τόνισε, οι μετοχές της οικογένειας, που βρίσκεται επί 32 χρόνια στο τιμόνι των «πράσινων» (από τον Ιούλιο του 1979), παραχωρούνται χωρίς αντίτιμο.

«Αποχωρούμε άμεσα, καθιστώντας τις μετοχές μας αδρανείς και παραδίδοντάς τις σε πληρεξούσιο δικηγορικό γραφείο» τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης έκανε αναδρομή στο παρελθόν, αναφορικά με τα γεγονότα που αφορούν στη διοίκηση του Παναθηναϊκού και είπε: «Θα ξεκινήσω από τον Μάρτιο του 2010 που έγινε ένα έκτακτο Δ.Σ., όπου πρακτικά τότε άρχισε μια, θα έλεγα, αντιπαράθεση με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Για να γίνει μια αύξηση 15 εκατ. ευρώ, για να καλυφθούν οι οικονομικές ανάγκες της ΠΑΕ τη χρονιά εκείνη. Σημειώνω ότι για τη χρονιά εκείνη είχε βγει ένας προϋπολογισμός, είχε γίνει όμως μια υπέρβαση κατά 15 εκατομμύρια. Αυτή είχε επίσημα γνωστοποιηθεί στο Δ.Σ. τον Σεπτέμβριο του 2009, αλλά, παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου, δεν κατέστη δυνατό να καλυφθεί το κενό.

Έγινε λοιπόν Δ.Σ. και ομόφωνα αποφασίστηκε να ανατεθεί σε εταιρεία που κάνει αυτή τη δουλειά, σημειώνοντας ότι μέχρι εκείνη την ημέρα είχαμε καταναλώσει το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι το πραγματικό νούμερο.

Έγινε μια συνάντηση ανάμεσα σε εμένα, τον Ανδρέα Βγενόπουλο και τον Νίκο Πατέρα στα γραφεία Βγενόπουλου, για να λύσουμε τα προβλήματα που είχαν ανακύψει μεταξύ μας και θέλαμε να δώσουμε και μια λύση στα προβλήματα που δεν αφορούσαν μεν τον κόσμο, αλλά έπρεπε να διευθετηθούν. Σημειώνω ότι οι επαφές μου τόσο με τον Νίκο όσο και τον Ανδρέα ήταν ελάχιστες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επέμενα στην απόλυση του Κώστα Αντωνίου»

Συνεχίζοντας, ο Γ. Βαρδινογιάννης τόνισε ότι επέμενε στην απόλυση του Κώστα Αντωνίου ως τεχνικού διευθυντή: «Τέθηκαν δύο θέματα από πλευράς μου και δύο από τη άλλη πλευρά. Το βασικό μου θέμα ήταν ότι επέμενα στην απόλυση του Κώστα Αντωνίου ως τεχνικού διευθυντή. Τον θεωρούσα και τον θεωρώ αποτυχημένο ως τεχνικό διευθυντή. Το δεύτερο κομμάτι που επέμενα ήταν να μπορεί να βρεθεί μια καλύτερη διοικητική λειτουργιά, ώστε να μην έχουμε πρόβλημα.

Είναι δύσκολο να καλείται ο κάθε μέτοχος και να καλύπτει έλλειμμα. Δεν είναι δυνατό να διοικηθεί έτσι μια ποδοσφαιρική ομάδα. Στο θέμα του Αντωνίου, ο Νίκος ήταν κάθετος και δεν υπήρχε καλό κλίμα στη συνάντησή μας. Είχαμε πει πως θα συναντηθούμε μέσα στις επόμενες ημέρες. Η οικογένειά μου, που προέβλεπε πως έπρεπε να μπουν 30 εκατομμύρια για να λειτουργήσει η ομάδα και εμείς έπρεπε να βάλουμε τα 18 και είναι λογικό να ζητάμε εγγυήσεις για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέρασαν ορισμένες εβδομάδες, 3 νομίζω, και ήταν να συναντηθούμε 21 Μαΐου. Ήρθε μόνο ο Νίκος και μου είπε πως θέλει να παραιτηθεί. Μιλήσαμε σε φιλικό τόνο και μου είπε πως δεν ήθελε να αναμειχτεί».

«Δεν ήμουν σύμφωνος να γίνουν υπερβάσεις στον προϋπολογισμό»

«Ουδέποτε δεν είπα πως έκανε κακοδιαχείριση ο Νίκος. Είχα πει πως δεν ήμουν σύμφωνος να γίνουν υπερβάσεις στον προϋπολογισμό από την στιγμή που είχαμε συμφωνήσει άλλα στην αρχή της σεζόν. Ο Νίκος παραιτήθηκε, δεν μπορώ να πω πως με αιφνιδίασε αλλά δεν μου άφησε περιθώρια αντίδρασης και μου ζήτησε να το γνωρίζει μόνο ο Ανδρέας. Έκανα και δήλωσε υπέρ του Νίκου», είπε και συνέχισε μιλώντας για το θέμα του προέδρου:

«Στην συζήτηση που κάναμε τέθηκε το θέμα του νέου προέδρου. Δεν είχα κάποιο πρόεδρο στον μυαλό μου και δεν σκόπευα α προτείνω κανέναν και τότε ο Ανδρέας είχε πει πως έπρεπε να βρούμε πρόεδρο. Τους είπα πως αν βρουν κάποιον κοινής αποδοχής τότε δεν θα είχα πρόβλημα. Προτάθηκε ο Μάνος Μαυροκουκουλάκης, αλλά δεν προχώρησε αυτή η περίπτωση. Μέσα στο Σαββατοκύριακο έγινε μια επαφή με τον Ανδρέα ώστε να διασφαλίσω πως η επόμενη μέρα του ΠΑΟ δεν θα με φέρει προ εκπλήξεων και του ξεκαθάρισα πως πρέπει να φύγει ο Αντώνιου. Του είπα πως θέλω να έχω βέτο αν δεν συμφωνώ με τον επόμενο τεχνικό διευθυντή».

«Είπαμε ότι χαρίζουμε το 25%»

«Εκείνο τον καιρό προσπαθούσαμε να βρούμε λύση με δεδομένη την αποχώρηση του Νίκου Πατέρα και καθώς κανείς από τους άλλους μετόχους δεν ήθελαν να αναλάβουν την προεδρία. Με λύπη μου αναφέρω ότι Θανάσης και Παύλος Γιαννακόπουλος που ήταν πρόθυμοι να αναλάβουν είχαν πολλές επιφυλάξεις, δεν έκαναν αυτό το βήμα λόγω πιέσεων του κόσμου. Μπορώ να πω ότι ο άνθρωποι αυτοί έχουν προσφέρει τα περισσότερα στον Παναθηναϊκό από όλους τους μετόχους που καθόντουσαν σ’ αυτό το τραπέζι.

Προσπάθησα να βρω πρόεδρο κοινής αποδοχής, έκανα προσπάθεια να επανέλθει ο Νίκος Πατέρας. Αυτές έπεσαν στο κενό. Θυμίζω ότι μία πρότασή του ήταν να λάβει ο κ. Κόντης τεχνικός διευθυντής και αντιπρόεδρος στον Παναθηναϊκό ο κ. Θανάσης Κανελλόπουλος. Δεν χρειάζεται να σας πω πολλά για τον κ. Θανάση. Ξέρετε όλοι τι άνθρωπος είναι και δεν θα έπρεπε επ’ ουδενί να μπει στην οικογένεια του Παναθηναϊκού. Η ιστορία του καλοκαιριού συνεχίστηκε και φτάσαμε σχεδόν ένα χρόνο πριν να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που ήταν απαράδεκτες.

Και δεν μιλάω για συνθήματα και ύβρεις κατά της οικογένειάς μου. Μιλάω για τάσεις άρρωστες στον Παναθηναϊκό. Προχωρήσαμε σε μια γενναία λύση που πιστεύω ότι θα μας έβγαζε από αδιέξοδο. Καταλάβαινα και την πίεση του κόσμου. Υπήρχε ένας εν δυνάμει αγοραστής, εν δυνάμει πρόεδροι, παράμετροι που θα έδιναν άλλη δυναμική στη ομάδα και ίσως ήμασταν εμείς το εμπόδιο. Βγήκαμε λοιπόν και είπαμε ότι χαρίζουμε το 25% του Παναθηναϊκού. Το κάναμε για να βρεθεί μια λύση. Τα κάναμε γιατί πιστεύαμε ότι αφενός υπήρχε δυνητικά άνθρωπος που μπορεί να αναλάβει και ότι αφού εμείς ήμασταν το εμπόδιο να φύγουμε από τη μέση.

Έγινε λοιπόν η συνάντηση η περίφημη στο ξενοδοχείο της Αθήνας. Μπορώ να σας πω λοιπόν ότι η οικογένειά μου πρώτον και κυριότερο θα συμμετείχε στο επόμενο συμβούλιο με 30% και με 30% στις επόμενες αυξήσεις. Αρά είχαμε δεσμευτεί ότι θα ήμασταν χρηματοδότες στο 30%. Θα ήμασταν μειοψηφία στο Δ.Σ. και στη διάρκεια του χρόνου το ποσό που θα χάριζα, χωρίς εισαγωγικά το χάριζα, θα το έπαιρνε μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ο κ. Ανδρέας. Τονίζω ότι ο Νίκος Πατέρας ποτέ δεν δήλωσε εν δυνάμει αγοραστής, δεν δήλωσε ότι θέλει να γίνει μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού».

Αναφορικά με την αποχώρηση του Ανδρέα Βγενόπουλου ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, σχολίασε: «Φτάσαμε στην αποχώρηση του κυρίου Ανδρέα μετά από θλιβερά αλλά μικρής έκτασης επεισόδια με τον Βόλο. Θεωρώ πως ήταν προσχηματική αποχώρηση και φυσιολογικά στη συνέχεια αποχώρησε και ο Πατέρας».

«Μετά από 32 χρόνια η οικογένειά μου αποχωρεί από τον Παναθηναϊκό»

Στη συνέχεια ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ανακοίνωσε την αποχώρησή του και της οικογενείας του από την «πράσινη» ΠΑΕ. «Το τι έγινε μέχρι τώρα είναι γνωστό. Μείναμε έξω από το Δ.Σ. και μόνο για ένα λόγο το κάναμε αυτό, για να υπάρχει η διοικητική σταθερότητα. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα και δυστυχώς αυτό έχει αρχίσει να κοστίζει στην ομάδα και δικαιολογία είναι η σημερινή κατάσταση η οποία καταδεικνύει πως μοναδική λύση είναι η αποχώρηση μας από τον ΠΑΟ. Το 54,7% των μετοχών θα είναι ανενεργό και θα παραδοθεί σε δικηγορικό γραφείο της Αθήνας και δεν συμμετέχουμε πλέον σε καμία απόφαση.

Το υπόλοιπο ποσοστό έχει την πλειοψηφία για το μέλλον της ομάδας. Μας αφήνει ελεύθερο το πεδίο να βρεθεί κάποιος να προτείνει ένα βιώσιμο μέλλον γραπτώς. Δεν μπορούμε να δώσουμε τις μετοχές στον Ερασιτέχνη, ο οποίος τελεί υπό διοίκηση Πρωτοδικείου. Αν ο Ερασιτέχνης λύσει το πρόβλημα του τότε είμαστε ανοικτοί.

Ο ΠΑΟ δέχεται πόλεμο και έχουν στοχοποιήσει την οικογένεια μου κι έμενα. Πολλοί χρησιμοποιούν ως άλλοθι την εμπάθεια τους σε μένα και απαξιώνουν την ομάδα. Αποχωρούμε από τον Παναθηναϊκό και πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για έριδες και αντιπαραθέσεις. Μετά από 32 χρόνια η οικογένειά μου αποχωρεί από τον Παναθηναϊκό», είπε και πρόσθεσε:

«Πολύ ευχαρίστως να παραχωρήσουμε τις μετοχές μας σε οποιονδήποτε ακόμη και στους κυρίους κ. Πατέρα, Βγενόπουλο ή τους αδελφούς Γιαννακόπουλους. Είναι μια ρεαλιστική λύση. Αρκεί να γίνουν συζητήσεις και όχι μέσω διαρροών στον Τύπο».

«Τρία μεγάλα λάθη έχω κάνει στη θητεία μου»

«Τρία μεγάλα λάθη έχω κάνει στη θητεία μου. Τα δύο θα τα ξανάκανα, το τρίτο όχι. Το ένα λάθος είναι πως δεν έφερα κοντά τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Δηλαδή αυτούς που θα τους έδινα εισιτήρια φτηνά για να τα πουλάνε πιο ακριβά, αυτούς που θα έπρεπε να βγάζω από τη φυλακή, αυτούς που θα έπρεπε να έχω στην ασφάλειά μου. Αυτό είναι ένα λάθος που μου κόστισε, αλλά θα το ξαναέκανα.

Το δεύτερο λάθος ήταν που δεν προστάτευσα την ομάδα μετά τον τίτλο του 2004, όταν κάναμε το νταμπλ και την επόμενη σεζόν ξεκινήσαμε με τρεις ισοπαλίες. Η λύση είναι απλή. Πληρώνεις και παίρνεις τα αποτελέσματα που θέλεις. Προτίμησα να χάσω το πρωτάθλημα του 2005, παρά να το πάρω κάλπικα. Κι αυτό το λάθος θα το ξαναέκανα.

Το τρίτο αφορά το γήπεδο, για το θέμα του οποίου κανείς δεν ξέρει τι πόλεμο δέχθηκα εγώ και η οικογένειά μου. Ξεκίνησαν οι εργασίες χωρίς να υπάρξει ούτε μία προσφυγή. Είχαμε το 2008 συμφωνήσει με το Δήμο Αθηναίων. Το έργο αυτό είχε φτάσει πολύ κοντά στην υλοποίησή του. Έκανα το λάθος και το ανακοίνωσα στο Δ.Σ του Παναθηναϊκού. Τότε, όλως τυχαίως, ελάχιστα πριν εκπνεύσει η προθεσμία για προσφυγές, έγινε προσφυγή. Εγώ δεν το θεωρώ τυχαίο αυτό, ίσως η είδηση έφτασε σε λάθος αυτιά. Αυτό το λάθος δεν θα το ξανάκανα».

«Δεν μπορώ να πω ότι φεύγω ηττημένος»

«Δεν μπορώ να πω ότι φεύγω ηττημένος. Αν βάλουμε μέτρο σύγκρισης τα πρωταθλήματα, τότε χάσαμε. Αν κοιτάξουμε τους τρόπους κατάκτησης τίτλων, πετύχαμε. Δημιουργήσαμε την πιο επιτυχημένη ομάδα στην Ευρώπη με κανονικά μπάτζετ. Δημιουργήσαμε τη Σούπερ Λίγκα. Σας θυμίζουμε πως χάσαμε το 2006 το πρωτάθλημα επειδή όλη η βρώμα και το κατεστημένο του ελληνικού ποδοσφαίρου ήξερε πως στο πρώτο πέναλτι που δεν θα μας έδιναν θα διαλυόμασταν. Πανηγυρίσαμε την επιτυχία της Εθνικής το 2004 που αποτελούνταν από παίκτες του Παναθηναϊκού ή άλλους που έφυγαν σε προχωρημένοι ηλικία. Είχαμε ομάδα με ήθος. Ήμασταν οι μόνοι που δεν χρωστάγαμε σε κανέναν. Δυστυχώς, η ιστορία μετράει τα πρωταθλήματα».

«Ευχαριστώ ένα μεγάλο κομμάτι του Παναθηναϊκού κόσμου»

Ο Γ. Βαρδινογιάννης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους ανθρώπους που τον στήριξαν: «Ευχαριστώ ένα μεγάλο κομμάτι του Παναθηναϊκού κόσμου. Τους ανθρώπους που εργάζονται στην ΠΑΕ. Τον φίλο μου τον Χρήστο Αθανασόπουλο, παρά το γεγονός ότι δεν είναι πια μαζί μας. Θέλω να ξεχωρίσω δύο ποδοσφαιριστές για μένα θα έπρεπε να αποτελούν πρότυπα για όλους τους παίκτες της ομάδας. Αυτοί είναι ο Γιάννης Γκούμας και ο Λουκάς Βύντρα, οι οποίοι υβρίστηκαν από τον κόσμο αλλά δεν σταμάτησαν να δουλεύουν. Τον Σπύρο Λιβαθηνό που χάρη σε αυτόν πέρασαν από τον Παναθηναϊκό όλοι οι σπουδαίοι Έλληνες ποδοσφαιριστές. Και τον Βέλιτς, ο οποίος δέχθηκε άδικη κριτική. Και τον Πέτρο Κόκκαλη, ο οποίος εάν δεν είχε καρατομηθεί από την ομάδα του για να μπορέσει ο Ολυμπιακός να πάρει ακόμα ένα πρωτάθλημα, το ελληνικό ποδόσφαιρο θα ήταν σήμερα πολύ καλύτερο».

Επιμέλεια: Ανδρέας Αθανασούλης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης