Μία σημαντική ανακάλυψη έκαναν τελευταία οι επιστήμονες: πέρα από τους προγόνους των ανθρώπων (Χόμο Σάπιενς) και τους Νεάντερταλ, βρέθηκε -με τη βοήθεια γενετικών αναλύσεων- ότι υπήρξε κι ένα τρίτο ξεχωριστό αλλά συγγενικό είδος, που μάλιστα συνυπήρχε και είχε προχωρήσει σε επιμειξίες με τους προγόνους μας. Αν κανείς προσθέσει και τους μικροσκοπικούς «Χόμπιτ» της Ινδονησίας, τότε αυξάνεται σε τέσσερις πλέον η λίστα των ανθρώπινων και συγγενικών ειδών που συνυπήρχαν στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν, κάνοντας ακόμα πιο πολύπλοκη -και ενδιαφέρουσα- την εξελικτική ιστορία των ανθρώπων και των «ξαδελφιών» τους.

Η ανακάλυψη, υπό τον επιφανή παλαιο-γενετιστή καθηγητή Σβάντε Πάαμπο του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Λειψίας στη Γερμανία και τον γενετιστή Ντέιβιντ Ράιχ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, το BBC και τη βρετανική Γκάρντιαν, βασίστηκε στην ανάλυση του DNA ενός δακτύλου και ενός δοντιού ενός αρχαίου κοριτσιού που βρέθηκε το 2008 στα όρη Αλτάι της νότιας Σιβηρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κορίτσι μπορεί να θεωρηθεί «ανατολικός» συγγενής των Νεάντερταλ και πιο μακρινός συγγενής των ανθρώπων. Όπως έκαναν οι Νεάντερταλ, έτσι και αυτό το συγγενικό είδος είχε σεξουαλικά διασταυρωθεί με τους προγόνους των ανθρώπων.

Το «τρίτο» είδος, που πήρε την ονομασία «Ντενίζοβα» (από το όνομα του σπηλαίου όπου βρέθηκαν τα οστά), ζούσε πριν από περίπου 30.000 – 50.000 χρόνια και πιθανότατα είχε εξαπλωθεί στην Ευρασία. Οι Ντενίζοβα φαίνεται πως διέφεραν όχι μόνο γενετικά, αλλά και μορφολογικά σε σχέση με τους ανθρώπους και τους Νεάντερταλ, αφού το δόντι και το δάχτυλο που βρέθηκαν, παραπέμπουν σε αρχαιότερους σωματότυπους, όπως αυτοί των Χόμο Ερέκτους και Χόμο Χάμπιλις. Η ανακάλυψη χαρακτηρίστηκε «εντυπωσιακή» από τον καθηγητή Κρις Στρίνγκερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης