Αν κριθεί αναγκαίο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινηθεί για να εξυπηρετήσει τις δανειακές ανάγκες κάθε κράτους – μέλους της ευρωζώνης που αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Αυτή είναι η επίσημη τοποθέτηση του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, όπως εκφράστηκε κατά την παρουσίαση των προτάσεων της Επιτροπής για τη Σύνοδο Κορυφής της 19ης Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει ένα κράτος – μέλος της ΕΕ προβλήματα με την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού σημείωσε ότι δεν είναι αυτός που θα προβεί «σε εικασίες σχετικές με το πώς, πότε και σε ποια χώρα θα μπορούσε να συμβεί αυτό», πρόσθεσε ότι «η Επιτροπή έχει μελετήσει όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και αν χρειασθεί θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κάθε δύσκολη κατάσταση».

Ο κ. Μπαρόσο, όπως νωρίτερα και ο αρμόδιος επίτροπος για την οικονομία, Χοακίν Αλμούνια, τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της έκδοσης των λεγόμενων «ευρωομολόγων». Εν τούτοις, επεσήμανε τις δυσκολίες, καθώς είναι  γνωστή η αντίθεση πολλών κρατών μελών της ΕΕ -των ανατολικών-  και συνεπώς δεν βλέπει πιθανότητα συμφωνίας για την έκδοσή τους.

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα, η Επιτροπή υιοθέτησε σε γενικές γραμμές τις προτάσεις της επιτροπής ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων υπό τον Γάλλο πρώην διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ζακ ντε Λαροζιέρ, που παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, προτείνει τη δημιουργία οργάνου που θα εποπτεύει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των 27 χωρών-μελών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης