«Κεκλεισμένων των θυρών» στην αίθουσα τελετών της γαλλικής Προεδρίας διεξάγονται, από τις 19:00 το απόγευμα οι συζητήσεις της Διάσκεψης των «Φίλων της Λιβύης».

Στο κεφαλόσκαλο του προεδρικού μεγάρου, ο Νικολά Σαρκοζί υποδέχθηκε πολλούς από τους υψηλούς προσκεκλημένους του, ενώ πριν από την εκκίνηση των εργασιών, οι πάντες συμμετείχαν για την «οικογενειακή φωτογραφία» στον λεγόμενο «κήπο του χειμώνα» (Jardin d’Hiver ) του προεδρικού μεγάρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πρόσκληση του Νικολά Σαρκοζί ανταποκρίθηκαν τελικά 49 χώρες και 8 διεθνείς οργανισμοί, ανάμεσα στους οποίους ο ΟΗΕ, ο Αραβικός Σύνδεσμος, το ΝΑΤΟ, η Αφρικανική Ενωση, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ενωση με τρεις εκπροσώπους, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο και την ύπατη εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων Κάθριν Αστον.

Από τις χώρες, οι 30 εκπροσωπήθηκαν από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους και η Ελλάδα με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Από τις υπόλοιπες, οι ένδεκα έστειλαν τους υπουργούς εξωτερικών, ανάμεσά τους και η Χίλαρυ Κλίντον των ΗΠΑ.

Από την Αφρική, συμμετέχουν οι αρχηγοί 8 αφρικανικών χωρών, με αξιοσημείωτη, όμως, την απουσία της Νοτίου Αφρικής, η οποία προβάλλει ιδιαίτερη αντίσταση στην αποδέσμευση των καταθέσεων της Λιβύης, χώρα με την οποία χρειάσθηκε να διαπραγματευθεί ιδιαίτερα η Αμερική προκειμένου να αποδεσμεύσει τα πρώτα 1,5 δισ. ώστε να αποδοθούν στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το τέλος των εργασιών και πριν από τον δείπνο, ο Γάλλος πρόεδρος θα δώσει σύντομη συνέντευξη Τύπου από το προεδρικό Μέγαρο.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης