Κάποτε επικρατούσε η ρήση του «ανήκομεν εις την Δύσιν». Πλέον είναι σαφές ότι ανήκουμε στους διεθνείς οικονομικούς οίκους και στα μεγάλα φόρα, που με μια και μόνο έκθεση επιχειρούν να αλλάξουν κεκτημένα ετών και να αποπροσανατολίσουν τις ζωές εκατομμυρίων πολιτών, οι οποίοι στο κάτω-κάτω της γραφής είναι εντελώς άμοιροι ευθυνών για την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η κυβέρνηση στην Αθήνα έχει πάψει προ πολλού να είναι κυρίαρχη και απλώς καλείται να κινηθεί σύμφωνα με τον σκοπό που παίζει ο οικονομικός ταμπουράς του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του ΟΑΣΑ.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, οι έχοντες την μικρότερη ευθύνη για τα κακιά χάλια που δημιούργησαν οι κρατούντες θα πληρώσουν με το εργασιακό αγαθό της σύνταξης την ανικανότητα των κυβερνώντων.

Ο διεθνής οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΑΣΑ) με έκθεση- βόμβα μεγατόνων καλεί την Αθήνα να αναδιαμορφώσει πλήρως το ασφαλιστικό της σύστημα με περικοπές στις πρόωρες συντάξεις, αυξήσεις των ορίων ηλικίας, ψαλίδι στους κατώτατους μισθούς, ακόμη- ακόμη και πλήρη αναθεώρηση των βαρέων επαγγελμάτων, αλλά και των αναπηρικών συντάξεων.

Επί της ουσίας, ο ΟΑΣΑ ζητά να ληφθούν μια σειρά από άκρως επώδυνα μέτρα για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, καθώς η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας και ειδικά σε εκείνα που παλαιότερα ήταν φιλέτα, όπως το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, ο Οργανισμός Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών βρίσκονται σε οριακό σημείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Εάν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς η υποβολή αιτήσεων για συνταξιοδότηση, ο ασφαλισμένος του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που θα καταθέσει σήμερα τα χαρτιά του θα πάρει το εφάπαξ σε τρία χρόνια” δηλώνει στη zougla.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ταμεία, όπως αυτά των Δημοσίων Υπαλλήλων, ουσιαστικά βρίσκονται ένα βήμα πριν το οικονομικό κραχ εξ αιτίας πολλαπλών παραγόντων.

Αρχικά, λόγω του τεράστιου κύματος φυγής υποψήφιων συνταξιούχων που, φοβούμενοι τα χειρότερα, σπεύδουν μαζικά να υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Το μεγάλο όμως πρόβλημα που αφορά το σύνολο του ασφαλιστικού τομέα είναι η «Γερασμένη Ελλάς». Η δημογραφική πολιτική που ακολουθεί η χώρα είναι τριτοκοσμικού επιπέδου, καθώς η αναλογία εργαζομένων – συνταξιούχων είναι κάκιστη έως καταστροφική για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Ενώ τα περασμένα έτη τον κάθε συνταξιούχο πλήρωναν πολλοί εργαζόμενοι, πλέον η αναλογία αυτή έχει πέσει σε τραγικά σημεία.

Ο πρώην πρόεδρος του πρώην ΤΕΒΕ Κωνσταντίνος Κόντος προβλέπει ότι το 2010 μόλις δύο εργαζόμενοι θα πληρώνουν έναν συνταξιούχο, η αναλογία δηλαδη του 1 προς 2,95 που ισχύει σήμερα θα μετατραπεί σε 1 προς 2.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών παρουσιάζει έλλειμμα 550 εκατομμυρίων ευρώ. Στα τέλη Μαρτίου θα διαφανεί εάν θα υπάρξει μείωση των εσόδων του ταμείου, αναφέρει στη zougla.gr ο πρόεδρος του Οργανισμού, Κώστας Παπαθανασίου. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις, όμως, είναι ότι τα έσοδα θα μειωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2009 κατά 3%, αφού πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και πολλές άλλες θα βάλουν λουκέτο.

Κώστας Παπαθανασίου πρόεδρος Ο.Α.Ε.Ε.

Κατά τον ΟΟΣΑ, για να υπερκεραστεί ο σκόπελος της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην περαιτέρω αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης -ωσάν τώρα να είναι μικρά-, στη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων σε σχέση με το εισόδημα των εν ενεργεία εργαζομένων, στη μείωση των κλάδων των εργαζομένων οι οποίοι είναι ενταγμένοι στα βαρέα και τα ανθυγιεινά, καθώς επίσης και στην επαναξιολόγηση όλων των αναπηρικών συντάξεων από ιδιώτες γιατρούς.

Το εφάπαξ κινδυνεύει

Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένο για την καταβολή του εφάπαξ είναι στο απροχώρητο.

Λόγω του μαζικού κύματος φυγής καλείται, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, να πληρώσει το προσεχές διάστημα ένα ποσό σε εφάπαξ, που ανέρχεται περίπου στα 650 – 700 εκατομμύρια ευρώ. Ουσιαστικά αδυνατεί να το πράξει, καθώς τα έσοδα του εν λόγω ταμείου μόλις και μετά βίας υπερβαίνουν το μισό.

Εργαστείτε περισσότερα χρόνια

Ο ΟΑΣΑ προτείνει τη αύξηση της παράτασης του εργασιακού βίου, καθώς, όπως τονίζεται, η Ελλάδα παραμένει στην ομάδα των χωρών οι οποίες έχουν τα περισσότερα αντικίνητρα -κατάσταση που ζητά να αντιμετωπιστεί άμεσα. Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα μιας πιθανής αδυναμίας καταβολής των συντάξεων, ο διεθνής οργανισμός προτείνει την μείωση των εισφορών όλων εκείνων που είναι κοντά στη σύνταξη, ώστε να τους δοθεί κίνητρο να παραμείνουν περισσότερα χρόνια στη δουλειά τους.  

Για την αγορά εργασίας και την κατεύθυνση της διευκόλυνσης εισόδου νέων και γυναικών σε αυτήν, τονίζεται ότι θα πρέπει να καταργηθούν τα όρια των κατώτερων μισθών, ειδικά στις περιοχές με υψηλή ανεργία, και να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση της αγοράς εργασίας.

Ταυτόχρονα γίνεται και η πρόταση για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νεο-εισερχόμενων στην αγορά εργασίας, με παράλληλη εξοικονόμηση των απαιτούμενων πόρων μέσω περικοπών δημοσίων δαπανών.

Τονίζεται επίσης ότι θα πρέπει να μειωθούν περαιτέρω οι φορολογικοί συντελεστές και ότι οι φορολογικές δαπάνες που θα προκύπτουν να αναπληρωθούν από τη μείωση των δημοσίων δαπανών, ειδικά σε φορείς που παρέχουν χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες, ή μέσω της μείωσης του υπεράριθμου προσωπικού στο δημόσιο. Παράλληλα προτείνεται να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης