H ΑΕΚ έπαιξε με τη… φωτιά, αλλά ευτυχώς δεν «κάηκε», καθώς, μετά από έναν αγώνα που είχε εξέλιξη-θρίλερ, κατάφερε να πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League.

Η «Ένωση» ηττήθηκε στο «Μπόρις Παϊχάτζε» με 1-0 (1’ Κοσκάτζε) από την Ντιναμό Τιφλίδας, η οποία ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα, με το οποίο είχε επικρατήσει η «Ένωση». Έτσι το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση και βρισκόταν στην κόψη του ξεραφιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα αυτά όμως μέχρι το 110’ όταν ο Γκούντιονσεν κέρδισε πέναλτι -και την αποβολή του Κακουμπάβα-, το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ένα λεπτό αργότερα ο Λεονάρντο, στέλνοντας έτσι την ομάδα του στους ομίλους της δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης.

Ο αγώνας

Το παιχνίδι άρχισε με τους χειρότερους οιωνούς για το δικέφαλο, ο οποίος βρέθηκε με το…καλησπέρα να χάνει με 1-0.

Μόλις στο 1’, ο Κοσκάτζε μπήκε στην περιοχή, σούταρε και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του Κωνσταντόπουλου, με αποτέλεσμα η ΑΕΚ να χάσει το πλεονέκτημα της νίκης της με 1-0 από το πρώτο ματς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ελληνική ομάδα δυσκολεύθηκε να συνέλθει, έχασε όλο το πρώτο ημίχρονο και άρχισε να «αφυπνίζεται» μετά το 60΄ και αφού ο Αραμπατζής (αντικατέστησε τον τραυματία Κωνσταντόπουλο στο 36΄) είχε αποσοβήσει σίγουρο γκολ σε κεφαλιά του Αλβαρο, στις καθυστερήσεις του πρώτου 45λεπτου.

Στο 76΄ από σέντρα του Λεονάρντο ο Γκούντγιονσεν έπιασε αμαρκάριστος την κεφαλιά από τη μικρή περιοχή, όμως η μπάλα έφυγε άουτ.

Οκτώ λεπτά αργότερα η ΑΕΚ έφτασε και πάλι μία… ανάσα από το 1-1, όμως το σουτ του Λεονάρντο απέκρουσε σωτήρια ο Λόρια, ο οποίος βγήκε νικητής και στη μάχη του με τον Κάρλος στο 85′.

Έτσι το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση, όπου η διαφορά της ΑΕΚ από πλευράς φυσικής κατάστασης ήταν εμφανής. Οι παίκτες του Χιμένεθ έλεγχαν απόλυτα το παιχνίδι, ωστόσο ήταν ακίνδυνοι επιθετικά.

Όλα αυτά όμως έως το  110΄, καθώς τότε ο Γκούντγιονσεν βγήκε τετ-α-τετ με τον Λόρια, ο Κακουμπάδα τον ανέτρεψε και το πέναλτι ήλθε μαζί με την αποβολή του Γεωργιανού μπακ.

Την εκτέλεση ανέλαβε ο Λεονάρντο, ο οποίος δεν αστόχησε και διαμόρφωσε το 1-1, στέλνοντας την ομάδα του στους ομίλους του Europa League.

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Μανόλο Χιμένεθ

Τι έφταιξε και η ΑΕΚ χρειάστηκε να σπαταλήσει ένα ημίχρονο και να πάρει την πρόκριση τόσο δύσκολα;

«Η δυσκολία του να προκριθούμε έχει να κάνει με το ότι παίζαμε με μία πολύ καλή ομάδα. Δεν παίζαμε μόνοι μας. Η διαφορά πρώτου και δευτέρου ημιχρόνου είχε να κάνει με τη μεγάλη αδράνεια στο πρώτο γκολ. Μας «πάγωσε» και σε ένα δύσκολο γήπεδο, οι γραμμές μας ήταν πολύ ανοιχτές.

Μίλησα με τους παίκτες μου στο ημίχρονο και μου είπαν την άποψή τους, πως ήταν δύσκολο να πρεσάρουν. Αποφασίσαμε να κλείσουμε τις γραμμές και να παίξουμε αντεπιθέσεις. Δεν είχαμε καλό πρώτο ημίχρονο και στο δεύτερο ημίχρονο έπρεπε να σκοράρουμε στις φάσεις που μας δημιουργήθηκαν».

Το επεισόδιο με τον Γκαρσία πώς έγινε;

«Και οι δύο είχαμε νεύρα εκείνη τη στιγμή, προσπαθούσαμε να νικήσουμε και βγήκαμε εκτός ελέγχου. Ήρθε στην πλευρά μου, ήρθα στη δική του και έγινε ό,τι έγινε».

Έχει προβληματίσει η ΑΕΚ έως τώρα στα δύο επίσημα παιχνίδια της, πετώντας τα ημίχρονα… Η άποψή σας;

«Δεν μπορώ να πω ότι χάσαμε το πρώτο ημίχρονο -είτε στην Αθήνα, είτε εδώ. Όλα τα παιχνίδια είναι δύσκολα. Σίγουρα το πρώτο ημίχρονο στην Αθήνα δεν ήταν καλό. Το σημερινό ίσως δεν το διαβάσαμε καλά. Στα δύο δεύτερα ημίχρονα δεν αξίζαμε να υποφέρουμε τόσο. Δεν θα υπάρχει εύκολο παιχνίδι πλέον! Όλα τα ματς έτσι θα είναι και πρέπει να δείχνουμε σοβαρότητα».

Ο Λεονάρντο και στο πρώτο ματς άλλαξε την εικόνα. Το ίδιο και τώρα. Θεωρείτε λάθος που δεν ξεκίνησε;

«Δεν μπορώ να καταλάβω την ερώτηση. Ο Λεονάρντο βρίσκεται σε καλό σημείο. Τα ματς, όμως, δεν τελειώνουν στο πρώτο λεπτό. Το γήπεδο δεν βοηθούσε παίκτες του στυλ του Λεονάρντο. Όταν μπήκε, είναι αλήθεια ότι έδωσε μεγάλη βοήθεια. Όλοι οι παίκτες βοηθούν. Ο Γκουντγιόνσεν σαν σέντερ φορ και η βοήθεια του Καφέ όταν μπήκε, αφού ο Κάρλος είχε κουραστεί πάρα πολύ, οι γραμμές είχαν «σπάσει» και ο Παντελής έδωσε βοήθεια».

Θεωρείτε ότι η ΑΕΚ έπαιξε… βίαια απόψε;

«Δεν καταλαβαίνω την ερώτηση. Είμαστε καλύτερη ομάδα, η Ντιναμό ήταν μία καλή και δυνατή ομάδα. Έπαιξε και αυτή το ίδιο δυνατά, αλλά δεν καταλαβαίνω την ερώτησή σας»

Κλείνοντας, πάντως, την τοποθέτησή του στη συνέντευξη Τύπου, ο Χιμένεθ θέλησε να κάνει ένα μικρό σχόλιο και για τον Γιάννη Αραμπατζή, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η είσοδός του στο γήπεδο ήταν σε μία δύσκολη στιγμή και παρόλο που δεν ήταν προετοιμασμένος, τα πήγε καταπληκτικά».

Έιντουρ Γκούντγιονσεν

«Στο πρώτο ημίχρονο δεν ήμασταν καθόλου καλοί, δεχτήκαμε μεγάλη πίεση από την αντίπαλη ομάδα. Ενδεχομένως με τον τρόπο που παίξαμε, να προκαλέσαμε εμείς οι ίδιοι την πίεση. Στο δεύτερο ημίχρονο όμως βελτιωθήκαμε, παίξαμε καλύτερα και γίναμε πιο επιθετικοί» είπε ο Ισλανδός και κατέληξε:«

Τελικά τα καταφέραμε, έστω και στο τέλος και σημασία πλέον έχει η πρόκριση στους ομίλους. Τίποτε άλλο δεν μετράει».

Λεονάρντο

«Δεν δίνω απαντήσεις. Ο προπονητής μου με πιστεύει απλά έχει να επιλέξει μόνο 11 παίκτες», τόνισε.

Όλα αυτά φυσικά έχουν να κάνουν με τα σενάρια που ήθελαν τον Χιμένεθ να σκέφτεται να δώσει δανεικό τον Λεονάρντο, καθώς στην αρχή της σεζόν δεν τον είχε στα πλάνα του. Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός σχολίασε:

«Όταν έγινε το πέναλτι είχα εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μου και έτρεξα προς την μπάλα για να το εκτελέσω. Ένιωθα σιγουριά, ήταν ένα πολύ σημαντικό πέναλτι για μας και ευχαριστώ τον Θεό που με βοήθησε να πετύχω αυτό το γκολ. Είμαι χαρούμενος για την προσπάθεια όλων, γιατί τα έδωσαν όλα. Δεν πιστεύω ότι δίνω απαντήσεις.

Ο προπονητής μου με πιστεύει, αλλά έχει μόνο 11 παίκτες να επιλέξει. Όπως μου έχει πει ο προπονητής, είμαι σημαντικός για την ομάδα και ακόμη κι αν αγωνιστώ μόνο 5 λεπτά, θα πρέπει να δίνω το 100% για να πετυχαίνει η ομάδα τους στόχους της. Είμαι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, δούλεψα καλά στην προετοιμασία».

Όσο για το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι της σημερινής αναμέτρησης με την Ντιναμό, πρόσθεσε: «Δεν θέλω να πω δικαιολογίες. Τα παιδιά προσπάθησαν. Ήταν πολύ κακή η ψυχολογία μας, ειδικά μετά από το γρήγορο γκολ που δεχθήκαμε. Προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και γι’ αυτό είναι η ομάδα -να βοηθάμε ο ένας τον άλλο. Έπρεπε να κρατήσουμε το 1-0, γιατί με δεύτερο γκολ θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα. Ωστόσο, έπρεπε σιγά-σιγα να προσπαθήσουμε και για την ισοφάριση. Όπως μας είπε ο προπονητής, το γκολ μπορεί να έρθει από το πρώτο ως και το τελευταίο λεπτό».

Τέλος, όταν ρωτήθηκε για το πέναλτι που ανέλαβε να εκτελέσει, είπε: «Αυτό θα ήταν για οποιονδήποτε παίκτη κρίσιμο. Αυτή είναι η δουλειά μας. Άλλοι παίκτες έχουν χάσει πέναλτι σε τελικό μουντιάλ. Ο Θεός με βοήθησε αυτή την δύσκολη στιγμή και μακάρι αυτή η πρόκριση να αλλάξει την πορεία της ομάδας».


Κίτρινες:
Αλβαρο, Κακουμπάβα, Σίσκο – Καλά, Χοσέ Κάρλος, Μάκος, Καράμπελας, Γκούντγιονσεν

Κόκκινη: Κακουμπάβα (110΄)

Ντιναμό Τιφλίδας (Άλεξ Γκαρθία):
Λόρια, Τομασβίλι, Κοσκάτζε (79΄ Ζιγκαουρί), Αλβάρο, Οντιγκάτζε, Γιάγκουε, Ρομπερτίνιο (74΄ Κάρλες Κότο), Ρεκβιασβίλι, Κακουμπάβα, Σίσκο (105΄ Κακελισβίλι), Κβεκβεσκίρι

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Κωνσταντόπουλος (36΄ λ.τρ. Αραμπατζής), Καράμπελας, Κάλα, Μανωλάς, Γεωργέας, Μάκος, Γκέντσογλου, Λαγός (106΄ Καφές), Γκούντγιονσεν, Κάρλος, Λυμπερόπουλος (63΄ Λεονάρντο)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης