Ολοκληρώθηκε η στρατολόγηση μελών της ειδικής ομάδας που θα διερευνήσει τους ισχυρισμούς για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο και η οποία αναμένεται να αναλάβει σύντομα δράση, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Eulex, Νίκολας Χούτον.

«Αναμένουμε η ειδική ομάδα να αρχίσει το έργο της σύντομα, με βάση τις προκαταρκτικές έρευνες που ξεκίνησε η Eulex» ανέφερε ο κ. Χούτον σε γραπτή δήλωσή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ. Οι δηλώσεις έγιναν με αφορμή τη συγκρότηση της επιτροπής, η οποία θα ερευνήσει τους ισχυρισμούς που διατύπωσε ο ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, στην έκθεσή του για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων το 1998-1999 και την περίοδο που ακολούθησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Eulex προχωρά στα αναγκαία βήματα, ώστε η ειδική ομάδα να αρχίσει σύντομα την έρευνα, πρόσθεσε ο κ. Χούτον, τονίζοντας ότι η αποστολή της Ε.Ε. στο Κόσοβο έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους παράγοντες των Τιράνων και του Βελιγραδίου ότι θα στηρίξουν την έρευνα.

Ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε., Μπαν Κι-μουν, στην έκθεσή του, που έχει συντάξει εν όψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., στις 29 Αυγούστου χαιρετίζει τη συγκρότηση της ειδικής ομάδας της Eulex για τη διερεύνηση των ισχυρισμών για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων και αναφέρει ότι θα αναλάβει έργο έως το τέλος του καλοκαιριού.

Ο κ. Κι-μουν σημειώνει ότι οι Αρχές του Κοσόβου επιβεβαίωσαν την ετοιμότητα να συνεργαστούν, προκειμένου να διεξαχθεί η έρευνα. Επίσης, όπως αναφέρεται στην έκθεση του γ.γ. του Ο.Η.Ε., η ειδική ομάδα θα εδρεύει στις Βρυξέλλες ή στην Πρίστινα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης