Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ιλ, συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψής του στη Ρωσία από το 2002.

Η συνάντηση των δύο ηγετών περιλαμβάνει μία ατζέντα επικεντρωμένη στο πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ, στα αποθέματα ενέργειας αλλά και στην παροχή επισιτιστικής βοήθειας στη Βόρεια Κορέα. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η Βόρεια Κορέα βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με την Gazprom για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα περνά από τα εδάφη της και θα καταλήγει στη Νότιο Κορέα. Δημοσιογραφικές πληροφορίες που προέρχονται από τη Νότιο Κορέα κάνουν λόγο για μία συμφωνία που θα μπορούσε να αγγίξει το ποσό-ρεκόρ των 100 εκατ. δολαρίων ετησίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με αναλυτή του BBC, μία τέτοια εξέλιξη θα δώσει de facto πλεονέκτημα στην Πγιονγκγιάνγκ έναντι της Σεούλ στο ενεργειακό ζήτημα, ενώ, αν δεν συνοδευτεί η κίνηση αυτή με σημαντικά βήματα προόδου στις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών, τότε θα υπάρξει νευρικότητα και αντίδραση από την αντίπερα όχθη. Βέβαια, υπάρχουν πάντα και οι αντίθετες απόψεις, όπως αυτή του Νοτιοκορεάτη πρέσβη στη Ρωσία, Λι Γιουν-Χο, ο οποίος δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του σε ρωσικό μέσο ενημέρωσης ότι «αυτό το εγχείρημα θα μπορούσε να ωφελήσει τις σχέσεις της χώρας του με τη Βόρεια Κορέα».

Θυμίζουμε ότι ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ έφθασε στη ρωσική Άπω Ανατολή το περασμένο Σάββατο και το πρόγραμμα της επίσκεψής του – η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα – έχει κρατηθεί σαν επτασφράγιστο μυστικό. Η επίσκεψη του ηγέτη της Βόρειας Κορέας έρχεται σε μία εξαιρετικά αρνητική οικονομική συγκυρία για τη χώρα του, καθώς τα αποθέματα βασικών ειδών τροφίμων έχουν αρχίσει να εξαντλούνται δραματικά. Σε αυτό το πλαίσιο, η Μόσχα την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα τροφοδοτήσει τη Βόρεια Κορέα με 50.000 τόνους σιτηρών.

Οι συνομιλίες μεταξύ Μεντβέντεφ και Κιμ Γιονγκ-Ιλ ξεκίνησαν σήμερα το πρωί σε στρατιωτική βάση της Σιβηρίας. «Σας ευχαριστώ που ήρθατε εδώ» είπε ο Κιμ, μόλις συνάντησε τον Μεντβέντεφ στη βάση αυτή κοντά στην πόλη Ουλάν-Ουντέ, που βρίσκεται 5.500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. «Όλα αυτά είναι η χώρα μας και όταν μιλάμε με εταίρους και γείτονες, οι αποστάσεις δεν παίζουν ρόλο» απάντησε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης