Η μάχη όλων των μαχών βρίσκεται εν εξελίξει στην Τρίπολη όπου οι συγκρούσεις διεξάγονται παντού σύμφωνα με τις δηλώσεις των αντικαθεστωτικών. Δυνάμεις πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι μάχονται στο λιμάνι της πόλης αλλά και γύρω από το κρησφύγετο του ηγέτη τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O γιός του Καντάφι, Χαμίς, ηγείται φάλαγγας η οποία προωθήθηκε προς το κέντρο της πόλης ξεκινώντας από το συγκρότημα κατοικιών του πατέρα του. Οι νεκροί από τις μάχες είναι πολλοί σύμφωνα με μαρτυρίες αντικαθεστωτικών οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ελέγχουν το 80% της πόλης. Παρόλα αυτά οι θύλακες αντίστασης των καθεστωτικών δυνάμεων είναι αρκετοί και η προέλαση των εξεγερμένων είναι αργή.

Eκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δήλωσε σήμερα ότι οι μάχες γύρω από το κρησφύγετο του Λίβυου ηγέτη θα είναι πολύ σκληρές, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι ελπίδες για να διαφύγει είναι ελάχιστες.

«Δεν πιστεύω ότι το συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζίγια θα πέσει εύκολα και φαντάζομαι ότι θα γίνει μια άγρια μάχη. Οι αντικαθεστωτικοί στήνουν σημεία ελέγχου στις εισόδους της Τρίπολης και δεν πιστεύω ότι αυτός (ο γιος του Καντάφι Μοχάμαντ) θα μπορεί να διαφύγει από την Τρίπολη και το ίδιο ισχύει και για τον ίδιο τον συνταγματάρχη (Μουάμαρ) Καντάφι, υπογράμμισε ο Αμπντελχαφέζ Γόγκα σε συνέντευξή του στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, Al Jazeera.

Ελεύθερος ο Αλ Σαΐφ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και μέχρις στιγμής η πλειοψηφία των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων και των τηλεοπτικών δικτύων μετέδιδαν ότι ο Αλ Σαΐφ βρισκόταν στα χέρια των εξεγερμένων, οι τελευταίες πληροφορίες ανάφέρουν ότι είναι ελευθέρος. Ειδικότερα, δημοσιογράφος του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου, BBC σημείωσε ότι μίλησε μαζί του, τις πρώτες πρωϊνές ώρες στο ξενοδοχείο «Rixos», το οποίο παραμένει υπό τον έλεγχο των καθεστωτικών. Την είδηση επιβεβαίωσε το Skynews και το Reuters. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.

Ο 39χρονος γιος του Καντάφι, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, βγήκε μέσα από ένα όχημα, το οποίο στάθμευσε μπροστά στην είσοδο του ξενοδοχείου. Φανερά ευδιάθετος, έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους υποστηρικτές του, οι οποίοι φώναζαν το όνομά του και κρατούσαν πορτραίτα τόσο του ίδιου όσο και του πατέρα του.

«Βρίσκομαι εδώ προκειμένου να ξεσκεπάσω τα ψέματα. Το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνολογίες για να παραπληροφορεί. Δεν με συνέλαβαν ποτέ. Είμαι έτοιμος να κάνω περιοδεία στις συνοικίες της Τρίπολης», τόνισε.

Δείτε το video…

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο πατέρας του βρίσκεται στη Λιβύη και είναι ασφαλής.

«Η Τρίπολη είναι κάτω από το δικό μας έλεγχο. Όλος ο κόσμος μπορεί να το επιβεβαιώσει. Όλα πάνε καλά. Ο πατέρας μου είναι ασφαλής», πρόσθεσε.

Δείτε το video με τις δηλώσεις του…

Εν τω μεταξύ, λίγο μετά την απροσδόκητη εμφάνιση του Αλ Σαΐφ, τρεις δημοσιογράφοι επιβιβάστηκαν σε ένα αυτοκίνητο και με τη συνοδεία εκπροσώπων του καθεστώτος, οδηγήθηκαν στο συγκρότημα κατοικιών του Λίβυου ηγέτη.

Σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας διάφορες πηγές σημείωναν ότι οι εξεγερμένοι προχώρησαν στη σύλληψη τριών γιών του Καντάφι οι οποίοι δεν προέβαλαν αντίσταση και οι οποίοι κρατούνται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Πρόκειται για τον πρεσβύτερο Μωχάμεντ, τον γνωστό Αλ Σαΐφ και έναν από τους νεότερους γιούς, τον Αλ Σαίντι. Ο δικαστής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, Λουίς Μορένο Οκάμπο είχε επιβεβαιώσει χθες τη σύλληψή του, τονίζοντας ότι θα έρθει σε επαφή με μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου προκειμένου να ρυθμίσουν τις λεπτομέρειες της έκδοσής του.

Τα ίχνη του ίδιου του Μουμάρ Καντάφι έχουν χαθεί και ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει που ακριβώς βρίσκεται. Είναι πολύ πιθανόν να έχει ταμπουρωθεί και αυτός στο γνωστό στρατηγείο – κρησφύγετο του που είναι περικυκλωμένο όσο εξίσου πιθανό είναι να βρίσκεται σε εντελώς διαφορετικό σημείο της χώρας.Οι ίδιοι οι αντικαθεστωτικοί είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στις εκτιμήσεις τους και δίνουν παράταση χρόνου στις δυνάμεις τους για την επιβολή ενός αποτελεσματικού ελέγχου της πρωτεύουσας.

Δείτε τον χάρτη με την πορεία των αντικαθεστωτικών τις τελευταίες ώρες

Παρόλα αυτά, είναι αρκετοί οι σκεπτικιστές οι οποίοι εξηγούν πώς ακόμη και η πτώση της πρωτεύουσας στα χέρια των επαναστατημένων δεν θα σήμαινε αναγκαστικά και τον τερματισμό της εμφύλιας σύγκρουσης. Παρατηρητές εντός και εκτός Λιβύης εξηγούν πώς το ενδεχόμενο ενός αντεστραμμένου αντάρτικου, με τις δυνάμεις του Καντάφι να αναλαμβάνουν αυτόν τον ρόλο στα πρότυπα της αντίστασης των πιστών στον Σαντάμ Χουσείν στο Ιράκ.

Νυχτερινοί βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στο κρησφύγετο του Καντάφι

Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ έπληξαν στόχους μέσα στο συγκρότημα κατοικιών του Μουάμαρ Καντάφι στην περιοχή Μπαμπ αλ Αζιζίγια στην πρωτεύουσα της Λιβύης, σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, Al Arabiya.

Εν τω μεταξύ το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τον αριθμό και τα κόστη των αεροπορικών επιδρομών κατά το διάστημα 10 με 22 Αυγούστου. Αυτή την περίοδο έγιναν 38 επιδρομές, δηλαδή περίπου τρεις κάθε ημέρα, μέσος όρος σχεδόν διπλάσιος από το διάστημα μεταξύ της 1ης Απριλίου και της 10ης Αυγούστου, οπότε και είχαμε συνολικά 224 επιδρομές, δηλαδή 1,5 επιδρομή την ημέρα κατά μέσο όρο.

Σε όλο αυτό το διάστημα είχαμε 101 επιθέσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Predator, τα οποία συνεισέφεραν επίσης με κρίσιμες πληροφορίες προς τους αντικαθεστωτικούς για τις κινήσεις των εχθρών. Τα κόστη για το Πεντάγωνο από τα τέλη Ιουλίου για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων και της ανθρωπιστικής βοήθειας, ανέρχονται στα 896 εκατομμύρια δολάρια.

«Βελτιωμένη η κατάσταση στην Τρίπολη»

Λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση των αεροπορικών επιδρομών, ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης, Μούσα Ιμπραχίμ , σε επίσημη συνέντευξη Τύπου ξεκαθάρισε ότι το καθεστώς παραμένει στη θέση του και είναι έτοιμο να πολεμήσει μέχρι τέλους.

Παράλληλα, προετοίμασε το έδαφος για την απροσδόκητη εμφάνιση του Σαΐφ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν βρίσκεται στα χέρια των αντικαθεστωτικών. «H κατάσταση στην Τρίπολη έχει βελτιωθεί σε σχέση με ό,τι ίσχυε χθες. Το 80% της πόλης βρίσκεται κάτω από πλήρη έλεγχο. Ίσως και να κάνω λάθος και το ποσοστό να ανέρχεται στο 75%. Τόσο ο Συνταγματάρχης Καντάφι όσο και οι γιοι του είναι καλά στην υγεία τους. Το καθεστώς συνεχίζει να υπάρχει», σημείωσε.

«Ο ηγέτης μας βρίσκεται στη Λιβύη και ηγείται της μάχης. Πολεμάμε κάτω από τις διαταγές του. Οι γιοι του βρίσκονται και αυτοί στη Λιβύη και δίνουν το αίμα τους για την πατρίδα. Όσον αφορά στον Σαΐφ αλ-Ισλάμ, ορισμένοι ονειρεύονται και εύχονται τη σύλληψή του», πρόσθεσε.

Κλειδί για τις εξελίξεις η στάση της Αιγύπτου

Η Αίγυπτος αναγνώρισε τους εξεγερμένους, εξέλιξη που έχει μεγίστη σημασία για την επόμενη ημέρα στη Λιβύη. Πρόκειται για τον «μεγάλο γείτονα» η στάση του οποίου θα είναι καταλυτική για τις μελλοντικές εξελίξεις.

Η αναγνώριση της επαναστατικής κυβέρνησης από την Αίγυπτο θα συμπαρασύρει και άλλες ,μείζονος σημασίας, αραβικές και μουσουλμανικές χώρες. Εξαιρετικά προσεκτική στάση διατηρεί ωστόσο ο άλλος «μεγάλος γείτονας», η Αλγερία, το καθεστώς της οποία φοβάται την επέκταση της αμφισβήτησης και στα εδάφη του, ιδιαίτερα μετά από μία τόσο σημαντική νίκη των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη.

Οι δυτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, προεξόφλησαν την νίκη των αντικαθεστωτικών και ήδη συζητούν, «συμβουλεύουν» και παρεμβαίνουν ως προς την επόμενη ημέρα στη Λιβύη. Οι πάντες γνωρίζουν  πώς η τελική επικράτηση των αντικαθεστωτικών οφείλεται σε ένα μεγάλο ποσοστό, στην ενεργητική υποστήριξη της επέλασης από τα μαχητικά καθώς και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.

Πληροφορίες για απόβαση ειδικού σώματος των αντικαθεστωτικών

Μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες που προέρχονται ωστόσο από δυτικές πηγές κάνουν λόγο για απόβαση στη βόρεια ακτή της Λιβύης προ εικοσιτετραώρων, ειδικής εκπαιδευμένης μονάδας, αγνώστου  ισχύος πυρός ,επανδρωμένης με αντικαθεστωτικούς, η οποία εκπαιδεύτηκε από δυτικούς και διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην ανατροπή των συσχετισμών δυνάμεων επί τους εδάφους.

Τα δυτικά επιτελεία πάντως φέρονται να έχουν αιφνιδιαστεί από την ραγδαία ανατροπή που είχε σαν αποτέλεσμα την επέλαση, άνευ ουσιαστικής αντίδρασης  εκ μέρους των δυνάμεων του Καντάφι , των αντικαθεστωτικών, οι οποίοι μέσα σε τρία εικοσιτετράωρα κατάφεραν να εισέλθουν και να καταλάβουν το μεγαλύτερο τμήμα της πρωτεύουσας.  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης