Οι ΗΠΑ είναι «βαθιά απογοητευμένες» από την καταδίκη στο Ιράν σε οκτώ χρόνια φυλακή για κατασκοπεία των αμερικανών περιηγητών Σέιν Μπάουερ και Τζος Φάταλ, δήλωσε σήμερα η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

«Συνεχίζουμε να αξιώνουμε την άμεση απελευθέρωσή τους και να εργαζόμαστε για να την επιτύχουμε. Είναι καιρός να επιστρέψουν στο σπίτι και να ξαναβρούν τις οικογένειές τους», πρόσθεσε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι που οι δικαστικές αρχές καταδίκασαν τους Σέιν Μπάουερ και Τζόσουα Φάταλ σε οκτώ χρόνια στη φυλακή», δήλωσε η Κλίντον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μαζί με τον πρόεδρο (Μπαράκ) Ομπάμα και τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, εκφράζω την ακλόνητη υποστήριξή μας στους Σέιν, Τζόσουα, Σάρα και τις οικογένειές τους σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς», πρόσθεσε η Χίλαρι Κλίντον.

Οι οικογένειες των περιηγητών ζήτησαν από την πλευρά τους από τις ιρανικές αρχές να δείξουν οίκτο, επαναλαμβάνοντας ότι οι δύο νέοι είναι αθώοι.

«Οι Σέιν (Μπάουερ) και Τζος (Φάταλ) είναι αθώοι και ουδέποτε αποτέλεσαν την παραμικρή απειλή για την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, την κυβέρνησή της ή τον πληθυσμό της», αναφέρουν οι οικογένειες σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ζητάμε από τις αρχές του Ιράν να δείξουν οίκτο και να τους επιτρέψουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους χωρίς καθυστέρηση», προσθέτουν.

Οι δύο Αμερικανοί, οι οποίοι κρατούνται εδώ και δύο χρόνια στο Ιράν, «καταδικάσθηκαν σε κάθειρξη οκτώ ετών έκαστος», δήλωσε σήμερα ο εισαγγελέας της Τεχεράνης Αμπάς Τζαφαρί Ντολαταμπαντί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Ντολαταμπαντί, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ISNA, επιβεβαίωσε έτσι μια πληροφορία που είχε δοθεί χθες Σάββατο από τον ιστότοπο της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης.

Ο εισαγγελέας της Τεχεράνης διευκρίνισε πως οι δύο καταδικασμένοι έχουν προθεσμία 20 ημερών για να καταθέσουν έφεση.

Επιβεβαίωσε επίσης πως η υπόθεση της συντρόφου τους Σάρα Σάουρντ, 32 χρόνων, η οποία απελευθερώθηκε με εγγύηση το Σεπτέμβριο του 2010 για λόγους υγείας και δικάσθηκε ερήμην κατά την ίδια χρονική περίοδο μ’ αυτούς, “παραμένει ακόμη ανοικτή”.

Οι τρεις Αμερικανοί είχαν συλληφθεί στις 31 Ιουλίου 2009 στα ιρανο-ιρακινά σύνορα, τα οποία υποστηρίζουν πως πέρασαν κατά λάθος αφού χάθηκαν στη διάρκεια περιήγησής τους στα βουνά του ιρακινού Κουρδιστάν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης