Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται συνδυασμένη επιχείρηση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, οι οποίοι προσπαθούν να καταλάβουν την πρωτεύουσα Τρίπολη, εφορμώντας από δύο μέτωπα, το πρώτο στα ανατολικά και το δεύτερο στα νοτιοανατολικά προάστια της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επαναστάτες έχουν ήδη καταλάβει την πόλη Zlitan, 160 χλμ. ανατολικά της λιβυκής πρωτεύουσας, αλλά και τη Zawiya, που βρίσκεται δυτικά σε απόσταση μόλις 40 χλμ.

Δείτε στο χάρτη που ακολουθεί τα μέτωπα της σύγκρουσης



Εν τω μεταξύ, νέες ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την Τρίπολη την Κυριακή, λίγες μόλις ώρες μετά τις δηλώσεις του συνταγματάρχη, Muammar Gaddafi, στην κρατική τηλεόραση ότι οι επαναστάτες εξοντώθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οργισμένη αντίδραση από τον εκπρόσωπο του Gaddafi

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Moussa Ibrahim, παρουσιάστηκε εξοργισμένος με την στάση του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας το ανοιχτά πως οδηγεί την κατάσταση σε μία ανεξέλεγκτη βεντέτα δίχως προηγούμενο μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Στην συνέχεια, αναφερόμενος στην δράση των αντικαθεστωτικών δήλωσε πως «οι εξεγερμένοι δεν έχουν ίχνος ηθικής», ενώ υποστήριξε ότι προχωρούν σε μαζικές εκτελέσεις στρατιωτών του Καντάφι στα δυτικά προάστια της Τρίπολης.

Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου, ο Moussa Ibrahim δήλωσε με δραματικό στόμφο: «Νόμιζα πως ήξερα την Δύση. Αλλά σε αυτή την σύρραξη γνώρισα το διαφορετικό πρόσωπο της Δύσης. Αυτό του αίματος, της καταστροφής, των δολοφονιών και της κατοχής».

Ο εκπρόσωπος του λιβυκού καθεστώτος δήλωσε παράλληλα πως χιλιάδες επαγγελματίες στρατιώτες και εθελοντές είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την Τρίπολη.

«Η Τρίπολη έχει υπερασπιστές. Έχουμε χιλιάδες επαγγελματίες στρατιώτες και χιλιάδες εθελοντές που προστατεύουν την πόλη. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι μόνο πατριώτες, αλλά έχουν οικογένειες και σπίτια που θέλουν να προστατεύσουν και καταλαβαίνουν καλά πως, αν μπουν οι αντάρτες, θα υπάρξει παντού αίμα», πρόσθεσε.

Γενικός ξεσημωμός των ανταρτών, αιματηρές συγκρούσεις

Την ίδια στιγμή, πάντως, εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών δυνάμεων (NTC), μιλώντας σε γαλλικά Μ.Μ.Ε., δήλωσε ότι μεγάλες ομάδες πολιτών έχουν ξεσηκωθεί και μέσα στην Τρίπολη, σε μια προσπάθεια να ενωθούν με τον αποκαλούμενο απελευθερωτικό στρατό.
«Η ώρα μηδέν έφτασε. Οι επαναστάτες στην Τρίπολη ξεσηκώθηκαν», δήλωσε ο Abdel Hafiz Ghoga, αντιπρόεδρος του NTC στη Βεγγάζη, ανατολικά της λιβυκής πρωτεύουσας. «Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες. Αρκετές από τις μεραρχίες και τους αξιωματικούς που βρίσκονταν στο πλευρό του Gaddafi τράπηκαν σε φυγή», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με έναν απολογισμό που επιχειρεί το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, τουλάχιστον 31 στρατιώτες πιστοί στον Gaddafi έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 42 ακόμη συνελήφθησαν από δυνάμεις των ανταρτών από τις 22:00 το βράδυ του Σαββάτου, οπότε ξεκίνησαν οι συγκρούσεις.

Παραμένει υπό τον έλεγχο του Gaddafi η πόλη Brega

Την ίδια ώρα, μια αδυσώπητη μάχη εξελίσσεται και στη στρατηγική σημασίας πόλη Brega, όπου βρίσκεται η «καρδιά» της λιβυκής βιομηχανικής παραγωγής πετρελαίου, με τις κυβερνητικές δυνάμεις να προσπαθούν, με νύχια και με δόντια, να απωθήσουν τους επαναστάτες μακριά.

Ήδη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), οι αντικαθεστωτικοί παραδέχθηκαν πως αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν μακριά από την Brega, δεχόμενοι πυκνά πυρά από το βαρύ πυροβολικό του Gaddafi.

Επιχειρήσεις εκκένωσης των ξένων αποστολών

Κι ενώ οι συγκρούσεις μαίνονται, το πλοίο υπό σημαία Μάλτας, που επρόκειτο να απομακρύνει σήμερα ξένους πολίτες διαφόρων εθνικοτήτων από την Τρίπολη προς τη Βαλέττα δεν εισήλθε στο λιμάνι, επειδή δέχθηκε πυρά, όπως δήλωσε μια εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το πλοίο υπό σημαία Μάλτας, MV Triva 1, που επρόκειτο να απομακρύνει ξένους πολίτες από τη Λιβύη δεν κατάφερε να καταπλεύσει σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Τρίπολης. Δέχθηκε πυρά και αγκυροβόλησε στ’ ανοιχτά», δήλωσε η εκπρόσωπος Paulina Capushinska.

«Συνομιλίες διεξάγονται με τους εξεγερμένους, για να επιτραπεί στο πλοίο να μπει στο λιμάνι και να απομακρύνει τους ξένους με ασφάλεια», πρόσθεσε η ίδια.

«Μια Πολωνή και τα τρία παιδιά της πρόκειται να αναχωρήσουν από την Τρίπολη με το πλοίο αυτό», σύμφωνα με την Capushinska. Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, το πλοίο πρόκειται, επίσης, να παραλάβει οκτώ ή εννέα Βρετανούς πολίτες, καθώς και πρόσωπα άλλων εθνικοτήτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης