Μέλη φυλών σκότωσαν τέσσερις ισλαμιστές εξτρεμιστές στην επαρχία Αμπιάν στην νότια Υεμένη την Παρασκευή, μια ημέρα αφότου ένα μαχητικό αεροσκάφος που σύμφωνα με τις αρχές ανήκε στην πολεμική αεροπορία της χώρας εξαπέλυσε πυραύλους σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε ισλαμιστές.

Η κυβέρνηση του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ έχει χάσει τον έλεγχο ορισμένων περιοχών στο νότο, μετά από μήνες πολιτικών ταραχών και μαζικών κινητοποιήσεων με κεντρικό αίτημα τον τερματισμό της εξουσίας του, που διαρκεί τρεις δεκαετίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Την Παρασκευή, οι ισλαμιστές έπεσαν σε ενέδρα και σκοτώθηκαν στη νότια πόλη αλ Άρκαμπ», δήλωσε ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

«Μια ημέρα νωρίτερα, αεροπορική επιδρομή σημειώθηκε στη νότια παραλιακή πόλη Σάκρα καθώς και σε δύο τοποθεσίες στην πόλη Ζιντζιμπάρ» είπε αξιωματούχος, ο οποίος πάντως δεν ήταν σε θέση να δώσει λεπτομέρειες για την επιχείρηση στη Ζιντζιμπάρ.

Η Σάκρα έπεσε στα χέρια των ισλαμιστών την Τετάρτη. Είναι η τρίτη πόλη που καταλαμβάνεται από τους μαχητές μετά τη Τζάαρ, στην επαρχία Αμπιάν, και τη Ζιντζιμπάρ, την παράκτια επαρχιακή πρωτεύουσα, τον Μάιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαδηλωτές και κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν κατηγορήσει το Σάλεχ ότι επέτρεψε εκ προθέσεως στους ισλαμιστές να δρουν πιο ελεύθερα, σε μια προσπάθεια να επιδείξει τους κινδύνους που θα ανακύψουν για την Υεμένη χωρίς τον ίδιο στο τιμόνι της χώρας.

Ο στρατός της Υεμένης εξαπέλυσε επίθεση τον Ιούλιο εναντίον των ισλαμιστών, οι οποίοι θεωρείται πως συνδέονται με την αλ Κάιντα.

 

Οι δυνάμεις του στρατού, υποστηριζόμενες από μαχητές των φυλών, πασχίζουν να ανακαταλάβουν τη Ζιντζιμπάρ, η οποία βρίσκεται ανατολικά μιας σημαντικής θαλάσσιας οδού, από την οποία διέρχονται περίπου 3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Σε άλλο επεισόδιο, 10 άνθρωποι — κυρίως γυναίκες και παιδιά — τραυματίστηκαν σε μια έκρηξη σε κατάστημα ρουχισμού στην πόλη αλ Κατν, στη νότια επαρχία Χαντραμούτ, την Πέμπτη. Η επίθεση πιστεύεται ότι είχε στόχο έναν αξιωματικό του στρατού και την οικογένειά του. Αυτόπτες είπαν ότι είδαν έναν άνδρα να πετά μια χειροβομβίδα και να διαφεύγει.

Το απόγευμα της Παρασκευής δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για άλλη μια φορά εναντίον του Σάλεχ, που κυβερνά από το 1978, στη Σαναά, στην Τάιζ και στη Χοντέιντα, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης