Το ΒΟΤΟΧ είναι η εμπορική ονομασία μιας ουσίας, της βοτουλινικής τοξίνης τύπου-Α(ΒΤΧ-Α), η οποία απομονώνεται από ένα βακτηριοκλωστηρίδιο της αλλαντίασης (closiridium botulinum). Η ουσία αυτή έχει τη δυνατότητα όταν ενίεται σε ένα μυ να μπλοκάρει την έκκριση ακετυλοχολίνης (Ach) στην περιοχή της νευρομυικής σύναψης, οδηγώντας σε προσωρινή αδρανοποίηση του μυ.

Το ΒΟΤΟΧ είναι ένα φαρμακο με εξαιρετικό προφίλ ασφαλείας. Χρησιμοποιείται για περισσότερα από 20 χρόνια. Η μεγάλη  ιστορία του φάρμακου χωρίς παρενέργειες  έχει αποδείξει ότι είναι ασφαλές ακόμη και για περιπτώσεις που η χρησιμοποιούμενη ποσότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που έχει ανάγκη ένα πρόσωπο, για την θεραπεία των ρυτίδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΒΟΤΟΧ έχει επίσημες εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως και χρησιμοποιείται από οκτώ διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, που σχετίζονται με μυϊκές δυστονίες. Στην Ελλάδα το ΒΟΤΟΧ είναι εγκεκριμένο από τον Εθνικό Οργανισμό Φάρμακων για παθήσεις όπως ο βλεφαρόσπασμος, ο ημισπασμός προσώπου, η αυχενική δυστονία, η σπαστικότητα από εγκεφαλική παράλυση, η υπεριδρωσία παλαμών, πελμάτων, μασχαλών και άλλες. Από το 2005 έχει εγκριθεί με την εμπορική ονομασία VISTABEL για τη θεραπεία και προσωρινή βελτίωση μετρίων έως βαθέων κάθετων γραμμών μεταξύ των φρυδιών, που εμφανίζονται κατά το συνοφρύωμα σε ενήλικες κάτω των 65 ετών, όταν η σοβαρότητα αυτών των γραμμών έχει σημαντική επίδραση στον ασθενή.

Οι ρυτίδες του προσώπου διακρίνονται σε στατικές και δυναμικές. Στατικές είναι οι ρυτίδες που σχηματίζονται, όταν το πρόσωπο βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας, ενώ οι δυναμικές  είναι αυτές που δημιουργούνται όταν το πρόσωπο  εκφράζεται και οι οποίες,  με την πάροδο του χρόνου μετατρέπονται σε στατικές.

Η δράση του ΒΟΤΟΧ συνίσταται στον περιορισμό της κινητικότητας των μυών που προκαλούν δυναμικές ρυτίδες. Έτσι, αν στο πρόσωπο δεν έχουν ακόμη σχηματιστεί στατικές ρυτίδες με την ακινητοποίηση των μυών πού είναι υπεύθυνοι για την δημιουργία τους, επιτυγχάνεται  η πλήρης αποφυγή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περιπτώσεις στις οποίες εφαρμόζεται το ΒΟΤΟΧ είναι οι οριζόντιες ρυτίδες του μετώπου, οι ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια, οι περιπτώσεις που θέλουμε άνοδο ή κάθοδο του φρυδιού, η περιοχή γύρω από τα μάτια (πόδι χήνας ), οι περιπτώσεις ασυμμετριών, οι κάθετες ρυτίδες «καπνιστού» γύρω από τα χείλη, οι οριζόντιες  ρυτίδες στο λαιμό και αλλά σημεία, που μπορούμε να επέμβουμε στο πρόσωπο.

 Η έγχυση του φαρμάκου γίνεται στα επίμαχα σημεία με παρά πολύ λεπτή βελόνα (30 G). Η όλη διαδικασία διαρκεί 10-15 λεπτά, με ήπια ενόχληση στα σημεία των βελονονυγμών. Μετά τη θεραπεία, δημιουργείται μικρός ερεθισμός της περιοχής στα σημεία των εγχύσεων, ο οποίος υποχωρεί εντελώς τις επόμενες 1-2 ώρες, ενώ σπανιότερα μπορεί να δημιουργηθούν ανεπαίσθητες μικροεκχυμώσεις.

Το αποτέλεσμα της θεραπείας και εφόσον έχουν ακολουθηθεί οι οδηγίες που πρέπει να λαμβάνει γραπτώς ο/η ασθενής μετά το τέλος της εφαρμογής ,αρχίζει να γίνεται τις επόμενες 2-3 ημέρες και ολοκληρώνεται σταδιακά σε δύο εβδομάδες. Οι  δυναμικές ρυτίδες αρχίζουν σιγά να περιορίζονται μέχρι τελικά να σβήσουν εντελώς. Η διάρκεια του αποτελέσματος  μιας θεραπείας με ΒΟΤΟΧ είναι 4-6 μήνες με προοδευτική ανάκτηση της πρότερης κινητικότητας των επίμαχων μυών. Αν και τα αποτελέσματα είναι εμφανή, η θεραπεία με ΒΟΤΟΧ δεν αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου, ούτε προδίδει το είδος της θεραπείας λόγω της προοδευτικής εγκατάστασης του αποτελέσματος.

Η θεραπεία με ΒΟΤΟΧ δεν έχει περιορισμούς, όσον αφορά τον αριθμό των εφαρμογών κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου. Το αποτέλεσμα παραμένει πάντα το ίδιο μετά από κάθε συνεδρία, ενώ κατά κανόνα μετά από 3-4 θεραπείες μεγαλώνουν τα μεσοδιαστήματα των εφαρμογών.

Η διακοπή της θεραπείας συνεπάγεται ολοκληρωτική (100%) επανάκτηση της κινητικότητας των μυών, με αποτέλεσμα το πρόσωπο να επανέρχεται στην προ θεραπείας κατάσταση του.

Το φάρμακο δεν έχει σοβαρές αντενδείξεις, εφόσον γίνεται αμελητέα συστηματική απορρόφηση από τον οργανισμό, άρα η θεραπεία μπορεί να γίνεται ταυτόχρονα με οποιαδήποτε άλλη αγωγή. Στις μόνες περιπτώσεις που αποφεύγεται η θεραπεία, είναι στους ασθενείς με μυοπάθειες και στις εγκύους ή λεχώνες, προκειμένου  να αποφευχθεί η σύνδεση οποιαδήποτε επιπλοκής με τη δράση του φαρμάκου.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι η θεραπεία με το ΒΟΤΟΧ αποτελεί σήμερα μία διαδικασία ασφαλή, σύντομη και αποτελεσματική, τόσο στην αντιμετώπιση, όσο και στην πρόληψη των ρυτίδων του προσώπου, που προβληματίζουν εκατομμύρια γυναίκες, αλλά και άνδρες, χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο κόστος.

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ.ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ – ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

                                     

 

 

                                                               

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης