Την παραίτησή του υπέβαλε χθες ο πρωθυπουργός του Νεπάλ, Jhalanath Khanal, ύστερα από έντονες πιέσεις της Αντιπολίτευσης που τον κατηγορούσε για διστακτικότητα και ολιγωρία στην προώθηση συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που θα επέτρεπαν την ομαλή μετάβαση της χώρας στη Δημοκρατία, ύστερα από την κατάργηση της μοναρχίας το 2008, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

«Παραιτήθηκα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Είναι αλήθεια ότι οι εργασίες για την ολοκλήρωση της συνταγματικής μεταρρύθμισης και για την εφαρμογή των εξαγγελιών του ειρηνευτικού σχεδίου με τους Μαοϊστές μαχητές δεν προχώρησαν όσο γρήγορα θα θέλαμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Jhalanath Khanal είχε εκλεγεί πριν έξι μήνες και είχε υποσχεθεί να βοηθήσει τους χιλιάδες πρώην Μαοϊστές μαχητές, οι οποίοι ζουν απομονωμένοι σε καταυλισμούς, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη μετάβαση σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα.

«Προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να εξασφαλίσει τη συναίνεση. Ωστόσο, τα κόμματα δε συμφώνησαν στο προσχέδιο της συνταγματικής μεταρρύθμισης και της ειρηνευτικής διαδικασίας, οδηγώντας τον σε παραίτηση», σημείωσε ο Surya Thapa, ένας από τους σύμβουλους του γραφείου του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης