«Εύθραυστη» παρέμεινε η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ και το 2010, με με τον πληθυσμό να βρίσκεται αντιμέτωπος με τη βία, την φτώχεια καθώς και την περιβαλλοντική υποβάθμιση, επισημαίνεται σε έκθεση του Ο.Η.Ε., που δημοσιεύθηκε χθες.

«Τα μέλη των μειονοτήτων, οι γυναίκες και τα παιδιά συνεχίζουν να υποφέρουν κατά τρόπο δυσανάλογο από την βία, στοχευμένη και μη. Η φτώχεια, η οικονομική στασιμότητα, η έλλειψη ευκαιριών, η περιβαλλοντική υποβάθμιση και η έλλειψη κοινωνικών βάσεων αποτελούν σιωπηλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες επηρεάζουν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού», αναφέρεται.
Έντονα είναι τα προβλήματα και σε ό,τι έχει να κάνει με τη θέση της γυναίκας στην ιρακινή κοινωνία.
«Ο σεβασμός των δικαιωμάτων των γυναικών επιδεινώθηκε από ορισμένες απόψεις το 2010. Τα εγκλήματα τιμής, η ενδοοικογενειακή βία και οι ακρωτηριασμοί των γεννητικών οργάνων παραμένουν επίσης συχνά φαινόμενα», προστίθεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία ακόμη αιτία αστάθειας σύμφωνα με την έκθεση είναι η απουσία νικητή στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου 2010, η οποία οδήγησε σε «μια διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης που ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2010».

«Περίπου 3.000 άμαχοι έχασαν την ζωή τους το 2010 σε βιαιότητες που σημειώθηκαν από μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων», καταλήγει η έκθεση που πραγματοποιήθηκε από την επιτροπή του Ο.Η.Ε. στο Ιράκ (Unami) και την Υπάτη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης