Στην αρχή υπήρξε αισιοδοξία. Πλέον το μόνο που υπάρχει είναι ένα τεράστιο ερωτηματικό, κατά πόσον μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες ώρες που περνά η οικονομία της χώρας.

Οι δυσάρεστες εκπλήξεις για την κυβέρνηση και κατ’ επέκταση για τον Έλληνα πολίτη, είναι απανωτές και αγγίζουν το όριο της δημοσιονομικής «καταστροφής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία -παραμονές του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας γεγονός που προκαλεί απορίες για το χρονικό σημείο που επιλέχτηκε να δοθούν τα στοιχεία στη δημοσιότητα- ο πολυδιαφημιζόμενος από τον πρώην υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη, προϋπολογισμός του 2008, είναι εκτός στόχων.

Αυτό δεν δυσκολεύει απλώς την πορεία της οικονομίας, αλλά ουσιαστικά βάζει πολιτική τρικλοποδιά στον πρωθυπουργό.

Ο Καραμανλής μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με την ελπίδα να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους, ότι τα στοιχεία από το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα της ελληνικής οικονομίας που παρουσιάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι αληθινά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς, όμως, να τους πείσει όταν τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2008 είναι εκτός τόπου και χρόνου, με τεράστιες υστερήσεις στα έσοδα υπερβάσεις στα έξοδα εκτόξευση του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους;

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός μεταβαίνει χωρίς βέλη στην πολιτική του φαρέτρα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη διεθνή συγκυρία, όπου η Ενωμένη Ευρώπη εξετάζει τρόπους για την υπέρβαση της διεθνούς κρίσης. Το μόνο θετικό που μπορεί κάποιος να βρει είναι ότι στη θέση της Ελλάδας, που υστερεί σε όλους σχεδόν του οικονομικούς δείκτες, βρίσκονται οι μισές και πλέον χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρώτες και «χειρότερες» τις χώρες του πρώην υπαρκτού και νυν κράτη μέλη της Ευρώπης των 27.  

Ο προϋπολογισμός του 2008 είναι εντελώς εκτός στόχων:

-Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 5,1%, ενώ ο στόχος ήταν 10,1%.

– Οι δαπάνες εκτοξεύτηκαν αντί να μειωθούν. Η αύξηση ήταν στο 9,3%, ενώ ο προϋπολογισμός προέβλεπε αύξηση μεν, αλλά κοντά στο 8,5%.

-Οι πρωτογενείς δαπάνες αυξήθηκαν κατά 10,9%, ενώ οι δαπάνες για τόκους αυξήθηκαν κατά 14,4%.

– Το έλλειμμα πλέον αγγίζει τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ.

– Το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε σε επίπεδα μαμούθ πάνω από τα 262 δισεκατομμύρια  ευρώ.

-Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν στα 9,6 δις ευρώ, αυξημένες κατά 9,2%.

Τα έσοδα του ιδίου προγράμματος έφθασαν στα 4,9 δις ευρώ, αυξημένα μόλις κατά 2,1% σε σχέση με το 2007.

Οι αιτίες για τον εκτός στόχων προϋπολογισμό 

Με μια σειρά από αιτιάσεις το  Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δίνει την εξήγηση για τη  καταστροφική πορεία του κρατικού προϋπολογισμού. Στην ανακοίνωσή του αναφέρεται:

-Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης (προφανώς και εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης).  

-Η συγκρότηση του μηχανισμού για το φόρο ακίνητης περιουσίας που ήταν δυσκολότερη από ότι αναμενόταν αρχικά, αν και το σύστημα αναμένεται να λειτουργήσει ομαλά από το τρέχον έτος.

-Η ανταπόκριση του επιχειρηματικού κόσμου στο πρόγραμμα που προώθησε η κυβέρνηση για την περαίωση φορολογικών εκκρεμοτήτων, που δεν ήταν η αναμενόμενη, κυρίως λόγω της περιορισμένης ρευστότητας στην αγορά εξαιτίας της διεθνούς κρίσης, όσο και λόγω των μικρών προθεσμιών για υποβολή των αιτήσεων.

-Οι διαδηλώσεις τους τελευταίους δύο μήνες του 2008 μετά τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή επηρέασαν αρνητικά την κίνηση στη Χριστουγεννιάτικη αγορά και οδήγησαν για πρώτη φορά σε αρνητικό ρυθμό αύξησης των εσόδων από ΦΠΑ το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.

-Η αύξηση που παρατηρήθηκε στις επιστροφές φόρου με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

ΠΑΣΟΚ: Δημοσιονομική κατάρρευση

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων του προϋπολογισμού του 2008, εν μέσω της αποκριάτικης ραστώνης και σαφώς τα αρνητικά δεδομένα αυτής, προκάλεσαν την οξύτατη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ δια της αρμόδιας πολιτικής εκπροσώπου Λούκας Κατσέλη.

Μεταξύ άλλων, το επίσημο ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για Βατερλό της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή, στην οποία μάλιστα καταλογίζει «απέλπιδα προσπάθεια να κρύψει την πλήρη δημοσιονομική κατάρρευση» δημοσιοποιώντας, όπως αναφέρει, «Παρασκευή βράδυ, αρχή του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας» τα σχετικά στοιχεία.

Πιο αναλυτικά, η κ. Κατσέλη αναφέρει:

«Το Βατερλό της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή για το 2008 συνοψίζεται στα εξής:

– Καθαρά έσοδα 4 δις ευρώ κάτω από τις αρχικές προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2008.

– Έλλειμμα 5,6 δις ευρώ πάνω από τις αρχικές προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2008.

– Χρέος 262 δις ευρώ, δηλαδή 12 δις ευρώ πάνω από τις αρχικές προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2008».

Καταλήγοντας προσθέτει: «Τη ζοφερή αυτή πραγματικότητα την οποία η κυβέρνηση αναγκάζεται τώρα να αποκαλύψει, εν όψει των διαπραγματεύσεών της με την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή την απέκρυψε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και από τον Ελληνικό λαό, τόσο τον περασμένο Δεκέμβριο, όσο και πριν μια βδομάδα κατά τη συζήτηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό είναι μια τρανή απόδειξη όχι μόνο της ανικανότητά της να διαχειριστεί τα δημόσια οικονομικά της χώρας, αλλά και της αναξιοπιστίας και της περιφρόνησής της στους δημοκρατικούς θεσμούς».

ΣΥΡΙΖΑ: Ναυάγιο οικονομικής πολιτικής

«Παρά το έθιμο των ημερών, οι μάσκες έπεσαν για την κυβέρνηση. Τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2008, που η κυβέρνηση περίμενε το βράδυ της Παρασκευής για να τα δημοσιοποιήσει, επιβεβαιώνουν την κατάρρευση των κυβερνητικών δημοσιονομικών προβλέψεων, αφού όλα τα δημοσιονομικά δεδομένα του 2008 και κυρίως τα έσοδα και το έλλειμμα του προϋπολογισμού, μαζί με το δημόσιο χρέος, βρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση ακόμα και από τις πρόσφατες αναθεωρημένες κυβερνητικές εκτιμήσεις» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Το δημοσιονομικό ναυάγιο του 2008 είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στο πλήρες ναυάγιο της κυβερνητικής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Το νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο, που διαμορφώθηκε στη χώρα μας από τη δεκαετία του ’90, καταρρέει. Η άμεση ανάγκη μιας μεγάλης ριζοσπαστικής προοδευτικής στροφής στην πορεία της χώρας, στις συνθήκες της σημερινής κρίσης, γίνεται όρος επιβίωσης για τον τόπο και τον ελληνικό λαό» προσέθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης