Υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών παραμένει η Μπιρ αλ-Γάναμ, στρατηγικής σημασίας πόλη που βρίσκεται 85 χλμ. νοτιοδυτικά της Τρίπολης, παρά τις δηλώσεις που είχε κάνει λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Λιβύης παρουσιάζοντας μια εντελώς διαφορετική εικόνα, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι εξεγερμένοι διατηρούν τον έλεγχο, ενώ αεροσκάφη του ΝΑΤΟ πραγματοποιούσαν πτήσεις πάνω από την περιοχή σε όλη τη διάρκεια της νύχτας (ξημερώματα Κυριακής)», επισημαίνεται στο τηλεγράφημα. Περίπου 1.500 άνδρες ενίσχυσαν τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών το Σάββατο το απόγευμα. Την Κυριακή το πρωί ξεκίνησε η επίθεση του κυβερνητικού στρατού, με συνεχή εκτόξευση ρουκετών που στόχο είχαν να πλήξουν θέσεις των εξεγερμένων μέσα στην πόλη. Η μάχη διήρκησε περίπου πέντε ώρες, στη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους οκτώ εξεγερμένοι ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, Al Jazeera.

 
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Baghdadi Al-Mahmoudi, είχε αναφέρει ότι δυνάμεις, πιστές στον Muammar Gaddafi, κατάφεραν να ανακαταλάβουν την πόλη, η οποία παρέμεινε για λίγες ώρες υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πόλη βρίσκεται στα χέρια των θαρραλέων μελών των φυλών που υποστηρίζουν τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης. Πλέον επικρατεί ηρεμία», είχε πει.

Δείτε το video…


Μαινονται οι μάχες σε Ζλίταν και Μισράτα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τουλάχιστον τρεις άνδρες των αντικαθεστωτικών δυνάμεων έχασαν χθες τη ζωή τους στη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων στην πόλη Ζλίταν, στο βόρειο τμήμα της αφρικανικής χώρας. Δυνάμεις, πιστές στον Muammar Gaddafi, δίνουν μάχη για τον έλεγχο της πόλης που βρίσκεται 160 χλμ. από την πρωτεύουσα, Τρίπολη, και θεωρείται στρατηγικής σημασίας.

«Διεξάγονται σφοδρές μάχες, ωστόσο η έλλειψη πολεμοφοδίων μας ανάγκασε να τηρήσουμε απλώς “αμυντική στάση”», επισημαίνεται σε χθεσινή ανακοίνωση των αντικαθεστωτικών. Παράλληλα, η προσπάθεια των εξεγερμένων να ελέγξουν την πόλη Μισράτα, που βρίσκεται μερικά χλμ. ανατολικότερα (200 χιλ. κάτοικοι πληθυσμός) δεν έχει φέρει μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Δείτε το video…


Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Τρίπολη

Με τις μάχες να μαίνονται σε σημαντικές πόλεις κοντά στην πρωτεύουσα της Λιβύης, η ζωή των κατοίκων στην Τρίπολη γίνεται όλο και πιο δύσκολη καθημερινά. Οι ελλείψεις σε καύσιμα είναι μεγάλες, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες εβδομάδες πολυάριθμες διακοπές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.

Εδώ και μήνες οι δυνάμεις που επιθυμούν την απομάκρυνση του Muammar Gaddafi από την εξουσία προσπαθούν να καταλάβουν στρατηγικής σημασίας πόλεις κοντά στην Τρίπολη, έτσι ώστε σταδιακά να οργανώσουν την πολιορκία της. Χρησιμοποιώντας ως έδρα τη Βεγγάζη στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ξεκίνησαν σειρά επιχειρήσεων προκειμένου να προωθήσουν τις θέσεις τους προς τα δυτικά, καταλαμβάνοντας πόλεις και χωριά με απώτερο σκοπό να κόψουν τον ανεφοδιασμό των κατοίκων της πρωτεύουσας σε τρόφιμα και σε πετρέλαιο.

Η κατάληψη της πόλης Μπιρ αλ-Γάναμ θεωρείται κομβικής σημασίας καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να κόψουν τον βασικό «δρόμο» ανεφοδιασμού της πρωτεύουσας από τα δυτικά, μιας και πλέον δε θα υπάρχει άλλη σημαντική πόλη που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις καθεστωτικές δυνάμεις ως εμπόδιο στη λεγόμενη «πορεία προς την Τρίπολη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης