Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη μέχρι να απομακρυνθεί ο συνταγματάρχης, Μουάμαρ Καντάφι, από την εξουσία, ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Ζεράρ Λονγκέ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Journal du Dimanche». Οι δηλώσεις του έρχονται λίγες μόνο ημέρες πριν την απομάκρυνση από το κέντρο επιχειρήσεων του μοναδικού αεροπλανοφόρου της χώρας για εργασίες συντήρησης.

Το Παρίσι είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο ότι θα απέσυρε το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle», το οποίο βρίσκεται στη θάλασσα χωρίς διακοπή, τους τελευταίους 18 μήνες, για συντήρηση το φθινόπωρο.
«Επιδεικνύουμε την δυνατότητά μας να αντέχουμε. Λέμε στον Καντάφι ότι δεν θα μειώσουμε την πίεσή μας και στους αντιπάλους του ότι δε θα τους εγκαταλείψουμε. Έχουμε δύο προτεραιότητες κατά νου: να οργανώσουμε τη συνεχιζόμενη αεροπορική επιχείρηση και να κάνουμε οικονομία στους πόρους τους οποίους χρησιμοποιούμε», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μαχητικά πολλαπλών ρόλων «Rafale» θα μεταφερθούν από το αεροπλανοφόρο στη βάση Σιγκονέλα της Σικελίας, επιτρέποντάς τους έτσι ευκολότερα πρόσβαση στη Λιβύη, καθώς βρίσκεται 500 χλμ. από την Τρίπολη, ενώ η Κορσική απέχει 1.000 χλμ. από την λιβυκή πρωτεύουσα. Περίπου 20 αεροσκάφη επιχειρούν από το «Charles de Gaulle», περιλαμβανομένων των «Rafale», αρκετών αεροσκαφών. τύπου «Hawkeye» και επιθετικών ελικοπτέρων αφότου άρχισε η ανάπτυξή τους στα τέλη του Μαρτίου.

«Ουδεμία στιγμή θα πρέπει οι στρατιωτικές δυσχέρειες να εμποδίσουν τους διπλωμάτες μας και τους πολιτικούς να συνεχίσουν την προσπάθεια για την εξεύρεση πολιτικής λύσης. Εάν ο Καντάφι έχει την παραμικρή ένδειξη ότι ο χρόνος είναι στο πλευρό του, θα παίξει αυτό το χαρτί. Ο χρόνος ανήκει σε εμάς, δεν πρέπει να καταστούμε αιχμάλωτοι ενός χρονοδιαγράμματος ή τεχνικών δυσχερειών. Δεν υπάρχει μέλλον για τη Λιβύη με τον Καντάφι», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης