Αυτός ο σταθμός, ξεκίνησε να λειτουργεί σε μια εποχή που το έδαφος ήταν πρόσφορο και όλα έδειχναν ότι μπορούσε να μπει “σφήνα”, ανάμεσα στα δύο μεγάλα κανάλια της εποχής. Το MEGA και τον ANT1.
Η ιδιωτική τηλεόραση άρχιζε να “περπατάει” και τα ελληνικά κανάλια, αντιγράφοντας ξένες παραγωγές, κυρίως shows και τηλεπαιχνίδια, έμπαιναν για τα καλά στη ζωή και το σαλόνι του έλληνα.
Ο Σκάι, τότε ιδιοκτησίας της οικογένειας Αλαφούζου, φέρνει στο Φάληρο όλο τον καλό τον κόσμο. Τα μεγάλα ονόματα της εποχής “παρελαύνουν” από την οθόνη με ενημερωτικές εκπομπές και έχοντας φυσικά την “αβάντα” του ακόμη και σήμερα δυνατού χαρτιού του ραδιοφώνου.
Τριανταφυλλόπουλος, Τράγκας, Τσίμας, Αναστασιάδης, Κακαουνάκης και όλα τα νέα παιδιά που έβγαιναν στο ρεπορτάζ δρόμου, έκαναν τον σταθμό ισχυρό και πολιτικά “ενοχλητικό”. Ποιος δεν θυμάται την κόντρα του Γιάννη Αλαφούζου τότε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το κυνηγητό στις κεραίες του Υμηττού, με την αστυνομία, τις συμπλοκές και τις συλλήψεις.
Τελικά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έπεσε. Το δελτίο με την Έλλη Στάη και τα… παράσιτα στην συχνότητα, βγήκε στον αέρα και μια νέα εποχή, ανέτειλε.
ΘΑ ΣΕ ΠΑΩ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον δρόμο, όταν κάποιος πολίτης είχε πρόβλημα με την εξουσία ή την γραφειοκρατία, η μόνιμη απειλή του ήταν, “θα σε πάω στον Σκάι, να δεις τι θα πάθεις”.
Και δεν είχαν άδικο. Ο Σκάι τότε, με σύνθημα “κοντά στον πολίτη”, ήταν πράγματι κοντά στον πολίτη. Όλα τα προβλήματα, λύνονταν στο κεντρικό δελτίο και τις εκπομπές.
Και υπήρχε αποτέλεσμα, είναι αλήθεια.
Τα υπέρογκα έξοδα του “μαγαζιού”, έφεραν τα πρώτα σύννεφα. Ο Αλαφούζος, ξόδευε αφειδώς χρήματα, για “ψύλλου πήδημα”. Το ελικόπτερο, απογειωνόταν αν ο ίδιος ή το δεξί του χέρι ο Γ.Σπανολιός, έβλεπε μια “μαυρίλα” στην θάλασσα απέναντι και νόμιζε ότι ήταν πετρελαιοκηλίδα.
Τα κόστη φυσικά, μεγάλωναν. Οι μισθοί ήταν αρκετά υψηλοί και είναι αλήθεια, ότι με τις μεταγραφές που είχε κάνει ο Αλαφούζος, άλλαξε το status qvo, στην μισθολογική κατάσταση των “τηλεαστέρων”, στην πιάτσα.
Η ΠΡΩΤΗ “ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ”
Το 1997, αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα προβλήματα στον ορίζοντα. Στους διαδρόμους, οι συζητήσεις, δίνουν και παίρνουν και η ανησυχία για την καταβολή των μισθών στο τέλος του μήνα, είναι πια διάχυτη.
Δεν πέρασε πολύς καιρός και η ανησυχία έγινε πραγματικότητα. Στον δεύτερο όροφο του συγκροτήματος του Φαλήρου, ο συνωστισμός από τον κόσμο, που περιμένει να πάρει έναντι μισθού, είναι μεγάλος.
Όλοι αναζητούν τους υπεύθυνους για να μάθουν τι συμβαίνει. Ο διευθυντής ειδήσεων Σταμάτης Μαλέλης, σχεδόν κρύβεται γιατί η κατάσταση αρχίζει και φεύγει εκτός ορίων.
Τότε εμφανίζεται για πρώτη φορά ο Στάθης Τσοτσορός. Η φράση “παιδιά βάλτε πλάτη”, ακούγεται για πρώτη φορά. Αυτή, την φράση, οι εργαζόμενοι θα την ακούσουν πολλές φορές, μέχρι και σήμερα.
Ένα βράδυ, όλα τα κανάλια, ήταν με ζωντανές συνδέσεις έξω από το Φάληρο, γιατί οι φήμες ότι ο Σκάι θα έκλεινε, ήταν πολλές.
Οι διευθυντές αρχίζουν κι αλλάζουν. Ο Μαλέλης, μια μέρα φεύγει για τσιγάρα. Θα ξανάρθει μετά από 2,5 μήνες.
Ο Αλαφούζος χάνει τον σταθμό μέσα από τα χέρια του και “εξαφανίζεται” από την Ελλάδα. Θα πάει στο Λονδίνο, αφού περιπλανήθηκε μέρες στην θάλασσα, με το σκάφος του.
Τον σταθμό αναλαμβάνει ο καθηγητής Στάθης Τσοτσορός. Τα χρέη είναι μεγάλα, αλλά σιγά σιγά, ο κόσμος αρχίζει να αναζητά, άλλη “τηλεοπτική στέγη”, καθώς εκεί δεν υπάρχει πλέον σιγουριά. Η δε, πολιτική του Τσοτσορού, ήταν “να μην βλάψουμε κανέναν”. Το ρεπορτάζ, πήγε…περίπατο. Ποιος δεν θυμάται την περίφημη εκπομπή του Τριανταφυλλόπουλου, όταν ξαφνικά… κατέβηκαν οι διακόπτες.
Όσοι έμειναν, ακούν και πάλι την ίδια φράση: «Παιδιά βάλτε πλάτη».
Ο ΚΟΝΤΟΜΗΝΑΣ ΚΑΙ Η “ΑΝΟΙΞΗ”
Με τον ίδιο σχεδόν τρόπο που ο Αλαφούζος έχασε τον σταθμό από τον Τσοτσορό, χάνει και ο ίδιος ο Τσοτσορός το κανάλι, από τον Κοντομηνά.
Χωρίς εμπειρία τηλεοπτική, ο mr Interamerican, προσπαθεί να φέρει και πάλι τον Αλφα πια, αφού στην πορεία άλλαξε όνομα (πρώτα σε Άλφα Σκάι και μετά σκέτο Άλφα), στις πρώτες θέσεις.
Αγοράζει ακριβά προγράμματα και αφού δοκιμάζει στις διευθυντικές θέσεις,Α.Σκυλλάκο, Α. Παπακωνσταντίνου, Α. Παναγιωταρέα και Σ. Θεοδωράκη, καταλήγει στον Νίκο Χατζηνικολάου.
Σε όλες αυτές τις αλλαγές, ο κόσμος άκουγε συνεχώς την ίδια φράση, την γνωστή. Βάλτε πλάτη. Η αλήθεια όμως είναι ότι, κουράστηκαν. Κι έχουν δίκιο.
Πάντα αυτό το καράβι που λέγεται Αλφα, ήταν κόντρα στον καιρό. Να αντιμετωπίσει την φουρτούνα.
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΜΑΧΕΣ
Στο τραπέζι, κάθησαν, ο Δ.Κοντομηνάς, ο Σ.Τσοτσορός και οι εκπρόσωποι του ιδρύματος Ωνάση.Μέχρι και διαιτησία στο Λονδίνο υπήρξε.Η μετοχική σύνθεση ήταν ως εκείνη τη στιγμή, 40% για τον Κοντομηνά, 20% για το ίδρυμα Ωνάση και το υπόλοιπο στον Τσοτσορό.Στις 11/9/2002, υπογράφεται η συμφωνία με την μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου στον Κοντομηνά, αλλά και τις υποχρεώσεις προς τρίτους από την Alpha digital.Ο Τσοτσορός παίρνει τα περιφερειακά κανάλια και ένα σημαντικό χρηματικό ποσό.Τρία χρόνια μετά, θα εμφανιστεί και πάλι ζητώντας αποζημίωση.
Μετά την εμφάνιση Φειδετζή στο κανάλι της Κάντζας, αποφασίζεται η απομάκρυνση των Τ.Καλημέρη και Γ.Ψαρρά, ενώ αναβαθμίζεται ο Ν.Χατζηνικολάου σε πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο.
Μέχρι και σήμερα, είναι σε δικαστική εκκρεμότητα τα μετοχικά του σταθμού, καθώς ο Γ.Ψαρράς, κατήχε το 25% της τηλεόρασης και το 72% του ραδιοφωνικού σταθμού.
ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΑΝΑΡΘΑΝ
Ώσπου ήρθε η εποχή των Γερμανών. Ο Κοντομηνάς, πιστός στις αρχές του, “ότι χτίζω το πουλάω”, έκανε το ίδιο και με τον Αλφα. Τα λεφτά των Γερμανών ήταν πολλά. Κανείς δεν θα μπορούσε να αντισταθεί. Οι προϋποθέσεις όμως για την πώληση, φαίνεται ότι έπρεπε να είναι σκληρές και συγκεκριμένες. Μείωση προσωπικού.
Οι Γερμανοί του RTL, έχουν συγκεκριμένο project. Ψυχαγωγικό. Οι ειδήσεις κοστίζουν. Και τα αποτελέσματα, είναι όσα γίνονται αυτές τις μέρες στο συγκρότημα της Κάντζας πια, αφού εκεί στεγάζεται πλέον το κανάλι.
Παρόλα αυτά, η μεταβίβαση της τηλεόρασης του Αλφα, έχει ολοκληρωθεί.Εχει εγκριθεί από την επιτροπή ανταγωνισμού, όχι όμως ακόμη από το ραδιοτηλεπτικό συμβούλιο(ΕΣΡ), καθώς εξετάζει το καθεστώς των προηγούμενων ετών.
Οι εξελίξεις, είναι έτσι κι αλλιώς ραγδαίες, αλλά το αποτέλεσμα ένα. Όσοι μείνουν τελικά και πάλι σε αυτό το “πολύπαθο” κανάλι, ίσως και πάλι, βρεθούν μπροστά σε μια νέα κατάσταση, που θα προϋποθέτει να βάλουν…πλάτη. Οι άλλοι, που δεν αντέχουν άλλο βάρος, θα συμβιβαστούν με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που τους προτείνουν. Κι έχει ο Θεός.
Διαβάστε επίσης:
Deutschland über alles, 25 Φεβρουαρίου 2009, 20:40