Ο πρεσβευτής της Πορτογαλίας στον Ο.Η.Ε. δήλωσε χθες ότι μετά από ένα πολύμηνο αδιέξοδο, η επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας που είναι αρμόδια για τις κυρώσεις στη Λιβύη κατέληξε σε συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αποδεσμευτούν λιβυκοί πόροι που είχαν δεσμευτεί βάσει των διεθνών κυρώσεων, ώστε να αγοραστεί και να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Ζουζέ Φιλίπε Μουράες Καμπράλ, πρόεδρος της Επιτροπής του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις κυρώσεις στη Λιβύη, σημείωσε σε δημοσιογράφους πως φαίνεται ότι υπάρχει πλέον συναίνεση ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου. Η επιτροπή για τις κυρώσεις στη Λιβύη δεν μπορούσε να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με εάν και κατά πόσον οι επιχειρήσεις του NATO εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι παραβαίνουν την απόφαση του Οργανισμού για την προστασία των αμάχων, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνονται αποφάσεις για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία επέκριναν επανειλημμένα τις επιχειρήσεις του NATO, καλώντας να υπάρξει εκεχειρία προκειμένου να προστατευτούν οι άμαχοι. Παράλληλα, τόνιζαν ότι θα πρέπει να υπάρξει μια «χαλάρωση» των κυρώσεων του Ο.Η.Ε., έτσι ώστε οι εξεγερμένοι να μπορούν να πουλούν πετρέλαιο, αποκτώντας έτσι έσοδα σε διεθνές επίπεδο.

Στις δηλώσεις του ο Καμπράλ σημείωσε πως ζήτησε από τον ειδικό απεσταλμένο του Ο.Η.Ε. στη Λιβύη, Άμπντελ Ιλάχ αλ Χάτιμπ, να πληροφορήσει τη Βεγγάζη και την Τρίπολη πως η επιτροπή είναι διατεθειμένη να δράσει με ταχύτητα ώστε να εγκρίνονται συγκεκριμένα αιτήματα για την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας ακόμα και μέσα σε πέντε ημέρες. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η επιτροπή αναμένει λεπτομερειακά αιτήματα από τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη.

«Όσον αφορά στην αγορά και τη διανομή της βοήθειας, θα αποτελεί υπόθεση αξιόπιστων θεσμών που μπορούν να παραδώσουν τη βοήθεια με διαφανή τρόπο ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα που είχαν παρατηρηθεί όταν είχε εφαρμοστεί το λεγόμενο πρόγραμμα “πετρέλαιο-αντί-τροφίμων” στο Ιράκ. Στην περίπτωση εκείνη είχε καταγγελθεί εκτεταμένη διαφθορά», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης