Το πυρηνικό εργοστάσιο, Fukushima Daiichi, είχε χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο επικίνδυνες, όσον αφορά στο ενδεχόμενο διαρροής ραδιενέργειας, εγκαταστάσεις αρκετό καιρό πριν τελικά υποστεί σημαντικές καταστροφές από τον σεισμό των 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και του τσουνάμι που ακολούθησε, επισημαίνεται σε έκθεση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, επικαλούμενο κείμενα και παρουσιάσεις της διαχειρίστριας εταιρείας, Tepco.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα από το 2003 μέχρι και το 2008 η εν λόγω πυρηνική εγκατάσταση τοποθετούνταν στην κορυφή της λίστας με τα εργοστάσια που έχουν το πιο επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον λόγω πιθανής έκκλησης ραδιενέργειας, αποτελώντας παράλληλα ένα από τα πέντε χειρότερα παγκοσμίως. Παράλληλα, παρόλο που τα προβλήματα ήταν γνωστά για κάποιον ανεξήγητο λόγο οι επιθεωρήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και μιας ειδικής υπηρεσίας Αμερικανών εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε αμέσως μετά το πυρηνικό δυστύχημα του 1979 στην περιοχή «Three Mile Island», δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Το 2007 μάλιστα η Tepco είχε θέσει χρονοδιάγραμμα δέκα ετών προκειμένου να αυξήσει τα επίπεδα ασφαλείας του εργοστασίου. «Αυστηρότερη διαχείριση θα πρέπει να εφαρμοστεί στο μέλλον», τόνιζε το 2004 ο Yasunori Kokubun, μέλος της ερευνητικής ομάδας που εκείνη τη χρονιά είχε αναλάβει να εξετάσει τα επίπεδα ασφαλείας του εργοστασίου. Επιπλέον, το 2002, ο τότε επικεφαλής και πρόεδρος της εταιρείας είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί όταν διαπιστώθηκε από εμπειρογνώμονες της κυβέρνησης της Ιαπωνίας ότι κατασκεύαζε ψεύτικες αναφορές στη διάρκεια των ελέγχων ασφαλείας για όλους τους αντιδραστήρες που είχε στην ευθύνη της η Tepco (συνολικά 17).

Εκείνη τη χρονιά όλοι οι αντιδραστήρες της Tepco είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας, παραμένοντας κλειστοί μέχρι το 2005.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης