Τη θλίψη της για την θάνατο του σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, εξέφρασε σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου με συλλυπητήριες δηλώσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας κάνει λόγο για τον δημιουργό που ενέπνεε και τον άνθρωπο που συγκινούσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στην περίπτωση του Μιχάλη Κακογιάννη ζωή και τέχνη δεν ξεχώριζαν. Ο Μιχάλης Κακογιάννης ήταν βαθύτατα πολιτικοποιημένος και όλη του η διαδρομή είχε έντονη κοινωνική αναφορά. Παθιασμένος και επίμονος, ανεξάντλητος, δεν δίσταζε να συγκρουστεί με κατεστημένα για να προωθήσει τις ιδέες του και το όραμά του. Αφήνει πίσω του σημαντικότατο έργο και ένα κοινωφελές ίδρυμα που θα λειτουργήσει ως θεματοφύλακας της πνευματικής του κληρονομιάς και ως κοιτίδα ανάπτυξης πολιτισμού, όπως τον έβλεπε ο Κακογιάννης: Αταξικό, χωρίς διαμεσολαβητές και ερμηνευτές, οικουμενικό και πανανθρώπινο» .

«Άνθρωποι, όπως ο Μιχάλης Κακογιάννης, μας υπενθυμίζουν την δημιουργικότητα και την αποφασιστικότητα του Ελληνισμού, την ικανότητά του να δίνει νικηφόρες μάχες σε κάθε γωνιά της γης και να βγαίνει πάντα πιο δυνατός», επισημαίνει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε δήλωση για το θάνατο του μεγάλου σκηνοθέτη.

«Με λύπη πληροφορήθηκα την απώλεια του σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη», αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, «ενός μεγάλου Έλληνα, πολίτη του κόσμου, που με το κινηματογραφικό του έργο προέβαλε την Ελλάδα και τον ελληνισμό στα πέρατα του κόσμου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, θα μας συντροφεύει, το Κυριακάτικο Ξύπνημα, η θρυλική Στέλλα, το Κορίτσι με τα Μαύρα, το Τελευταίο Ψέμα, η Eroica, η Ηλέκτρα και η Ιφιγένεια επισημαίνει η Νέα Δημοκρατία κάνοντας λόγο «για έναν από τους μοναδικούς δημιουργούς της νεότερης Ελλάδας, που τίμησε και πρόβαλλε τη χώρα μας στο εξωτερικό, χωρίς καμία πολιτική ή κρατική στήριξη, ακολούθησε την ανθρώπινη μοίρα».

«Το έργο του Κακογιάννη είναι άρρηκτα δεμένο με τη ζωή, μέσα από ένα βαθύ κοινωνικό ρεαλισμό, αντλώντας τα θέματα του από την λαϊκή θεματολογία», τονίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο «για τον πολυτάλαντο εργάτη του Πολιτισμού, Μιχάλη Κακογιάννη, τον άνθρωπο που με το έργο του καταξίωσε την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο».

«Η Ελλάδα, η Κύπρος, το θέατρο, ο κινηματογράφος, τα γράμματα όλοι πενθούν σήμερα» αναφέρει η Δημοκρατική Αριστερά και ο Φώτης Κουβέλης.

Η Δημοκρατική Συμμαχία και η Ντόρα Μπακογιάννη μιλούν για «έναν σπουδαίο σκηνοθέτη διεθνούς εμβέλειας και μια εμβληματική μορφή για την μεταπολεμική Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης:
Έφυγε ο πατέρας του “Ζορμπά” και της “Στέλλας”
Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2011, 13:18

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης