Το «πράσινο φως» έδωσε χθες η Βουλή της Ρώμης για τη σύλληψη του κεντροδεξιού βουλευτή Αλφόνσο Πάπα, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά και αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών.

Η απόφαση ελήφθη με 319 ψήφους υπέρ και 293 κατά. Ένα μέρος της Λέγκας του Βορρά μάλιστα, που ανήκει στην κυβερνητική πλειοψηφία, εκφράσθηκε υπέρ της σύλληψης, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Καβαλιέρε, μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα, χτύπησε τη γροθιά του στο έδρανο και αποχώρησε από την αίθουσα. «Χτυπούν τον Πάπα, διότι στην πραγματικότητα θέλουν να πλήξουν εμένα» φέρεται να σχολίασε ο Μπερλουσκόνι, συζητώντας με στενούς του συνεργάτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αλφόνσο Πάπα εμπλέκεται σε έρευνα της εισαγγελίας της Νάπολης. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο ίδιος μαζί με έναν αστυνομικό και έναν υψηλόβαθμο καραμπινιέρο είχαν συνθέσει ένα είδος μασονικής στοάς (που ονομάστηκε Π4), η οποία φέρεται να στηριζόταν σε έναν συγκεκριμένο μηχανισμό: περισυλλογή απόρρητων πληροφοριών, οι οποίες αφορούσαν σε δικαστικές έρευνες εις βάρος διαφόρων προσώπων (από φοροτεχνικούς μέχρι πολιτικούς και επιχειρηματίες) και αποκάλυψή τους στους απευθείας ενδιαφερόμενους, έναντι καταβολής χρηματικού ποσού ή άλλου είδους εξυπηρετήσεων.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι ο Πάπα φέρεται να έκανε δωρεάν χρήση σειράς διαμερισμάτων, να έλαβε ακριβά ρολόγια κι αυτοκίνητα ως «δώρα», να διέμεινε δωρεάν σε πολυτελή ξενοδοχεία, να ζήτησε να προσληφθεί η σύζυγός του, δικηγόρος στο επάγγελμα, και γενικώς να απολάμβανε διάφορα, τουλάχιστον ύποπτα προνόμια.

Οι Ιταλοί αναλυτές τονίζουν ότι η όλη υπόθεση, με τη διαφοροποίηση της στάσης της Λέγκας του Βορρά, αποτελεί ακόμη ένα πλήγμα για την κυβέρνηση του μεγιστάνα πρωθυπουργού και αυξάνει την αστάθεια και τις έριδες στο εσωτερικό του κυβερνητικού σχήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την αντιπολίτευση, ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, τόνισε ότι το χθεσινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποδεικνύει ουσιαστικά «ότι η πλειοψηφία έπαψε να υφίσταται», ενώ ο επικεφαλής του κόμματος Ιταλία των Αξιών, Αντόνιο Ντι Πιέτρο, δηλώνει ότι «ακριβώς επειδή πιστεύουμε ότι οι δίκες πρέπει να γίνονται στα δικαστήρια και όχι μέσα στη Βουλή, εκφρασθήκαμε υπέρ της σύλληψης του Αλφόνσο Πάπα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης