Με περιορισμένο αριθμό συνεδριάσεων, που όμως αναμένεται να είναι μαραθώνιες, θα εξαντλήσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τη διερεύνηση του φαινομένου της πολιτικής βίας και των πρόσφατων περιστατικών αμφισβήτησης κατά των πολιτικών.

Η συζήτηση άνοιξε ουσιαστικά σήμερα με τις τοποθετήσεις των βουλευτών – μελών της Επιτροπής Θεσμών, αφού όμως προηγήθηκε η περιγραφή του πλαισίου της συζήτησης, από τον πρόεδρο της Θανάση Τσούρα, όπως αυτή θα προχωρήσει στο άμεσο μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με αυτό το πλαίσιο για το οποίο δεν εκφράστηκαν σοβαρές αντιρρήσεις, την ερχόμενη εβδομάδα καλούνται στην Επιτροπή Θεσμών οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που δημιουργήθηκαν μετά τις εκλογές, δηλαδή της Δημοκρατικής Αριστεράς, της Δημοκρατικής Συμμαχίας και του Πανελληνίου Άρματος Πολιτών και θα ακολουθήσουν ακροάσεις φορέων, η γνώμη των οποίων θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη αξιολόγηση του φαινομένου της βίας και των αιτίων που τη δημιουργούν.

Οι εργασίες της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα κλείσουν με την ακρόαση των δύο υπουργών, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή και Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα της βίας από την αστυνομία και τη Δικαιοσύνη.

Τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής θα δοθούν στη συνέχεια στα κόμματα ως υλικό και στον Πρόεδρο της Βουλής προκειμένου να διεξαχθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνεδρίασης, στην οποία δεν συμμετείχε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη (σ.σ.: το ΚΚΕ έχει εξ αρχής καταστήσει σαφές την πολιτική του αντίθεση με τη συζήτηση αυτή, όπως οργανώνεται) υπήρξε σύγκλιση απόψεων στην ανάγκη να διερευνηθούν τα κοινωνικά αίτια της βίας, όπως αυτή εκδηλώνεται όχι μόνο κατά των πολιτικών αλλά και στην παραβίαση της έννοιας του πανεπιστημιακού ασύλου και στα γήπεδα.

Βουλευτές μάλιστα από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, συνέπεσαν στην εκτίμηση ότι η βία, εκδηλώνεται και στα τρία πεδία, με τη μορφή συγκοινωνούντων δοχείων.

Κοινή αναδείχθηκε επίσης η αντίληψη ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι σε γενικές γραμμές επαρκές για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας και συνεπώς εκείνο που απαιτείται είναι η αποφασιστική εφαρμογή του και ίσως η επανεξέταση κάποιων διατάξεων που αποδείχθηκαν “χαλαρές”.

Επισημάνθηκε, εξάλλου, η ανάγκη να διερευνηθεί ο ρόλος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και δημοσιογραφικών τοποθετήσεων που επιβραβεύουν τέτοιες εκδηλώσεις βίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης