Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, οι Ιταλοί τραπεζίτες αναφέρθηκαν στην επιτακτική ανάγκη διάσωσης της Ελλάδας, προκειμένου να σταματήσει η επέκταση της κρίσης, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι.

Συγκεκριμένα, οι Ιταλοί σχολιαστές τονίζουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να στείλουν την Πέμπτη ένα σαφέστατο οικονομικό μήνυμα στήριξης της χώρας μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Την άποψη αυτή εκφράζουν όλοι οι υπεύθυνοι των μεγάλων ιταλικών τραπεζών, από τη San Paolo, μέχρι την Mps και την Unicredit» επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα «il Messaggero», η οποία προσθέτει ότι «χωρίς ένα οριστικό και αξιόπιστο σχέδιο που θα αποτρέψει την έξοδο της Αθήνας από το ευρώ, το χρηματοοικονομικό σύστημα θα συνεχίσει να ταλαντεύεται επικίνδυνα».

Η διαπίστωση στην οποία τείνουν να συγκλίνουν οι Ιταλοί τραπεζίτες είναι ότι «η ευρωπαϊκή διάσκεψη πρέπει να θέσει μια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους χειρισμούς του παρελθόντος και στις νέες, ουσιαστικές πρωτοβουλίες που θα εγκριθούν». Στο μεταξύ, μετά τις χθεσινές σημαντικές απώλειες, το χρηματιστήριο του Μιλάνου παρουσιάζει σήμερα άνοδο της τάξεως του 2%, ενώ τα spread είναι μέχρι αυτή τη στιγμή στις 325 μονάδες βάσης, σημειώνοντας ελαφρά μείωση, σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα.

Σε ό,τι αφορά στις επόμενες στρατηγικές κινήσεις της Ιταλίας, μετά τα έκτακτα οικονομικά μέτρα ύψους 70 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε ο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Καβαλιέρε μελετά την υιοθέτηση νέων μέτρων, τα οποία θα πρέπει να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη. Σχετική προτροπή, σύμφωνα με τους αναλυτές, έφθασε και από τη χθεσινή του συνάντηση με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος έχει ευχηθεί «να υπάρξει η αναγκαία συναίνεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για να αντιμετωπισθούν οι επόμενες, σημαντικές προκλήσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μένει πλέον να εξακριβωθεί αν ο Μπερλουσκόνι θα μπορέσει να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον υπουργό Οικονομικών Τρεμόντι, ο οποίος, σύμφωνα με το ιδιωτικό κανάλι La 7, ετοιμάζεται να δημιουργήσει δικό του, μετριοπαθές, κόμμα, με στόχο την ανεξαρτητοποίηση από την μπερλουσκονική Κεντροδεξιά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης