Σε δεινή θέση είναι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τον κ. Τρισέ, έχει παρατηθεί σαφές οικονομικό πρόβλημα καθώς μειώθηκε η ροή των χρημάτων που εισέρχονται στα τραπεζικά ταμεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξέλιξη αυτή κάνει τον πρόεδρο της ΕΚΤ να εκφράζει την ανησυχία του για τον πιθανό κίνδυνο εξασθένησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ευρωζώνη.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, οι δανειακές ροές παρέμεναν θετικές καθ’ όλη τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, εδώ και περίπου 18 μήνες.

Όμως, τις τελευταίες βδομάδες, παρατηρείται μια μείωση των ροών, η οποία οφείλεται μόνο εν μέρει στην υποχώρηση της ζήτησης, λόγω αναβολής επενδυτικών σχεδίων από την πλευρά των επιχειρήσεων, καθώς και της επιφυλακτικότητας των νοικοκυριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, η αρνητική αυτή εξέλιξη οφείλεται και στη μείωση της προσφοράς εξαιτίας της περιοριστικής πολιτικής που ακολουθούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία επιδιώκουν τη μείωση της έκθεσής τους σε δάνεια.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις δανειοδότησαν τις τράπεζες, με την προϋπόθεση ότι οι τελευταίες θα στηρίξουν την πραγματική οικονομία γεγονός που δεν έχει πραγματοποιηθεί.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης