Ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προερχόμενοι από τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Λιθουανία, πραγματοποιούν τριήμερη επίσκεψη εργασίας σε τρεις περιφέρειες της Βορειοδυτικής Ελλάδας, την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο. Μεταξύ των μελών αυτών είναι και οι δύο κύριοι εισηγητές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Γενικό Κανονισμό των Διαρθρωτικών Ταμείων μετά το 2013. Στην αποστολή συμμετέχουν επίσης οι Έλληνες ευρωβουλευτές Γιώργος Σταυρακάκης, Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, ο Χαράλαμπος Αγγουράκης και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Κύριος στόχος της αποστολής είναι να δοθεί η ευκαιρία στους ευρωβουλευτές που συμμετέχουν, να δουν από κοντά έργα και προγράμματα που υλοποιούνται στις εν λόγω περιφέρειες και να δουν έτσι στην πράξη το πώς έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο των Διαρθρωτικών Ταμείων μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά την ανάπτυξη των περιφερειών και τη ζωή των πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την εναρκτήρια της αποστολής συνεδρίαση τα μέλη της αποστολής είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Σωκράτη Ξυνίδη για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση με στόχο την επιτάχυνση της υλοποίησης του ΕΣΠΑ, όπως για παράδειγμα η απελευθέρωση κονδυλίων από έργα τα οποία δεν προχωράνε και η διοχέτευσή τους σε ώριμα έργα. Ο κ. Ξυνίδης αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στα προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας τονίζοντας ότι κύριος στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου ειδικότερα είναι να αποκαταστήσει και να ενισχύσει τον παραγωγικό ιστό της χώρας, ενώ επεσήμανε ότι έως τώρα το βάρος είχε δοθεί στα μεγάλα έργα υποδομής κάτι που από μόνο του δεν διασφαλίζει την ευημερία. Τέλος, ο κ. Ξυνίδης ενημέρωσε τα μέλη της αποστολής για την σημασία του “Καλλικράτη” ενώ τόνισε ότι αν και είχαν εκδηλωθεί πολλές επικρίσεις για το γεγονός ότι η υλοποίησή του γινόταν εν μέσω κρίσης, συνειδητός στόχος της κυβέρνησης ήταν να μην φτάσουμε στην επόμενη προγραμματική περίοδο συνεχίζοντας να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη, ενώ υπογράμμισε ότι στο ίδιο πνεύμα κινούνται και οι αλλαγές που προωθούνται με την διάσπαση του υπουργείου Εσωτερικών σε δύο Υπουργεία.

Οι ξένοι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την κατανόησή τους για το γεγονός ότι η οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την γρήγορη υλοποίηση των έργων και την συνακόλουθη απορρόφηση των πόρων που διατίθενται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία για την Ελλάδα. Τόνισαν, ωστόσο, ταυτόχρονα ότι τα Διαρθρωτικά Ταμεία αποτελούν το πιο σίγουρο εργαλείο για την άμεση πραγματοποίηση επενδύσεων, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα, και δήλωσαν ότι, ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της κατεξοχήν αρμόδιας επιτροπής, είναι έτοιμοι να στηρίξουν κάθε πρωτοβουλία που θα συμφωνηθεί μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ελληνικής Κυβέρνησης προκειμένου να διευκολυνθούν οι Ελληνικές αρχές στην απορρόφηση των πόρων, όπως για παράδειγμα την πρόταση για αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης από πλευράς ΕΕ.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των εργασιών τους, οι ευρωβουλευτές πραγματοποίησαν συναντήσεις εργασίας και αντάλλαξαν απόψεις με τους κατεξοχήν αρμόδιους φορείς για την υλοποίηση των έργων, δηλ. αιρετές περιφέρειες, αποκεντρωμένες διοικήσεις και διαχειριστικές αρχές. Κατά τις συναντήσεις αυτές υπογράμμισαν ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να δουν ποιές είναι οι δυσκολίες κατά την υλοποίηση και να συζητήσουν έτσι με τους φορείς με ποιό τρόπο θα μπορούσαν ως ευρωβουλευτές να βοηθήσουν ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες δυσκολίες και να επιταχυνθεί η υλοποίηση των έργων. Επιπλέον, οι εισηγητές για το μελλοντικό πλαίσιο που θα διέπει την πολιτική συνοχής κατά το 2014-2020 έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις θέσεις και απόψεις των εκπροσώπων των περιφερειών και των διαχειριστικών αρχών αναφορικά με τις αλλαγές που θα θέλανε να δούνε στο μέλλον στη διαχείριση των αντίστοιχων Ταμείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από κάθε συνάντηση εργασίας με τους αρμόδιους για την υλοποίηση φορείς σε κάθε περιφέρεια, οι ευρωβουλευτές πραγματοποίησαν επισκέψεις στα έργα για να δουν επί τόπου την πρόοδο των εργασιών. Έτσι στη Θεσσαλονίκη επισκέφτηκαν τα έργα του Μετρό και είχαν την ευκαιρία να δουν τις εργασίες αποκατάστασης στη λίμνη Κορώνεια. Στη διαδρομή τους προς την Κοζάνη επισκέφτηκαν μέρος της Εγνατίας Οδού όπου τους υποδέχτηκε και τους ενημέρωσε, εκπρόσωπος της εταιρείας. Στην Κοζάνη τα μέλη της επιτροπής επισκέφτηκαν παρουσία τοπικών φορέων τη δημοτική επιχείρηση διαχείρισης αποβλήτων ΔΙΑΔΥΜΑ, το ευρυζωνικό δίκτυο “Smart Village” και παρακολούθησαν παρουσίαση του έργου του μελλοντικού «φωτοβολταϊκού πάρκου» των 200 MW. Επίσης κατά τη μετάβασή τους από την Καστοριά στα Ιωάννινα οι ευρωβουλευτές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν μέρος του οδικού δικτύου το οποίο αποτελεί τμήμα Διευρωπαϊκού Δικτύου. Αύριο στα Ιωάννινα μέλη της αποστολής θα ξεναγηθούν από εκπροσώπους των αρμόδιων για την επίβλεψη αρχών στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων του Ελληνικού καθώς και στο νέο κέντρο του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» για την αποκατάσταση από τον αλκοολισμό και την χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Θα έχουν επίσης συναντήσεις με τις Αρχές της περιοχής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης