Άγνοια για το μεγάλο σκάνδαλο, που ταλανίζει εδώ και δυο εβδομάδες το ελληνικό ποδόσφαιρο -και όχι μόνο- δήλωσαν κατά τη διάρκεια της αυτοπρόσωπης παρουσίας τους ενώπιον του 9ου τακτικού ανακριτή, κ. Γιώργου Κασίμη, οι «πρωταγωνιστές» της αποκαλούμενης «μαφίας του ποδοσφαίρου».
Απολογούμενοι για σωρεία κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων, με κυριότερη εκείνη της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, οι ήδη προφυλακισμένοι μεγαλοπαράγοντες, Αχιλλέας Μπέος και Γιώργος Τσακογιάννης υπεραμύνθηκαν της αθωότητάς τους πετώντας την μπάλα στην… εξέδρα μπροστά στις επίμονες ερωτήσεις του φυσικού τους δικαστή για τους στημένους αγώνες και τις «καυτές» συνομιλίες.
Κανείς «δεν γνώριζε», κανείς «δεν είδε κάτι το μεμπτό», κανείς «δεν συνδιαλέχτηκε» και όλα οφείλονται «σε παρερμηνείες από τις απομαγνητοφωνήσεις και σε κακόβουλες εικασίες των στελεχών της UEFA», επεσήμαναν, μέσες άκρες, στα απολογητικά τους υπομνήματα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι απολογίες των Βασίλη Καρακούλια (μπουκμέικερ), Δημήτρη Ζαβαντία (πρώην ποδοσφαιριστής), Ανδρέα Δημόπουλου, καθώς και των υπόλοιπων κατηγορουμένων, που συνελήφθησαν, στο πλαίσιο του αυτοφώρου και κατά τις εισαγγελικές Αρχές αποτελούν το βασικό πυρήνα της οργάνωσης.
Αχιλλέας Μπέος: «Δεν υπάρχουν στοιχεία»
Στην έλλειψη στοιχείων, καθώς και συγκεκριμένων περιστατικών, που να αποδεικνύουν τη συμμετοχή του στην εγκληματική οργάνωση και στο στήσιμο αγώνων, στάθηκε στην απολογία του ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου, Αχιλλέας Μπέος.
«Ουδέποτε συνέστησα εγκληματική οργάνωση με τους λοιπούς συγκατηγορούμενούς μου, ούτε βεβαίως εντάχθηκα σε τέτοια οργάνωση. Εξυπακούεται πως δεν μπορεί καν να γίνει λόγος περί διευθύνσεως μια τέτοιας ομάδας» υποστήριξε ο κ. Μπέος, επισημαίνοντας ότι από τους υπόλοιπους συγκατηγορούμενούς του γνωρίζει μόνο τον Νικόλαο Ζαμάνη, τον Γιάννη Παπαδόπουλο (υπάλληλο της ΕΠΟ) και τον Βασίλη Γεωρτσιάκο, με τους οποίους, όπως είπε, δεν είχε μιλήσει παρά ελάχιστες φορές.
«Θα συμφωνείτε μαζί μου πως η διεύθυνση μιας τέτοιας ομάδας προϋποθέτει αφενός μεν τακτική επαφή των μελών της (που εν προκειμένω δεν υπάρχει), αφετέρου δε σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της (που επίσης δεν υφίστανται)», είπε και δικαιολόγησε την αναγόρευσή του σε «διευθυντικό στέλεχος» της οργάνωσης στις κακοήθεις καταθέσεις των στελεχών της UEFA που ασπάστηκε η εισαγγελέας Πρωτοδικών στο πόρισμα που συνέταξε.
Στην απολογία του όμως ο κ. Μπέος στάθηκε και στις συχνές τηλεφωνικές συνομιλίες, που είχε με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού και φίλο του, όπως τον χαρακτήρισε, Βαγγέλη Μαρινάκη.
Αναφερόμενος στην τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Μαρινάκη, λίγο πριν την έναρξη του αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακού Βόλου, όπου φέρεται να ζητά τη συνδρομή του δεύτερου για να εισβάλει στο γραφείο του παρατηρητή, ο κ. Μπέος αντέτεινε ότι «δεν πρόκειται για καμιά πράξη εκβιασμού και πειθαναγκασμού προσώπων που σχετίζονται με τη διεξαγωγή του αγώνα».
Αντίθετα, όπως λέει, «υπήρξα θύμα εχθρικής έως απειλητικής συμπεριφοράς από εκπροσώπους της ΑΕΚ οι οποίοι επιστράτευσαν ομάδα προσώπων ιδιωτικής ασφάλειας προκειμένου να μου απαγορεύσουν την είσοδο στο γραφείο παρατηρητή αγώνα και να δημιουργήσουν κλίμα εκφοβισμού…».
Σε ό, τι αφορά τις συνομιλίες, που είχε και πάλι με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού αλλά και με παράγοντα της ΕΠΟ σχετικά με τον ορισμό του διαιτητή Σιδηρόπουλου στον αγώνα ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκού, ο κ. Μπέος υποστήριξε ότι δεν εκβίασε προκειμένου να μην σφυρίξει ο συγκεκριμένος διαιτητής, αλλά ότι απλά εξέφρασε ένα παράπονο για τον ορισμό του.
Καταλήγοντας ο προφυλακισμένος μεγαλοπαράγοντας του Ολυμπιακού Βόλου αναφέρθηκε και στους έξι «ύποπτους» αγώνες της ομάδας του, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει η παραμικρή καταγγελία από διαιτητές, παίκτες και παράγοντες» ότι προσπάθησε να τους επηρεάσει.
Γιώργος Τσακογιάννης: «Είμαι αξιόπιστος επιχειρηματίας με χόμπι το ποδόσφαιρο»
Στις κοινωνικές επαφές τις οποίες είχε με συγκεκριμένα πρόσωπα που έχουν απασχολήσει ή απασχολούν την ελληνική Δικαιοσύνη απέδωσε την εμπλοκή του στο σκάνδαλο των στημένων ο έτερος προφυλακισμένος παράγοντας, Γιώργος Τσακογιάννης.
Ο μεγαλομέτοχος της Ηλιούπολης αυτοπροσδιορίσθηκε στην απολογία του ως ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, που έχει χόμπι το ελληνικό ποδόσφαιρο και ουδέποτε συμμετείχε σε εγκληματική οργάνωση, δωροδόκησε κάποιο πρόσωπο για να αλλοιώσει αποτέλεσμα αγώνα ή νομιμοποίησε έσοδα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες.
«Ως μόνιμος κάτοικος Ηλιούπολης και ως συνηθισμένος άνδρας, ποδοσφαιρόφιλος και φίλαθλος της ομάδας της περιοχής μου, της ΠΑΕ Ηλιούπολης, αποφάσισα το 2003 να ασχοληθώ περισσότερα ενεργά με αυτήν αγοράζοντας μετοχές ώστε να ενισχύσω τη ρευστότητα της ομάδας.
Έκτοτε, παρακολουθώ στενά τους αγώνες της ΠΑΕ Ηλιούπολης, τις αποδόσεις των παικτών της στο γήπεδο, την πορεία των μεταγραφών της και τη βαθμολογική της κατάσταση, ουδέποτε όμως επιχείρησα να αλλοιώσω τα αποτελέσματα των αγώνων της, ώστε να κερδίσω χρήματα μέσω στοιχημάτων, καθώς άλλωστε δεν ασχολούμαι με τέτοιου είδους τυχερά παιχνίδια», ισχυρίσθηκε στην αρχή της απολογίας του και συνέχισε:
«Είναι παράλογο και αυθαίρετο να κατηγορούμαι ότι βοήθησα ή έστησα αγώνες της ομάδας μου με σκοπό να προσπορίσει κάποιο τρίτο πρόσωπο περιουσιακό όφελος, το οποίο εγώ δεν γνωρίζω αλλά απλώς στοιχημάτισαν υπέρ ή κατά της ομάδας μου. Είναι προφανές πως αν επεδίωκα να αντλήσω ο ίδιος παράνομα περιουσιακά οφέλη, τότε αυτή τη στιγμή θα είχα στην κατοχή μου ή στην κατοχή της οικογένειάς μου τεράστια περιουσία (όπως άλλοι άνθρωποι του χώρου που το έχουν επιχειρήσει), ενώ η δική μου οικονομική κατάσταση είναι δεδομένη και συγκεκριμένη και σε καμιά περίπτωση δεν είναι τεράστια».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν οι απαντήσεις του κ. Τσακογιάννη σε ό,τι αφορά του επτά (συνολικά) αγώνες της Ηλιούπολης που από την UEFA θεωρούνται από ύποπτοι μέχρι και διεφθαρμένοι.
Για τον αγώνα Ηλιούπολη-Δράμα της 24ης Ιανουαρίου του 2010 που έληξε με σκορ 1-1, είπε: “Ισοφαρίσαμε στο 93ο λεπτό, επομένως είναι φύσει αδύνατον να έχει χειραγωγηθεί το παιχνίδι, αφού κανείς δεν γνώριζε αν ο διαιτητής θα κρατούσε ή όχι καθυστέρηση πόση θα ήταν αυτή και τι θα γινόταν».
Για τον αγώνα Ηλιούπολη-Ολυμπιακός Βόλου 1-3, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «απόλυτα φυσιολογικό» λέγοντας ότι η ομάδα του Βόλου ήταν αντικειμενικά καλύτερη, ενώ για το περιβόητο Ηλιούπολη-Λεβαδιακός 2-4 (στο ημίχρονο το σκορ ήταν 2-1) είπε: «Έγινε μεγάλο ντέρμπι στον αγώνα αλλά νίκησε εν τέλει η καλύτερη ομάδα, δηλαδή ο Λεβαδειακός γιατί αγωνίστηκε καλύτερα για να ανέβει κατηγορία».
Καταλήγοντας μάλιστα ο κ. Τσακογιάννης επεσήμανε ότι τα «αποτελέσματα των παιχνιδιών της ομάδας μου, αδίκως κατηγορούνται».
Αναφερόμενος, δε, στις επίμαχες συνομιλίες που κατέγραψε ο υπερκοριός της ΕΥΠ, ο μεγαλομέτοχος της Ηλιούπολης αναφέρει ότι αποδεικνύουν πως δεν έχει σχέση με εγκληματική οργάνωση, παράνομα στοιχήματα, κτλ, αλλά ότι πρόκειται για απλούς, καθημερινούς, διαλόγους που γίνονται μεταξύ ποδοσφαιρόφιλων ανθρώπων.
Ειδικά για τον επίμαχο διάλογο που είχε με αμυντικό της ομάδας του (τον Νικολόπουλο) όπου φέρεται να του ζητάει να μην κερδίσουν, ο Γιώργος Τσακογιάννης υποστήριξε ότι εκείνο που του είπε είναι να μην “κάνουν νίκη οι αντίπαλοι…».
Βασίλης Καρακούλιας: «Δεν ξέρω γιατί εμπλέκομαι»
Θύμα σκευωρίας, υποστήριξε ότι έπεσε και ο περιβόητος μπουκ, Βασίλης Καρακούλιας, ο οποίος, επίσης προφυλακίσθηκε μετά την απολογία του στον τακτικό ανακριτή.
«Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν κατανόησα ούτε τον τρόπο αλλά ούτε και την αιτία της εμπλοκής του ονόματός μου στην κρινόμενη υπόθεση και της ανάμειξής μου στη διενεργούμενη έρευνα», υποστήριξε και διευκρίνισε ότι δεν έχει σχέση με κανένα αθλητικό παράγοντα, ποδοσφαιριστή, προπονητή ή διοικητικό παράγοντα του ποδοσφαίρου καθώς και ότι δεν είναι φίλαθλος καμίας ομάδας.
«Έτσι, όχι μόνο δεν μπορούσα να έχω ούτε κατά διάνοια οποιαδήποτε εμπλοκή σε τυχόν ύποπτους ή και χειραγωγημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες αλλά ούτε και οποιαδήποτε πληροφόρηση περί της υπάρξεώς τους προ της διεξαγωγής τους», συμπλήρωσε.
Παραδέχτηκε ωστόσο, ότι είναι συστηματικός παίκτης του «Στοιχήματος» και ότι στο πλαίσιο της συγκεκριμένης ενασχόλησής του είχε οικονομικές συνδιαλλαγές με διάφορους φίλους του (μεταξύ των οποίων είναι και ο ποδοσφαιριστής του Άρη, Κώστας Μενδρινός) μέσω της «Εμπορικής Τράπεζας».
Αναφερόμενος στις τηλεφωνικές συνομιλίες που καταγράφηκαν από την ΕΥΠ και «φιλοξενήθηκαν» στο εισαγγελικό πόρισμα, είπε ότι λειτουργούν περισσότερο ως «υπερασπιστικά του μέσα», καθώς από τους διαλόγους δεν προκύπτουν στοιχεία ενοχής του και δη γνώσης του για στημένους αγώνες.
Καταλήγοντας μάλιστα χαρακτήρισε έωλη την κατηγορία συμμετοχής τους σε «νοθευμένους» αγώνες καθώς, όπως είπε, προκύπτει ότι «οι στοιχηματικές επιλογές των φίλων μου και δευτερευόντως εμού, αφορούσαν σε αγώνες ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και, μάλιστα, όχι πάντα με επιτυχία», καθώς και εκείνη του ξεπλύματος μαύρου χρήματος υποστηρίζοντας ότι “όλη η στοιχηματική συναλλαγή αφορούσαν νόμιμα δελτία που περιλαμβάνονταν στο νόμιμο δελτίο της ΟΠΑΠ Α.Ε.”.
Ανδρέας Δημόπουλος: «Δεν συμμετείχα σε χειραγώγηση αγώνων»
Συστηματικός παίκτης του «Στοιχήματος» επί μια δεκαετία αλλά «αθώος», δήλωσε ενώπιον του ανακριτή και ο ιδιωτικός υπάλληλος, Ανδρέας Δημόπουλος ο οποίος πρωταγωνιστεί, μεταξύ άλλων, στη συνομιλία με τον ποδοσφαιριστή του Άρη, Κώστα Μενδρινό, λίγο πριν τον αγώνα των «κιτρίνων» με την Μάνστεστερ Σίτι.
Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο διάλογο οι δύο άνδρες συζητούν για το ενδεχόμενο να στοιχηματίσουν ποια ομάδα θα κάνει τη σέντρα του αγώνα, με τον Κώστα Μενδρινό να λέει ότι θα μιλήσει με τον Καστίγιο προκειμένου να συνεννοηθεί με επιθετικό της αντίπαλης ομάδας (σ.σ. Τέβες).
Αναφερόμενος, λοιπόν, στην εν λόγω συνομιλία ο κατηγορούμενος αντέτεινε ότι «η όλη συζήτηση είχε μια εύθυμη διάσταση, η οποία δεν μπορεί να αποτυπωθεί στο χαρτί», η οποία μάλιστα δεν ευδοκίμησε, καθώς και ότι «η υποθετική ευδοκίμηση αυτού του εγχειρήματος αφορούσε στοιχηματική εταιρεία του εξωτερικού» και ως εκ τούτου δεν θα θεμελιωνόταν η ένδικος κατηγορία της απάτης.
Δημήτρης Ζαβαντίας: «Είμαι μανιώδης παίκτης του Στοιχήματος»
Φανατικός παίκτης του «Στοιχήματος», που άλλοτε κερδίζει και άλλοτε χάνει δήλωσε και ο πρώην ποδοσφαιριστής, Δημήτρης Ζαβαντίας, ο οποίος, όπως και όλοι οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί του, αρνήθηκε τη συμμετοχή του στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων.
«Πράγματι ήμουν παίκτης του συγκεκριμένου παιχνιδιού και μέσα από τις γνωριμίες μου από τον ποδοσφαιρικό χώρο, στον οποίο ανήκω περίπου από δεκαπενταετία, προσπαθούσα να αναλύσω και εξειδικεύσω τις πληροφορίες αυτές για κάθε αγώνα που με ενδιέφερε στοιχηματικά, όταν μάλιστα ο αγώνας αυτός φημολογούνταν ότι πιθανόν να είχε χειραγωγηθεί» είπε αλλά ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε προσέφερε ή υποσχέθηκε σε «αθλητή, διαιτητή, παράγοντα ή άλλο πρόσωπο που συνδέεται με αυτούς ή τα σωματεία, δώρα, ωφελήματα, η οποιαδήποτε άλλη παροχή».
Ωστόσο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι στο απολογητικό του υπόμνημα ο Δημήτρης Ζαβαντίας είναι ο μόνος εκ των κατηγορουμένων που μιλάει για τρεις συγκεκριμένους αγώνες (Διαγόρας-Πιερικός, Διαγόρας-Ατρόμητος, Ολυμπιακός Βόλου-Κέρκυρα) για τους οποίους οι «φήμες έλεγαν» ότι θα έληγαν υπέρ των φιλοξενούμενων και ο τρίτος ισοπαλία. Ωστόσο, όπως είπε, τα αποτελέσματα τελικά δεν ήταν τα αναμενόμενα και ως εκ τουτου προκύπτει ότι «δεν συμμετείχε στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος αυτού».