Σημαντική μείωση στο κόστος δανεισμού της χώρας μας προκάλεσε απλώς και μόνο το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου, που μετά από σχετική πρόταση φαίνεται να κερδίζει έδαφος, μετά και την κάμψη των αντιρρήσεων της Γερμανίας.

Συγκεκριμένα, η διαφορά αποδόσεων (spread) μεταξύ του δεκαετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο συρρικνώθηκε, τη Δευτέρα, στο 2,30% περίπου, έναντι 3% την περασμένη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο περαιτέρω πτώσης της διαφοράς στο 2%, καθώς θεσμικά χαρτοφυλάκια προχωρούν σε μαζικές αγορές τίτλων. 

Συρρίκνωση της διαφοράς επιτοκίων με τους γερμανικούς τίτλους παρατηρείται και σε άλλες περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης.

Η μείωση αυτής της διαφοράς διευκολύνει τα σχέδια για έκδοση ευρω-ομολόγων, τα οποία θα στηρίξουν τις χώρες που πληρώνουν υψηλό κόστος για να δανειστούν στις διεθνείς αγορές, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Ισπανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την πρόταση για το ευρω-ομόλογο υποστήριξε, το περασμένο Σαββατοκύριακο, και ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν.

«Έχουμε έναν μεγάλο παίκτη, ο οποίος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, και δεν υπάρχει λόγος να μην έχει ξεχωριστό τρόπο χρηματοδότησης το να εκδώσει ομόλογα είναι μία καλή ιδέα», είπε σε συνέντευξη Τύπου, στη Ρώμη, το περασμένο Σάββατο. 

«Πραγματικά, υποστηρίζω αυτή την πρωτοβουλία. Εξαρτάται από την Κομισιόν και τις Αρχές της ΕΕ, αλλά δεν βλέπω κάποιο λόγο να μην το κάνει αυτό η ΕΕ», τόνισε.

Ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, μιλώντας στη Μαδρίτη, σχεδόν απέκλεισε το ενδεχόμενο ευρωπαϊκού σχεδίου στήριξης κρατών-μελών της ευρωζώνης, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει κάτι τέτοιο για τις χώρες της ΕΕ, εννοώντας, προφανώς, χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. 

Τα σενάρια που εξετάζονται στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τη στήριξη των χωρών που πληρώνουν υψηλά επιτόκια για να δανειστούν (μερικά εκ των οποίων αναφέρονται σε δημοσίευμα του Der Spiegel) είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

 -Έκδοση διμερών κρατικών ομολόγων. Για παράδειγμα, το διμερές ομόλογο θα μπορούσε να εκδοθεί από κοινού μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας.

– Έκδοση ομολόγων από ομάδες χωρών της ευρωζώνης (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία).
– Έκδοση πανευρωπαϊκών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
– Αγορά των ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών που δεν μπορούν να διατεθούν στις διεθνείς αγορές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης