Η πρεσβευτής των Η.Π.Α. στον Ο.Η.Ε., Σούζαν Ράις, θα εκπροσωπήσει τη χώρα της στους εορτασμούς της ανεξαρτησίας του Νοτίου Σουδάν το Σάββατο, επικεφαλής αντιπροσωπείας στην οποία μετέχουν μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Στην αντιπροσωπεία θα μετάσχουν επίσης ένας βουλευτής της Βουλής των Αντιπροσώπων και αρκετοί υψηλόβαθμοι διπλωμάτες όπως ο ειδικός απεσταλμένος των Η.Π.Α. για το Σουδάν, Πρίνστον Λάιμαν.

Νωρίτερα, στις 7 Φεβρουαρίου, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Νοτίου Σουδάν, ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Μπαράκ Ομπάμα, είχε ανακοινώσει ότι η χώρα του θα αναγνωρίσει αυτό το «κυρίαρχο και ανεξάρτητο» κράτος τον Ιούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Νότιο Σουδάν ετοιμάζεται να ανακηρύξει την ανεξαρτησία του ύστερα από πέντε δεκαετίες σύγκρουσης με το βόρειο τμήμα της χώρας, ωστόσο οι διαφιλονικούμενες περιοχές του Αμπιέι και του Νότιου Κορδοφάν έχουν πυροδοτήσει μέχρι στιγμής νέα σειρά ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ των δύο πλευρών λόγω των πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου που υπάρχουν στο υπέδαφός τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης