Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τους οίκους αξιολόγησης, υπογραμμίζοντας ότι η επίκαιρη συζήτηση για υποβαθμίσεις και αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας μιας χώρας αποδεικνύουν ότι υπάρχει αναγκαιότητα θεσμικών μεταρρυθμίσεων.

«Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένας ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης, υπάρχουν πολλές συγκρούσεις συμφερόντων, υπάρχουν και πολλές εξελίξεις που λαμβάνουν λίγο υπόψη τους την πραγματική οικονομική προοπτική στην Ευρώπη. Ώς ομοσπονδιακή κυβέρνηση είμαστε υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης. Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να γίνει πράξη αυτό που συζητήσαμε και στον κυβερνητικό συνασπισμό. Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τώρα, αλλά πρέπει να αποτελέσει στόχο, για τον οποίο θα εργαστούμε όλοι σκληρά από κοινού», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, σε κοινή συνέντευξή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Σταύρο Λαμπρινίδη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής τους συνάντησης στο Βερολίνο, με θέμα συζήτησης το ελληνικό χρέος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, και οι δύο υπουργοί καταδίκασαν απερίφραστα τα φαινόμενα ανθελληνισμού στη Γερμανία και αντιγερμανισμού στην Ελλάδα, όπως ο χαρακτηρισμός των Ελλήνων ως «τεμπέληδων», ή αφίσες στην Ελλάδα που εμφανίζουν τη Μέρκελ με χιτλερικά σύμβολα.

«Με προσβάλλουν προσωπικά ακραίες εκφράσεις αντιευρωπαϊσμού και αντιγερμανισμού οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Το ίδιο ισχύει και για παρόμοιους χαρακτηρισμούς για τον ελληνικό λαό, που και αυτοί εκφράζουν ένα περιθώριο και όχι τον πυρήνα του γερμανικού λαού», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο Γερμανός ομόλογός του υπογράμμισε ότι και οι δύο πλευρές θα εργαστούν πολύ σκληρά «ώστε τέτοια κλισέ και προκαταλήψεις να μην επηρεάσουν τις διμερείς σχέσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όσοι στην Ελλάδα χρησιμοποιούν ναζιστικά συνθήματα για τη Γερμανία δεν μιλούν εξ ονόματος όλων των Ελλήνων και όσοι μιλούν έτσι για τους Έλληνες δεν μιλούν εξ ονόματος όλων των Γερμανών. Οι δύο χώρες έχουν μια σταθερή φιλία, ακριβοδίκαιη σχέση που περνά μια μεγάλη δοκιμασία, γιατί ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φάση δοκιμασίας», επεσήμανε στην ομιλία του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης