Ισχυρή έκρηξη, την οποία ακολούθησαν σποραδικά πυρά, σημειώθηκε σήμερα στην πόλη της Βορειοανατολικής Νιγηρίας, Μαϊντουγκούρι, όπου μία ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση πραγματοποιεί συχνά επιθέσεις.

Από την έκρηξη, που έγινε λίγο μετά τις 07:00 το πρωί (τοπική ώρα) και κατά τα φαινόμενα πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης, έσπασαν τζάμια κτηρίων στις γειτονικές περιοχές, ενώ ακολούθησαν σποραδικά πυρά από αυτόματα όπλα, όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο κόσμος βγήκε έξω, για να δει τι συμβαίνει. Υπήρχε πολύς καπνός, που φαίνεται ότι προερχόταν από τη συνοικία Αμπαγκαναράμ» είπε ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες. Στρατιώτες απέκλεισαν δρόμους στο κέντρο της πόλης, πρωτεύουσας της απομακρυσμένης βορειοανατολικής επαρχίας Μπόρνο, και οι κάτοικοι που είχαν ξεκινήσει για τη δουλειά τους επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Η ακραία θρησκευτική οργάνωση Μπόκο Χάραμ, που δηλώνει ότι διεκδικεί την άμεση και ευρεία εφαρμογή των αυστηρών κανόνων της σαρία (του ισλαμικού νόμου) στην πιο πολυπληθή χώρα της Αφρικής, έχει πραγματοποιήσει μία σειρά από ανθρωποκτονίες, ένοπλες επιθέσεις και επιθέσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά τους τελευταίους μήνες.

Οι περισσότερες από αυτές έχουν σημειωθεί στο Μαϊντουγκούρι, όπου περισσότεροι από 150 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις αρχές του χρόνου, αλλά η οργάνωση έχει πραγματοποιήσει πλήγματα και σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης μίας βομβιστικής επίθεσης έξω από το αρχηγείο της εθνικής αστυνομίας στην Αμπούζα τον περασμένο μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα απειλή για την ασφάλεια της Νιγηρίας είναι οι εκρήξεις στον Βορρά, οι οποίες έχουν αντικαταστήσει τις ένοπλες επιθέσεις με στόχο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, στον Νότο, και συγκεκριμένα στο Δέλτα του Νίγηρα. Οι Η.Π.Α. και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταδικάσει τη βία στην περιοχή. Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας της Νιγηρίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι συνέλαβε περισσότερους από 100 υπόπτους ως μέλη της Μπόκο Χάραμ για μία σειρά από απόπειρες βομβιστικών επιθέσεων πριν από ενάμιση μήνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης